Hus s jablkovou kapustou

Jozef Pustulka
šéfkuchár hotela Björnson*** v Demänovskej Doline, 15. novembra 2016 13:00
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »
Hus s jablkovou kapustou Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 min
príprava
200 min
na 160 °C

Suroviny

1 ks (5 kg) domáca
2 ks
200 g
6 ks
Na kapustu s jablkami:
1 kg
500 g
150 g
150 ml (alebo olej)
100 ml
100 g
200 ml
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Očistenú hus zbavenú peria a drobov opláchneme, osušíme a nahrubo votrieme zvonku aj zvnútra soľ a necháme odležať do druhého dňa v chladničke. Odležanú hus opláchneme od prebytočnej soli, vložíme do nej jabĺčka, do ktorých sme napichali klinčeky, a vložíme ju do pekáča.

  2. 2

    Najlepšie je upiecť hus v hlinenom pekáči prsami nadol. Podlejeme trochou vody a vložíme do rúry piecť na 160 °C. Priebežne hus kontrolujeme a prípadné väčšie množstvo masti z pekáča zlejeme. Asi po 2 hodinách pečenia hus obrátime a pečieme ďalej asi 1 hodinu. Po hodine ju vyberieme, potrieme medom a dáme dopiecť dochrumkava. Podávame s červenou kapustou a mastenými lokšami.

  3. 3

    Kapusta s jablkami: Kapustu očistíme a nakrájame na rezance. Na masti speníme cibuľu, pridáme rascu a cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Potom vsypeme nakrájanú kapustu, osolíme, zastrekneme octom a dusíme pod pokrievkou do polomäkka. Pridáme očistené a nakrájané kocky jablka, zalejeme červeným vínom a dodusíme domäkka.

Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist