Hus s gaštanovo– žemľovou plnkou

redakcia - fotkaredakcia, 20. októbra 2009
6
porcií
30 minút
príprava
120-150 minút
na 180 °C

Suroviny

3-4 kg
 štipka
0,5 l
1 PL
Plnka:
300 g
250 g
1 KL
250 ml
4 ks
1 PL
1 KL
 štipka




Postup

  1. 1

    Hus zvonku aj zvnútra nasolíme a okoreníme, vnútro hrude vytrieme muškátovým orieškom. Mlieko s vajíčkami vyšľaháme a vylejeme na žemle. Cibuľu nakrájame na malé kúsky, urestujeme na oleji a pridáme na malé kúsky nakrájanú pečienku. Potom pridáme bylinky, soľ a korenie. Gaštany nakrájame na kúsky a s cibuľou, pečienkou a petržlenovou vňaťou zmiešame do žemľovej masy. Ochutíme muškátovým orieškom a majoránom.

  2. 2

    Hus naplníme plnkou a dobre uzavrieme krk a hruď. Do pekáča dáme asi 1 cm vody a trochu tuku, hus položíme na prsia a pri 180 stupňov Celzia v predhriatej rúre pomaly necháme piecť asi hodinu. Po hodine hus obrátime a dolejeme vodu, hus často polievame výpekom. Hus pečieme asi 2 a pol hodiny.

  3. 3

    Po dopečení hus vyberieme a položíme na teplé miesto. Šťavu zlejeme a tuk odoberieme lyžičkou, zalejeme vývarom, necháme prejsť varom a zahustíme škrobovou múčkou. Na záver plnku z husi vyberieme a hus rozdelíme na porcie.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia