Ispanaklı börek (Špenátový borek)

Autor receptu: nazarboncuk

Musíte vyskúšať! :)

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Postup

  1. Na olivovom oleji udusíme do sklovita jednu nadrobno nasekanú cibuľu. Pridáme polievkovú lyžicu paprikovej pasty a ešte chvíľu miešame. Špenátové listy umyjeme a nasekáme na väčšie kúsky. Pridáme k cibuli a dusíme kým sa neodparí všetka tekutina.
  2. Osolíme okoreníme a odstavíme. Takto by to malo vyzerať, špenát nemá byť rozvarený na kašu.
  3. Zapekaciu nádobu vytrieme maslom. V miske rozmiešame vajíčka, olivový olej, mlieko a štipku soli.
  4. Na dno zapekacej nádoby uložíme 2 pláty štrúdľového cesta a polejeme tretinou vajíčkovej zmesi. Uložíme ďalšie dve vrsty cesta. Štrúdľové cesto (alebo fillo, yufka) sa rýchlo vysušuje, preto sa snažíme pracovať rýchlo (prípadne cesto udržiavame zakryté vlhkou utierkou).
  5. Cesto opäť polejeme trochou zmesi a na to položíme vychladnutý špenát. Navrch rozmrvíme syr Feta.
  6. Položíme posledné dve vrstvy cesta okraje zatlačíme a prelejeme zvyšnou tekutou zmesou.
  7. Ak máme čas, vložíme takto pripravené do chladničky na dve hodinky. Borek tak bude po upečení chutnejší a chrumkavejší. Ale pokojne ho šupnite hneď do rúry vyhriatej na 170 - 175 °C na cca 40 minút, kým nechytí zlatú farbu. Predtým ho môžete posypať sezamom.
  8. Po vychladnutí nakrájame na štvorce a podávame.
  9. Vyskúšajte s olivami a čiernym čajom. Je to ozajstná mňamka! Afyiet olsun! :)