Hus s jablkovou kapustou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
60 minút
príprava
200 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistenú hus zbavenú peria a drobov opláchneme, osušíme a nahrubo votrieme zvonku aj zvnútra soľ a necháme odležať do druhého dňa v chladničke. Odležanú hus opláchneme od prebytočnej soli, vložíme do nej jabĺčka, do ktorých sme napichali klinčeky, a vložíme ju do pekáča.
  2. Najlepšie je upiecť hus v hlinenom pekáči prsami nadol. Podlejeme trochou vody a vložíme do rúry piecť na 160 °C. Priebežne hus kontrolujeme a prípadné väčšie množstvo masti z pekáča zlejeme. Asi po 2 hodinách pečenia hus obrátime a pečieme ďalej asi 1 hodinu. Po hodine ju vyberieme, potrieme medom a dáme dopiecť dochrumkava. Podávame s červenou kapustou a mastenými lokšami.
  3. Kapusta s jablkami: Kapustu očistíme a nakrájame na rezance. Na masti speníme cibuľu, pridáme rascu a cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Potom vsypeme nakrájanú kapustu, osolíme, zastrekneme octom a dusíme pod pokrievkou do polomäkka. Pridáme očistené a nakrájané kocky jablka, zalejeme červeným vínom a dodusíme domäkka.