Hus s jablkovou kapustou

Jozef Pustulka
šéfkuchár hotela Björnson*** v Demänovskej Doline, 15. novembra 2016
Hus s jablkovou kapustou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava
200 minút
na 160 °C

Suroviny

1 ks (5 kg) domáca
2 ks
200 g
6 ks
Na kapustu s jablkami:
1 kg
500 g
150 g
150 ml (alebo olej)
100 ml
100 g
200 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistenú hus zbavenú peria a drobov opláchneme, osušíme a nahrubo votrieme zvonku aj zvnútra soľ a necháme odležať do druhého dňa v chladničke. Odležanú hus opláchneme od prebytočnej soli, vložíme do nej jabĺčka, do ktorých sme napichali klinčeky, a vložíme ju do pekáča.

  2. 2

    Najlepšie je upiecť hus v hlinenom pekáči prsami nadol. Podlejeme trochou vody a vložíme do rúry piecť na 160 °C. Priebežne hus kontrolujeme a prípadné väčšie množstvo masti z pekáča zlejeme. Asi po 2 hodinách pečenia hus obrátime a pečieme ďalej asi 1 hodinu. Po hodine ju vyberieme, potrieme medom a dáme dopiecť dochrumkava. Podávame s červenou kapustou a mastenými lokšami.

  3. 3

    Kapusta s jablkami: Kapustu očistíme a nakrájame na rezance. Na masti speníme cibuľu, pridáme rascu a cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Potom vsypeme nakrájanú kapustu, osolíme, zastrekneme octom a dusíme pod pokrievkou do polomäkka. Pridáme očistené a nakrájané kocky jablka, zalejeme červeným vínom a dodusíme domäkka.

Diskusia k receptu

radost
...bože..to by bolo luxus žrádla..
to polienko bych už pri najlepšej vôli nezvládla..!!
ním zakúriť v peci..
blažení by sme boli tu doma všetci...
nádherné jedlo jesene..:-)
zdezda
...až na tie aromatické klinčeky, dala by som si :-)
kimlo
Najlepšia kapusta akú som robil, dnes bola ku kačici, paráda!!!