Istanbul pilavi (fotorecept)

Autor receptu: nazarboncuk

Chutné rizoto plné slniečka a orieškov :) Recept mám z tureckej kuchárskej knihy. V skutočnosti by malo byť viac sypké ako na obrázku, ale...nie každý deň je nedeľa :)

2
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mandle a pistácie sparíme horúcou vodou, ošúpeme, osušíme a nasucho opražíme na panvici. Ja som pistácie nemala doma, tak som použila len mandle. Štipku šafranu namočíme do trochy teplej vody.
  2. Ryžu niekoľkokrát opláchneme a namočíme na 15 minút do horúcej vody. Medzitým si na 1 PL masla opražíme kuracie mäso nakrájané na malé kocky. Za stáleho miešania opekáme dve tri minúty. Potom podlejeme trochou kuracieho vývaru a dusíme, kým sa vývar mierne neodparí.
  3. Na zvyšnom masle restujeme za stáleho miešania odkvapkanú ryžu. Zalejeme kuracím vývarom (cca 250 ml) a šafranom rozpusteným vo vode. Ochutíme soľou a korením. Znížime teplotu, prikryjeme a dusíme.
  4. Po piatich minútach pridáme kuracie mäso, orechy a opatrne premiešame vidličkou. Dusíme, kým nie je ryža mäkká. Odstavíme, zamiešame petržlenovú vňať. Prikryjeme novinovým papierom alebo servítkou, pokrievkou a necháme stáť ešte 5 minút.
  5. Podávame teplé najlepšie so zeleninovými šalátmi. Ja som pripravila šalát z rukoly, cherry paradajok, citrónovej šťavy, olivového oleja, soli a sirupu z granátového jablka.