Jablková gebuzina v camouflage fotorecept

sracz - fotkasracz, 20. októbra 2010
 Jablková gebuzina v camouflage (fotorecept)
Foto: sracz

Základ receptu tvorí „Kanadský jablkový dezert“. Za normálnych okolností by som ho určite iba preletel pohľadom, ale inšpiroval ma komentár, hneď prvý, ktorý napísala Zobraziť celý popisZáklad receptu tvorí „Kanadský jablkový dezert“. Za normálnych okolností by som ho určite iba preletel pohľadom, ale inšpiroval ma komentár, hneď prvý, ktorý napísala Fanynka83. Pobavila ma jej ... polotekutá gebuzina, zobral som ju ako výzvu na duel, pozháňal čo bolo treba, ubral, pridal, upiekol, „vyčančal“, nafotil a výsledok, prosím ohodnoťte Vy. Pôvodne som ho nazval „Šrácov variant dezertu z Canady“, ale chýbalo mi tam to, v čom je podstata, že aj neforemná hmota môže mať vynikajúcu chuť!

12
porcií
27´ minút
príprava
30´÷ 40´ minút
na 177 ˚C (350 ˚F)  °C

Suroviny

Na krém:
1 000 g, sladké
250 g (trstinový)
2 balíčky
2 balíčky
145 g, inštantný
400 ml, čerstvé studené
3÷4 PL
Na piškótu:
6 ks, čerstvé
9 PL
7 PL, (trstinový)
5 PL
3 PL, vlažná
štipka g
2 KL
Na dokončenie:
300 ml, (alebo čučoriedkovoríbezľový)
100 g, zmes
227 g, čerstvá 1 kelímok
50÷70 g




Postup

  1. 1

    odvážené jablká (1 000 g) postrúhame do pracovnej misky (weindlingu), pridáme 250 g kryštálového cukru (ja sladím s trstinovým, vo všetkých prípadoch varenia a pečenia, v tom istom hmotnostnom alebo objemovom pomere ako s cukrorepným a zákusky nám chutia oveľa viac, ako presladené; skúste ho použiť aj Vy a potom okomentujte), po dva balíčky škoricového a vanilkového cukru; vodu úplne vynechám, jablká jej obsahujú dostatočné množstvo; zmiešame, presypeme do hrnca a necháme pomaly dusiť; občas varechou premiešame; po overení konzistencie odstavíme a necháme vychladnúť.

     Jablková gebuzina v camouflage (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    v pracovnej miske zmiešame 400 ml čerstvého studeného mlieka so 145 g inštantného vanilkového pudingu a s 3 PL vanilkového extraktu, do hladka

     Jablková gebuzina v camouflage (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a miešaním spojíme s jablkovou masou na krémový polotovar.

     Jablková gebuzina v camouflage (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    z bielkov 6 vajíčok ušľaháme tuhý „sneh“ a potom do neho, po jednom, v priebehu miešania, pridávame žĺtka, 7 PL práškového cukru, 9 PL polohrubej múky, 5 PL olivového oleja, 3 PL vlažnej vody, štipku soli a 2 KL prdopu; cesto vylejeme na plech vystriekaný spray_om z oleja a hladkej múky (alebo vymastený a múkou jemne posypaný) a preklápaním vyhladíme; vložíme do rúry vyhriatej na 350 ˚F (175 ˚C) a pečieme 33´ (alebo podľa TTD Vašej rúry).

     Jablková gebuzina v camouflage (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po upečení necháme chvíľku vychladnúť! V „polčase – halftime“ chladnutia plech s piškótou na drevenej podložke (denku) prikryjeme druhou (-ým), rozmerovo väčšou (-ím) a celú zostavu šikovne otočíme hore dnom. Prvú podložku odoberieme a nahradíme ju „handgerlíkom“ (utierkou) namočenou v studenej vode; počkáme zopár minút, než si uvoľnená piškóta „ľažká“ na podložku # 2. a utierku odstránime. Rukami uchopíme plech aj s denkom a opäť šikovne otočíme o 180˚ - späť! Pokračujeme v komletizácii dezertu s „fest“ istotou, že nám pri jeho krájaní neostane na plechu nič prilepené!

     Jablková gebuzina v camouflage (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tak teda dokončujeme na plechu: na piškótu natrieme brusnicovočučoriedkový (alebo čučoriedkovoríbezľový) džem a pomocou PL rozložíme a stierkou uhladíme vychladenú jablkovú „gebuzinu“ (ak jej máme veľa, zvyšok rozložíme do kompótových mištičiek umytých studenou vodou, uložíme do chladničky a máme vynikajúci jablkovovanilkový puding).

     Jablková gebuzina v camouflage (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    povrch „gebuziny“ posypeme na hrubo posekanou zmesou orieškov (ja som mal sušené vlašské, lieskové a para orechy a mandle).

     Jablková gebuzina v camouflage (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom hotovú lahôdkovú šľahačku

     Jablková gebuzina v camouflage (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a ozdobíme postrúhanou horkou čokoládou (to kvôli mne, lebo ju mám najradšej).

     Jablková gebuzina v camouflage (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    tak a hotovo; teraz už len celú zostavu, aj s plechom, uložíme do chladničky, najlepšie cez noc; šťava z džemu presiakne až do piškóty, čím sa zvýrazní vôňa brusníc a čučoriedok (prípadne cranberries či ríbezlí) a delikatesná lahodná chuť celého dezertu; kto poznáte Fanynku83, dajte jej, prosím, vedieť, že sa pečenia tohoto zákuska nemusí báť a nech sa na Varechu vráti! Radi ju medzi nami opäť privítame!

     Jablková gebuzina v camouflage (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Servírovanie: na malých dezertných tanierikoch s extra bold čiernou kávou „Sumatra“, čvorgľom a inej krpatej hávedi s teplou čokoládou alebo s „kakajíčkom“!

     Jablková gebuzina v camouflage (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

sandratamer
Vyšperkovaná delikatesa ako vždy... Gebuzina je "namakaná" , cez víkend sa mi snáď podarí nájsť čas a upiecť tento koláčik :-)
janazjarku
Ty brďo tak to je teda paráda !! Tento fantastický koláčik musím upiecť /správne sa hovorí chcem/ keď prídu moji potomkovia na hromadnú návštevu !! Proste je to skvelé prevedenie a zloženie z teba musí mať manželka veľkú radosť :-) Ukladám bez zaváhania !!
frezia68
No nádhera,aj to brúsené sklo-moje obľúbené.....:-) ovocno-orechové,slovom FAJNOTKA.
marianne69
teda takuto gebuzinu urcite vyskusam,vyzera krasne a chuti urcite bozsky....
zitar
Paráda, krása a chuť určite výnimočná. Ten môj bude mať radosť, že sa nám jablká pekne míňajú, keď sa ich už toľko urodilo.
sandratamer
Kolegyňa si všimla, že si asi zabudol napísať, že jablká treba povariť s pudingom rozmiešaným v mlieku. Máš tam že jablká necháme vychladiť a potom pridáme pudingy v mlieku...
tatranka
Gebuzinka.... obsahuje samé dobroty.Určite veľmi chutné.Veru ukladám do kk.
dorisa
Krásne nafotený receptík, určite aj chutná " gebuzinka! vyskušam,už teraz sa teším, recept ukladám do mojej KK.
julica
Toto robievam, bez slahacky, viekedy aj do poharov, len namiesto pudingu svieze jablka
sracz
Vďaka "pipíšky" štebotavé za nádherné reakcie! Teším sa (a veľmi veľmi), že Vás môj variant tejto "fajnotky" potešil a zaujal! Pradiem blahom a spokojnosťou a červenám sa aj za ušami. Ja som s týmto výtvorom tiež zabodoval na celej čiare. Keby ste len vedeli ako som bol odmenenýýýýýýýýý! Wouhhhh! Tak toto zažiť zo srdca prajem aj Vám! Úprimne! Nádherná výmena náhľadov medzi Sandrikou a Soňkou1307 - tak aj pre toto milujem našu Varechu! Doplnil som ale 5. bod. Vám dievčence je to jasné, ale myslím aj na šuhajov, parobkov, frajerov, snúbencov, manželov i záletníkov, s takými "medvedími labami" ako ja, s ochotou a vôľou pridať ku "koťogovaniu" = tokaniu aj nejakú lahodnú mňamkomaškrtu!
evanaaa
Teda,Sracz, mne stačilo aj to, ako som sa pobavila pri čítaní všetkého, čo si tu napísal. A v tom koláči sú samé dobré veci, oriešky milujem, všetky druhy, aj tie, čo som ešte nejedla. Obdivujem tvoj štýl písania, si aj v tom dôsledný, " detailista ". A ozaj, Sandri, ten Ollé puding je do toho dobrý.
klaura
Veľmi dobre sa číta tento recepis ... :), aj si ho pekne nafotil a navnadil nás ostatných, aby sme ho vyskúšali ... určite veľká mňamka ... ukladám si ... :)
jody
Jéžišmárjásvatárodina! On aj pečie?! Feribácsi, nesmiete byť prekvapený, ak sa jedného dňa zobudíte vo vitríne, kde Vás manželka zavrie, aby Vás nik neukradol a ona Vás mohla prezentovať ako veľké čudo. Šecko v dobrom, samozrejme. :-)))
silvia68
V nedeľu som ho skúšala, nemala som instantný puding, tak som si pomohla klasickým, zákusok vynikajúci. Odporúčam všetkým.
jezibabka1
takáto "gebuzina" je podľa mojho gusta, takže zatiaľ ukladám, ale v nedeľu sa ide na to :D
cinkla
Ja som sa chcela opytat, preco ma tento (zda sa ) bajecny kolacik taky blby nazov. Az teraz som postrehla kto je autorom, takze mi je to uz jasne. Ferko vdaka za recept.
betul
tak to nemá chybu,fakt perfekt nafotené a komentár ešte lepší...určite vyskúšam a ukladám do mojej KK. Si šikovný chlapík sracz a cítiť radosť
z toho čo dokážeš.Tak nech sa Ti darí aj naďalej a žneš úspechy od svojej polovičky.....