Jablková gebuzina v camouflage (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Základ receptu tvorí „Kanadský jablkový dezert“. Za normálnych okolností by som ho určite iba preletel pohľadom, ale inšpiroval ma komentár, hneď prvý, ktorý napísala Fanynka83. Pobavila ma jej ... polotekutá gebuzina, zobral som ju ako výzvu na duel, pozháňal čo bolo treba, ubral, pridal, upiekol, „vyčančal“, nafotil a výsledok, prosím ohodnoťte Vy. Pôvodne som ho nazval „Šrácov variant dezertu z Canady“, ale chýbalo mi tam to, v čom je podstata, že aj neforemná hmota môže mať vynikajúcu chuť!

12
porcií
27´ minút
príprava
30´÷ 40´ minút
na 177 ˚C (350 ˚F)  °C

Suroviny

Postup

  1. odvážené jablká (1 000 g) postrúhame do pracovnej misky (weindlingu), pridáme 250 g kryštálového cukru (ja sladím s trstinovým, vo všetkých prípadoch varenia a pečenia, v tom istom hmotnostnom alebo objemovom pomere ako s cukrorepným a zákusky nám chutia oveľa viac, ako presladené; skúste ho použiť aj Vy a potom okomentujte), po dva balíčky škoricového a vanilkového cukru; vodu úplne vynechám, jablká jej obsahujú dostatočné množstvo; zmiešame, presypeme do hrnca a necháme pomaly dusiť; občas varechou premiešame; po overení konzistencie odstavíme a necháme vychladnúť.
  2. v pracovnej miske zmiešame 400 ml čerstvého studeného mlieka so 145 g inštantného vanilkového pudingu a s 3 PL vanilkového extraktu, do hladka
  3. a miešaním spojíme s jablkovou masou na krémový polotovar.
  4. z bielkov 6 vajíčok ušľaháme tuhý „sneh“ a potom do neho, po jednom, v priebehu miešania, pridávame žĺtka, 7 PL práškového cukru, 9 PL polohrubej múky, 5 PL olivového oleja, 3 PL vlažnej vody, štipku soli a 2 KL prdopu; cesto vylejeme na plech vystriekaný spray_om z oleja a hladkej múky (alebo vymastený a múkou jemne posypaný) a preklápaním vyhladíme; vložíme do rúry vyhriatej na 350 ˚F (175 ˚C) a pečieme 33´ (alebo podľa TTD Vašej rúry).
  5. po upečení necháme chvíľku vychladnúť! V „polčase – halftime“ chladnutia plech s piškótou na drevenej podložke (denku) prikryjeme druhou (-ým), rozmerovo väčšou (-ím) a celú zostavu šikovne otočíme hore dnom. Prvú podložku odoberieme a nahradíme ju „handgerlíkom“ (utierkou) namočenou v studenej vode; počkáme zopár minút, než si uvoľnená piškóta „ľažká“ na podložku # 2. a utierku odstránime. Rukami uchopíme plech aj s denkom a opäť šikovne otočíme o 180˚ - späť! Pokračujeme v komletizácii dezertu s „fest“ istotou, že nám pri jeho krájaní neostane na plechu nič prilepené!
  6. Tak teda dokončujeme na plechu: na piškótu natrieme brusnicovočučoriedkový (alebo čučoriedkovoríbezľový) džem a pomocou PL rozložíme a stierkou uhladíme vychladenú jablkovú „gebuzinu“ (ak jej máme veľa, zvyšok rozložíme do kompótových mištičiek umytých studenou vodou, uložíme do chladničky a máme vynikajúci jablkovovanilkový puding).
  7. povrch „gebuziny“ posypeme na hrubo posekanou zmesou orieškov (ja som mal sušené vlašské, lieskové a para orechy a mandle).
  8. potom hotovú lahôdkovú šľahačku
  9. a ozdobíme postrúhanou horkou čokoládou (to kvôli mne, lebo ju mám najradšej).
  10. tak a hotovo; teraz už len celú zostavu, aj s plechom, uložíme do chladničky, najlepšie cez noc; šťava z džemu presiakne až do piškóty, čím sa zvýrazní vôňa brusníc a čučoriedok (prípadne cranberries či ríbezlí) a delikatesná lahodná chuť celého dezertu; kto poznáte Fanynku83, dajte jej, prosím, vedieť, že sa pečenia tohoto zákuska nemusí báť a nech sa na Varechu vráti! Radi ju medzi nami opäť privítame!
  11. Servírovanie: na malých dezertných tanierikoch s extra bold čiernou kávou „Sumatra“, čvorgľom a inej krpatej hávedi s teplou čokoládou alebo s „kakajíčkom“!