Foto: elekra
Obľúbený koláčik môjho otca... A pravdaže aj nás. Tento koláč je vhodný teraz na jeseň, keď je úroda jabĺk a nevieme čo s Zobraziť celý popisObľúbený koláčik môjho otca... A pravdaže aj nás. Tento koláč je vhodný teraz na jeseň, keď je úroda jabĺk a nevieme čo s nimi.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
400-450 g |
|
250 g |
|
1 ks |
|
125 g |
|
2-3 PL |
|
1 ks |
|
štipka |
|
8-10 ks |
|
2 - 4 PL |
|
podľa potreby |
|
1 ks |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Z hladkej múky, masla, práškového cukru, vajíčka, kyslej smotany, kypriaceho prášku a štipky soli si vypracujem vláčne cesto,
-
2
ktoré nechám v chladničke odstáť asi polhodinku. Medzitým si nachystám jabĺčka.
-
3
Sú z našej chalupy, biokvalita. Očistím, vyberiem jadierka a nastrúham na uhorkovom krájači. Tak to máme v našej rodine radi.
-
4
Odstáte cesto rozdelím na dve polovičky, jednu vyvaľkám a vložím do plechu. Prstami cesto trochu povyťahujem aj po okrajoch.
-
5
Na cesto navrstvím nachystané jablká,
-
6
upravím ich a posypem hnedým cukrom a škoricou. Hnedý cukor dám podľa toho, aké sladké sú jablká. A škorice podľa chuti. Navrch pridám ešte trochu vanilkového cukru. Je domáci, v kryštálovom cukre vyváľaný vanilkový lusk.
-
7
Vrch koláča prikryjem druhou polovicou cesta, ktorú si rozvaľkám a pomocou valčeka prenesiem na plech.
-
8
Vrchný plát popichám vidličkou, aby mala para z jabĺk kade vychádzať z koláča von
-
9
a dám piecť na 175 °C na cca 20 až 25 minút.
-
10
Upečený koláč nechám trochu vychladnúť,
-
11
pokrájam na porcie a posypem práškovým cukrom
-
12
a môžeme podávať.
Aj my sme sa naň vrhli...
viac jablk,tým je lahodnejší,vydaril sa ti :)
Ďakujem za pochvaly. Vydaril sa a hlavne chutil.
Fotografickú časť máš veľmi pekne spracovanú.