Hus s jablkovou kapustou
šéfkuchár hotela Björnson*** v Demänovskej Doline, 15. novembra 2016
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 160 °C
Suroviny
1 ks (5 kg) domáca |
|
2 ks |
|
200 g |
|
6 ks |
|
|
|
Na kapustu s jablkami: | |
1 kg |
|
500 g |
|
150 g |
|
150 ml (alebo olej) |
|
100 ml |
|
100 g |
|
200 ml |
|
|
|
|
Postup
-
1
Očistenú hus zbavenú peria a drobov opláchneme, osušíme a nahrubo votrieme zvonku aj zvnútra soľ a necháme odležať do druhého dňa v chladničke. Odležanú hus opláchneme od prebytočnej soli, vložíme do nej jabĺčka, do ktorých sme napichali klinčeky, a vložíme ju do pekáča.
- 2
Najlepšie je upiecť hus v hlinenom pekáči prsami nadol. Podlejeme trochou vody a vložíme do rúry piecť na 160 °C. Priebežne hus kontrolujeme a prípadné väčšie množstvo masti z pekáča zlejeme. Asi po 2 hodinách pečenia hus obrátime a pečieme ďalej asi 1 hodinu. Po hodine ju vyberieme, potrieme medom a dáme dopiecť dochrumkava. Podávame s červenou kapustou a mastenými lokšami.
- 3
Kapusta s jablkami: Kapustu očistíme a nakrájame na rezance. Na masti speníme cibuľu, pridáme rascu a cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Potom vsypeme nakrájanú kapustu, osolíme, zastrekneme octom a dusíme pod pokrievkou do polomäkka. Pridáme očistené a nakrájané kocky jablka, zalejeme červeným vínom a dodusíme domäkka.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
to polienko bych už pri najlepšej vôli nezvládla..!!
ním zakúriť v peci..
blažení by sme boli tu doma všetci...
nádherné jedlo jesene..:-)