Hus s gaštanovo– žemľovou plnkou

Autor receptu: redakcia

6
porcií
30 minút
príprava
120-150 minút
na 180 °C

Postup

  1. Hus zvonku aj zvnútra nasolíme a okoreníme, vnútro hrude vytrieme muškátovým orieškom. Mlieko s vajíčkami vyšľaháme a vylejeme na žemle. Cibuľu nakrájame na malé kúsky, urestujeme na oleji a pridáme na malé kúsky nakrájanú pečienku. Potom pridáme bylinky, soľ a korenie. Gaštany nakrájame na kúsky a s cibuľou, pečienkou a petržlenovou vňaťou zmiešame do žemľovej masy. Ochutíme muškátovým orieškom a majoránom.
  2. Hus naplníme plnkou a dobre uzavrieme krk a hruď. Do pekáča dáme asi 1 cm vody a trochu tuku, hus položíme na prsia a pri 180 stupňov Celzia v predhriatej rúre pomaly necháme piecť asi hodinu. Po hodine hus obrátime a dolejeme vodu, hus často polievame výpekom. Hus pečieme asi 2 a pol hodiny.
  3. Po dopečení hus vyberieme a položíme na teplé miesto. Šťavu zlejeme a tuk odoberieme lyžičkou, zalejeme vývarom, necháme prejsť varom a zahustíme škrobovou múčkou. Na záver plnku z husi vyberieme a hus rozdelíme na porcie.