Ispanaklı börek (Špenátový borek)
Autor receptu: nazarboncuk
Musíte vyskúšať! :)
4 porcie |
20 minút príprava |
40 minút na 170 °C |
Postup
- Na olivovom oleji udusíme do sklovita jednu nadrobno nasekanú cibuľu. Pridáme polievkovú lyžicu paprikovej pasty a ešte chvíľu miešame. Špenátové listy umyjeme a nasekáme na väčšie kúsky. Pridáme k cibuli a dusíme kým sa neodparí všetka tekutina.
- Osolíme okoreníme a odstavíme. Takto by to malo vyzerať, špenát nemá byť rozvarený na kašu.
- Zapekaciu nádobu vytrieme maslom. V miske rozmiešame vajíčka, olivový olej, mlieko a štipku soli.
- Na dno zapekacej nádoby uložíme 2 pláty štrúdľového cesta a polejeme tretinou vajíčkovej zmesi. Uložíme ďalšie dve vrsty cesta. Štrúdľové cesto (alebo fillo, yufka) sa rýchlo vysušuje, preto sa snažíme pracovať rýchlo (prípadne cesto udržiavame zakryté vlhkou utierkou).
- Cesto opäť polejeme trochou zmesi a na to položíme vychladnutý špenát. Navrch rozmrvíme syr Feta.
- Položíme posledné dve vrstvy cesta okraje zatlačíme a prelejeme zvyšnou tekutou zmesou.
- Ak máme čas, vložíme takto pripravené do chladničky na dve hodinky. Borek tak bude po upečení chutnejší a chrumkavejší. Ale pokojne ho šupnite hneď do rúry vyhriatej na 170 - 175 °C na cca 40 minút, kým nechytí zlatú farbu. Predtým ho môžete posypať sezamom.
- Po vychladnutí nakrájame na štvorce a podávame.
- Vyskúšajte s olivami a čiernym čajom. Je to ozajstná mňamka! Afyiet olsun! :)