Istanbul pilavi fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 11. júna 2011

Chutné rizoto plné slniečka a orieškov :) Recept mám z tureckej kuchárskej knihy. V skutočnosti by malo byť viac sypké ako na obrázku, ale...nie Zobraziť celý popisChutné rizoto plné slniečka a orieškov :) Recept mám z tureckej kuchárskej knihy. V skutočnosti by malo byť viac sypké ako na obrázku, ale...nie každý deň je nedeľa :)

2
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
3 PL
2 PL
2 PL
 štipka
3/4 pohára




Postup

  1. 1

    Mandle a pistácie sparíme horúcou vodou, ošúpeme, osušíme a nasucho opražíme na panvici. Ja som pistácie nemala doma, tak som použila len mandle. Štipku šafranu namočíme do trochy teplej vody.

    Istanbul pilavi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ryžu niekoľkokrát opláchneme a namočíme na 15 minút do horúcej vody. Medzitým si na 1 PL masla opražíme kuracie mäso nakrájané na malé kocky. Za stáleho miešania opekáme dve tri minúty. Potom podlejeme trochou kuracieho vývaru a dusíme, kým sa vývar mierne neodparí.

    Istanbul pilavi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na zvyšnom masle restujeme za stáleho miešania odkvapkanú ryžu. Zalejeme kuracím vývarom (cca 250 ml) a šafranom rozpusteným vo vode. Ochutíme soľou a korením. Znížime teplotu, prikryjeme a dusíme.

    Istanbul pilavi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po piatich minútach pridáme kuracie mäso, orechy a opatrne premiešame vidličkou. Dusíme, kým nie je ryža mäkká. Odstavíme, zamiešame petržlenovú vňať. Prikryjeme novinovým papierom alebo servítkou, pokrievkou a necháme stáť ešte 5 minút.

    Istanbul pilavi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame teplé najlepšie so zeleninovými šalátmi. Ja som pripravila šalát z rukoly, cherry paradajok, citrónovej šťavy, olivového oleja, soli a sirupu z granátového jablka.

    Istanbul pilavi (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

michsamant
Chcem sa este spytat, pises "safranom rozpustenym vo vode"....to je nejaky mlety prasok? Lebo mas ryzu krasne zltu a mne ju ten moj safran nikdy tak pekne nezafarbi...mozno ho davam malo?
nazarboncuk
je to obyčajny šafran take male lupienky, dala som ich taku väčšiu štipku :) ani neviem či je ten šafran pravy ale asi nie, lebo viem že pravy je drahy a čo mam ja, tak stal okolo jedneho eura malinké balenie...
michsamant
Ja tiez neviem, ci mam pravy, ked tak slabo farbi, ale pidi balenie tiez stalo okolo 800rupii, tak by mohol pustit aj viac farby :))
michsamant
aj aj, do horucej vody alebo mlieka alebo aj do rury sa dava...to som videla Jardu Zideka robit v jeho relacii raz
elekra
Dnes som mala chuť na rizoto, ale minula sa mi ryža. Zostalo mi jej len asi za dve polievkové lyžice, tak som ju uvarila môjmu psíkovi. A my sme jedli zemiaky. Ináč je Tvoje rizoto krásne žltučké!
letisia
@michsamant v Tunisku a Turecku dostať kúpiť šafrán pomletý úplne na prášok. Dokonca červený a aj tmavožltý. U nás som prášok nevidela. A tam u teba v Indii si to skús zistiť, možno nájdeš. Prášok krajšie zafarbí.
evanaaa
Pravý šafran z určitého druhu krokusu so u nás naďabila, ale bol dosť drahý, bola ho štipka, tak som kúpila akože šafran podobne ako píšeš ty, Nazarboncuk, ale som ho ešte nepoužila, tak skúsim na ryžu.
babidka
takyto pilav som sice jedla ale este nevarila , takze uz je v KK a bude coskoro na obed :-)
michsamant
Kym bol v miske s horucou vodou, pekne zozltla, ale ryza nebola taka pekne zltucka potom ako tvoja. Ale nevadi. Bolo to dobrucke, moja mladsia si prisla 2x pre duplu, co je teda veeelky uspech :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia