Hydinové „klopsy“ v chrenovej omáčke
šéfkuchár Original restaurant & wine bar pri hoteli Kaskády v Sielnici, 16. septembra 2013
Foto: Robert Hüttner
porcie
príprava
na 175 °C
Suroviny
1 ks uvarená z polievky alebo zvyšky pečeného alebo vareného mäsa |
|
100 g |
|
100 g |
|
500 g |
|
|
|
|
|
1 ks |
|
na zahustenie a obaľovanie |
|
na opekanie |
|
Na omáčku: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
100 g na zahustenie |
|
|
Postup
-
1
Varené mäso oberieme od kosti a kože a pokrájame na veľmi malé kocky. Na masle urestujeme múku a pripravíme svetlú zápražku. Zalejeme mliekom a za stáleho miešania metličkou uvaríme omáčku. Ochutíme ju soľou, bielym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Necháme vychladnúť na hustú omáčku.
- 2
Do nakrájaného mäsa primiešavame omáčku a vajíčko, až kým nevytvoríme zmes, z ktorej sa budú dať formovať malé guľky. Ak je zmes riedka, prihustíme ju strúhankou. Nakoniec dochutíme podľa potreby. Guľky obalíme v strúhanke. Opečieme ich na oleji sprudka z každej strany a zapečieme v rúre na teplote 175°C asi 15 minút.
- 3
Vývar a smotanu na šľahanie dáme odpariť. Pridáme najemno nastrúhaný čerstvý chren a povaríme. Do omáčky potom pridáme studené maslo, čím omáčku zahustíme. Precedíme cez jemné sitko a ochutíme soľou, octom alebo citrónom a cukrom. Do hotovej omáčky premiestnime upečené klopsy a ešte chvíľu spolu povaríme. Najlepšie chutia s popučenými zemiakmi.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu