Ivkine ľanové rožky s čerstvou rukolou

tizian1cat - fotkatizian1cat, 10. januára 2011

Ešte začiatkom decembra som našla na webstránke @iva2111 báječný recept na tmavé rožky s ľanovými semiačkami. Keďže denná doporučená dávka fytoestrogénov je 1KL ľanových semiačok a tu idú do cesta 3 polievkové lyžice, vyšlo mi, že jeden rožok denne stačí na pokrytie celej dávky a to bez chémie a iných balastných látok. Tie z nás, ktoré sú na substitučnú liečbu odkázané, vedia, prečo mi zasvietili očká. Recept som si trošku celozrnne upravila, občas do neho pridám nejakú bylinu, ale pečiem ich nonstop

210 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

na kvások:
150 ml, teplá
1/2 kocky, čerstvé
1 KL, alebo med
180 g
na cesto:
 celý
220 g
80 g
80 g
50 g
200 ml alebo kefír
3 PL
1 a 1/2 KL
1 KL
1 hrsť, čerstvá posekaná
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Suroviny na kvások som dala do pekárne, zapla program miesenie a po 15 minútach, keď program skončil, som ho nechala kvasiť este 45 minút.

  2. 2

    Potom som do vykysnutého kvásku v pekárni pridala všetky ostatné suroviny:tekuté, potom sypké, zapla program cesto a na 1 a pol hodiny som si vyložila nohy... :-))). Mám pekáreň z Nemecka, tak jej vždy poviem - "Getrúda , teraz makaj".

    Ivkine ľanové rožky s čerstvou rukolou - obrázok 2
  3. 3

    Vyberieme vykysnuté cesto z pekárne, vyformujeme na pomúčenej pracovnej doske rožky, dáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte aspoň 1 hodinu kysnúť.

    Ivkine ľanové rožky s čerstvou rukolou - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec potrieme vlažnou vodou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 st.C, po 10 minútach som teplotu stiahla na 180 st.C a nechala upiecť do zlatova. Asi 20 minút. Sú skvelé, zdravé, geniálne jednoduché. DÍKY IVKA!!!!!

    Ivkine ľanové rožky s čerstvou rukolou - obrázok 4

Diskusia k receptu

frezia68
Takéto a podobné veci mám rada a zajtra pečiem.Tiež pridávam aj do chleba všeličo možné,aj orechy a rôzne semienka...:-) ľanové a sezam na prvom mieste.
strigus
Aj ja zbožňujem takéto mňamky a ľanové semiačka dávam aj do mäska, ukladám do KK
babidka
to urcite urobim , odkedy mam novy robot tak v kuse vypekam chlieb, rozky, buchty , pletienky....:-)
egreska
Gertruda urobila dobru robotu,vyzeraju skvele :-))
michsamant
Hahahaha ty si pomenovala pekaren? Rozky vyzeraju super, take domacke. Mam rada, ked to vyzera ako doma urobene a nie ako skopirovane a oblecene v uniforme :)
honestka
aj ja si menujem pomocnicky, musim sa opytat manzela, ako vola svoju pekaren. (moja pracka sa vola elsa). =niekedy som pocula, ze lanove semiacka ak sa nezomelu nemaju ten pravy ucinok, pretoze ich supka je taka tvrda, ze sice nieco z nich zaludocne stavy rozpustia,ale vyjdu von znova cele. takze ja ich aspon roztlciem v maziari, aby nebol z nich len prasok. a tiez cim dalej, tym viacej pecieme zrnovite, vsetky su mnamky a nic lepsie ako cesrstvy kus chleba, ci cibaty
janger
Krasne rozky! Ako v nejakej vybornej francuzskej pekarni :-)! A ze lanove semienka obsahuju tolko fytoestrogenov, to som nevedela ;-)!
stenia
Zdravim Vás som medzi vami nova, som milovnička pečenia a varenia a dlžim Vám nekoľko dobrých receptov, ktoré som Vám už davno sľubila a o nedlho ich odprezentujem lebo okoľnosti mi už teraz nadelili veľa voľneho času. Na uvod: mám problem uložiť nejaky dobry recepť do KK .Asi ho treba vytlačiť a založiť alebo nie? ako sa ho da poslať ked mám iba nootebuk aby mi ho nekto vytlačil? inak sa ospravedľnujem ak nie je spravna diakritika ale som cudzinka a v tom nie som si uplne ista tak to radšej nepišem, da sa tu nastaviť pravopis?Tak prajem pekný deň , čautel
stenia
Zdravim Vás som medzi vami nova, som milovnička pečenia a varenia a dlžim Vám nekoľko dobrých receptov, ktoré som Vám už davno sľubila a o nedlho ich odprezentujem lebo okoľnosti mi už teraz nadelili veľa voľneho času. Na uvod: mám problem uložiť nejaky dobry recepť do KK .Asi ho treba vytlačiť a založiť alebo nie? ako sa ho da poslať ked mám iba nootebuk aby mi ho nekto vytlačil? inak sa ospravedľnujem ak nie je spravna diakritika ale som cudzinka a v tom nie som si uplne ista tak to radšej nepišem, da sa tu nastaviť pravopis?Tak prajem pekný deň , čautel
lanasavara
Ahojte. Aj ja som tu nova. No myslim, ze Stenia nemusi mat obavu z pravopisu a ani z diakritiky :o). A vytlacit z notebooku si mozes tak, ze to stiahnes na USB kluc a das vytlacit niekomu. Alebo posles niekomu cez mail ako prilohu a on Ti to vytlaci. A k receptom. Tento urcite vyskusam :o) Zijem momentalne v zahranici a tu preferuju dost celozrnne a zdrave pecivo. Je to velmi dobra stranka. Pekny dnik
egreska
@tizian1cat tak prave som ich dopiekla ,už sme aj večerali a musím povedat, že sú úžasné...síce s malými obmenami ,lebo nie všetko som mala doma ,tak som trošku improvizovala ale fantastické !!! ak dovolíš ,rada by som ich posunula na inu stranku ,postup som si nafotila a uvediem ta ako autorku,súhlasíš ? dakujem za receptík...
tizian1cat
kludne, vobec ma nikde nemusis uverejnovat, ja naozaj nie som malicherná, som stastná, ze chutili takej macherke ako si ty!!! :-)))))

Zaujímavé video z archívu TV Varecha