Hustá strukovinová polievka z údených kostí (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

...keď vás prepadne chuť na niečo z repertoáru našich babičiek...

4
porcie
25 minút
príprava
140 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Údené kosti posekané na menšie kusy som celé zaliala studenou vodou a dala variť. Pridala som aj kus mäsitej neúdenej kosti na zosilnenie chuti, ak nemáte, nič sa nestane. Prisypala som ešte strakatú fazuľu z hŕstkovej zmesi hneď na začiatku varenia, pretože som ju nemala namočenú a potrebuje viac času ako ostatné strukoviny. Ak máte strukoviny osve, namočte všetky okrem šošovice deň vopred, skrátite tým dobu varenia.
  2. Varila som v tlakovom hrnci 40 minút, skracuje dobu varu o polovicu. Medzitým som očistila a nakrájala všetku zeleninu a spolu s ostatnými strukovinami som ju dala variť ku kostiam, mäsko na nich už bolo skoro uvarené. Varila som ďalej asi 30 minút.
  3. Kým sa varila polievka, pripravila som prílohu: lašky. Robia sa z rezancového cesta trošku mäkkšieho, dala som 150g hladkej múky, 1 vajce a trošičku vody a soli.
  4. rozdelila som ho na 4 časti a každú som vyvaľkala na malú tenkú placku a z oboch strán po jednom opiekla na panvičke potretej bravčovou masťou. Babka nám ako deťom piekla tieto lašky z odrezkov zvyšného cesta pri vaľkaní rezancového cesta, piekla ho nasucho priamo na platni sporáka, predbiehali sme sa, kto si uchmatne väčší a chrumkavejšie upečený kus :-)) to bolo také naše predjedlo, nevedeli sme sa nikdy dočkať obeda:-)
  5. upečené lašky si môžeme radličkou nakrájať na úhľadnejšie kúsky ako vložku do akejkoľvek polievky, alebo nechať vcelku a zajedať ňou namiesto pečiva.
  6. Polievka sa mi zatiaľ dovarila, pridala som už len majoránku a petržlenovú vňať, slaná bola dosť od údeniny a hustá tiež od rozvarenej šošovice, takže som nemusela robiť ani obvyklú zápražku s červenou mletou paprikou, polievka má takto farbu natur:-) Dávno sme nemali podobnú polievočku, tak sme si ju poriadne vychutnali, prajem aj vám dobrú chuť, ak si podobnú uvaríte:-)