Jablčník alebo jablkové pité

elekra - fotkaElekra, 30. septembra 2012 17:29
Ďalšie recepty »

Jablčník alebo jablkové pitéFoto: elekra

Obľúbený koláčik môjho otca... A pravdaže aj nás. Tento koláč je vhodný teraz na jeseň, keď je úroda jabĺk a nevieme čo s nimi.

10-12
porcií
20-30 min
príprava
25 min
na 175 °C

Suroviny

400-450 g
250 g
1 ks
125 g
2-3 PL
1 ks
štipka
8-10 ks
2 - 4 PL
podľa potreby
1 ks
na posypanie
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Z hladkej múky, masla, práškového cukru, vajíčka, kyslej smotany, kypriaceho prášku a štipky soli si vypracujem vláčne cesto,

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 1
  2. 2

    ktoré nechám v chladničke odstáť asi polhodinku. Medzitým si nachystám jabĺčka.

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 2
  3. 3

    Sú z našej chalupy, biokvalita. Očistím, vyberiem jadierka a nastrúham na uhorkovom krájači. Tak to máme v našej rodine radi.

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 3
  4. 4

    Odstáte cesto rozdelím na dve polovičky, jednu vyvaľkám a vložím do plechu. Prstami cesto trochu povyťahujem aj po okrajoch.

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 4
  5. 5

    Na cesto navrstvím nachystané jablká,

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 5
  6. 6

    upravím ich a posypem hnedým cukrom a škoricou. Hnedý cukor dám podľa toho, aké sladké sú jablká. A škorice podľa chuti. Navrch pridám ešte trochu vanilkového cukru. Je domáci, v kryštálovom cukre vyváľaný vanilkový lusk.

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 6
  7. 7

    Vrch koláča prikryjem druhou polovicou cesta, ktorú si rozvaľkám a pomocou valčeka prenesiem na plech.

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 7
  8. 8

    Vrchný plát popichám vidličkou, aby mala para z jabĺk kade vychádzať z koláča von

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 8
  9. 9

    a dám piecť na 175 °C na cca 20 až 25 minút.

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 9
  10. 10

    Upečený koláč nechám trochu vychladnúť,

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 10
  11. 11

    pokrájam na porcie a posypem práškovým cukrom

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 11
  12. 12

    a môžeme podávať.

    Jablčník alebo jablkové pité - obrázok 12
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist