Hustá strukovinová polievka z údených kostí fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 21. júna 2014

...keď vás prepadne chuť na niečo z repertoáru našich babičiek...

4
porcie
25 minút
príprava
140 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
250 g
2 ks
1 ks (malý)
1 ks
4 ks (veľké strúčiky)
1 ks (menšia)
1 ks (veľké)
Lašky:
200 g
2 pl




Postup

  1. 1

    Údené kosti posekané na menšie kusy som celé zaliala studenou vodou a dala variť. Pridala som aj kus mäsitej neúdenej kosti na zosilnenie chuti, ak nemáte, nič sa nestane. Prisypala som ešte strakatú fazuľu z hŕstkovej zmesi hneď na začiatku varenia, pretože som ju nemala namočenú a potrebuje viac času ako ostatné strukoviny. Ak máte strukoviny osve, namočte všetky okrem šošovice deň vopred, skrátite tým dobu varenia.

    Hustá strukovinová polievka z údených kostí (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Varila som v tlakovom hrnci 40 minút, skracuje dobu varu o polovicu. Medzitým som očistila a nakrájala všetku zeleninu a spolu s ostatnými strukovinami som ju dala variť ku kostiam, mäsko na nich už bolo skoro uvarené. Varila som ďalej asi 30 minút.

    Hustá strukovinová polievka z údených kostí (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa varila polievka, pripravila som prílohu: lašky. Robia sa z rezancového cesta trošku mäkkšieho, dala som 150g hladkej múky, 1 vajce a trošičku vody a soli.

    Hustá strukovinová polievka z údených kostí (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    rozdelila som ho na 4 časti a každú som vyvaľkala na malú tenkú placku a z oboch strán po jednom opiekla na panvičke potretej bravčovou masťou. Babka nám ako deťom piekla tieto lašky z odrezkov zvyšného cesta pri vaľkaní rezancového cesta, piekla ho nasucho priamo na platni sporáka, predbiehali sme sa, kto si uchmatne väčší a chrumkavejšie upečený kus :-)) to bolo také naše predjedlo, nevedeli sme sa nikdy dočkať obeda:-)

    Hustá strukovinová polievka z údených kostí (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    upečené lašky si môžeme radličkou nakrájať na úhľadnejšie kúsky ako vložku do akejkoľvek polievky, alebo nechať vcelku a zajedať ňou namiesto pečiva.

    Hustá strukovinová polievka z údených kostí (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Polievka sa mi zatiaľ dovarila, pridala som už len majoránku a petržlenovú vňať, slaná bola dosť od údeniny a hustá tiež od rozvarenej šošovice, takže som nemusela robiť ani obvyklú zápražku s červenou mletou paprikou, polievka má takto farbu natur:-) Dávno sme nemali podobnú polievočku, tak sme si ju poriadne vychutnali, prajem aj vám dobrú chuť, ak si podobnú uvaríte:-)

    Hustá strukovinová polievka z údených kostí (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

katka78
Ach kuku, dnes som toho veľa nezjedla, bola som v pracovnom švungu a vtedy zabúdam jesť, ale veru teraz som už riadne hladná a k tomu toto... okamžite by som si dala plný tanier.. najväčší aký vo svojej domácnosti mám.
ariela6
pekne sa ti podarila aj ta laška tiež si spominam ako nam ich babka piekla ukladam si tvoju polievku skusim aj ja
kukulienka71
@katka78 , vďačne by som ťa ponúkla, jedna nadrozmerná porcia práve ostala:-) zajtra bude ešte chutnejšia, mám takú skúsenosť. @ariela6 , asi sme rovesníčky potom:-) Ďakujem vám za milé komentáre:-)
jozka2
tak to ste si urcite pochutnali.Posielam ti TS.
pusta
úžasná dobrota, známa klasika, to cesto poznám, išli sme sa pozabíjať, obrazne povedané, tak sme sa predbiehali :-)))
u mňa 5*
havino
jaj vy dolniaci, čo dom, to iná chuť, či ako? v piatok som varila zdedený recept, hrstková na tvoj spôsob, úplne identický, údené musí byť, ale aj s klobásou som robila a dobre bolo, ale rezance zvlášť uvarené a do taniera pred podávaním pridané, polievka bez zemiaka, len koreňová zelenina a majoránka musí byť, o laškách čítam prvý krát a veľmi ma zaujali a preto aj ukladám, chválim, krásne, jedlé foto máš, chutné jedlo
elysa
polievka fantastická, ja som polievkový maniak, zvlášť mám rada všetky fazuľovice....to cesto ale nepoznám...
katka78
@kukulienka odkedy si sem pred pár dňami túto polievku pridala, nevedela som ju dostať z hlavy. Ešte to zaklincoval môj ocino, ktorý mi pred pár dňami narobil chute, keď mi do telefónu pekne detailne popisoval akú fantastickú fazuľovú polievku s údeninou mu mamina uvarila! Ani tieto horúčavy z posledných dní mi chuť na niečo podobné z hlavy nevyhnali a tak som včera pri miešaní marhuľového lekváru spravila fazuľovicu. Bola kombináciou receptu mojej maminky a tohoto tvojho, kde máš ovšem tých strukovín pomerne viac (ja som dala len dva druhy fazule). Každopádne sa mi (aj tvojim prispením) podarilo navariť parádnu polievku a moje chute boli konečne uspokojené! :-) Veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu!


kukulienka71
@katka78 , no teeeda!! podarila sa ti úplne perfektne! poznám ten pocit, keď túžiš po niečom fajnovom a potom si to konečne vychutnáš:-)) Som rada, že si sa dobre napapala a ďakujem ti pekne za odozvu a krásnu fotku, mám ťa rada:-)
katka78
Neviem, čím som si to zaslúžila, ale ďakujem :-)
babkamt
Zaujala ma laška. Verím, že polievka je chutná. Robievam podobnú.
kukulienka71
@katka78 , to je u mňa vec šiesteho zmyslu;-) @babkamt , myslím, že tá laška je pozostatok z biednych časov, keď nebolo veľa jedla, tak sa dalo najesť aj takto poskromne, hlavne aby deti nekričali od hladu:-) ďakujem ti




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia