Foto: elekra
Keďže mám na starosti dvoch "puberťákov" (vnučku a vnuka), ktorí by pomaly zjedli aj mňa, tak mi dcéra poslala recept na francúzsky Zobraziť celý popisKeďže mám na starosti dvoch "puberťákov" (vnučku a vnuka), ktorí by pomaly zjedli aj mňa, tak mi dcéra poslala recept na francúzsky jablkový koláč. Francúzi naň majú aj zvlášť formu na pečenie, ale ja som ho piekla v dcérinom tajine.
porcií
na 180°C °C
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na cesto.
-
2
Z masla nakrájaného na malé kúsky, múky a štipky soli prstami spracujeme sypkú hrudkovanú hmotu (ako na posýpku).
-
3
Pridáme žĺtko a 1/2 dcl vody
-
4
a vypracujeme hladké cesto,
-
5
ktoré zabalíme do fólie a dáme na hodinku odpočívať do chladničky.
-
6
Pripravíme si suroviny na náplň (cukor som si rozvážila na 170 a 30 g):
-
7
Očistíme si jabĺčka a nakrájame ich na šestinky alebo osminky (podľa veľkosti jabĺk) a povykrajujeme jaderníky.
-
8
Do formy si dáme 170 g kryštálového cukru a miešame na plameni, kým neskaramelizuje.
-
9
Po častiach pridáme 50 g masla,
-
10
povaríme, kým sa maslo nespojí s karamelom.
-
11
Odstavíme a pridáme nakrájané jablká. Prvý rad kladieme oblou stranou dolu,
-
12
druhý rad kladieme jablká oblou stranou hore tak, aby sme zaplnili medzery medzi spodnou vrstvou,
-
13
popritláčame k sebe, posypeme zvyšným cukrom (30 g) a plátkami zvyšného masla (30 g).
-
14
Z cesta vyvaľkáme plát, ktorým zakryjeme jablká, kraje popritláčame smerom nadol. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút.
-
15
Hotový koláč necháme 5 minút odpočívať a potom ho preklopíme na podnos.
Ale koláč bol úžasný!!!!!
Ak si dáte v You Tube vo vyhľadávači Tarte Tatin získate množstvo videí s jeho prípravou a množstvom variácií.