Hunki Halupki fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 17. apríla 2011

Ked tento tyzden bola vyhlasena sutaz na madarske jedla, zaujalo ma to. Aky je vlastne rozdiel medzi slovenskymi a madarskymi jedlami. Na Google som Zobraziť celý popisKed tento tyzden bola vyhlasena sutaz na madarske jedla, zaujalo ma to. Aky je vlastne rozdiel medzi slovenskymi a madarskymi jedlami. Na Google som si poprezerala rozne linky na madarsku kuchynu. Zaujal ma tento recept a dneska som ho vyskusala. Recept som nasla na Food.com a pridala ho tam DohaSamri. Za recept dakuje svojej prababicke Suzie Takas. Mnozstva uvedenych surovin som znizila o 1/3.

7-8
porcií
40 minút
príprava
180 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg ,hovadzie alebo telacie pomlete
1 PL
2 PL
2 ks
1 ks
1 KL
3/4 salky
1 strúčik
1 ks
1 salka
 menšia
2 strúčiky
1 KL
470 g
200 g




Postup

  1. 1

    V recepte sa pise, ze sa mozu pouzit rozne druhy masa. Ja som tentokrat pouzila bravcove maso z krkovicky. Do misky som si dala pomlete maso, posekanu cibulu, petrzlenovu vnatku, vajicka, sol, korenie, roztlaceny cesnak a stiplavu papriku.

    Hunki Halupki (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na maso som pridala surovu ryzu. Ryza som nevarila, mala som ju namocenu pol hodiny v studenej vode.

    Hunki Halupki (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vsetko som spolu premiesala a este dochutila solou.

    Hunki Halupki (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mensiu kapustu som sparila v horucej vode. Kapustne listy som rozobrala, ulozila na utierku a vykrojila som hrube casti listu. Na kazdy list som ulozila cast masovej plnky.

    Hunki Halupki (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnku som zabalila do listov. Najprv som prelozila vrchnu cast listu, potom boky a nakoniec spodnu cast listu.

    Hunki Halupki (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dno zapekacej misky som vylozila slaninou.

    Hunki Halupki (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na slaninu som poukladala mensie zaparene kapustne listy.

    Hunki Halupki (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na listy som na navrstvila kyslu kapustu, ktoru som posypala rascou.

    Hunki Halupki (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na kyslu kapustu som dala cibulu nakrajanu na platky a cesnak nasekany na drobno.

    Hunki Halupki (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na vrch som poukladala naplnene zabalene kapustne listy.

    Hunki Halupki (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pripravila som si zalievku. Konzervu nakladanych paradajok som rozriedila s vodou, kde som zaparovala kapustu. Vsetkeho spolu bolo 1 liter. Zalievku som dochutila solou a cukrom.

    Hunki Halupki (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Listy som zaliala zalievkou a dala piect do rury. Piekla som ich vo vyhriatej rure 180C 3 hodiny.

    Hunki Halupki (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Prve 2 hodinuy boli listy prikryte a poslednu hodinu som ich piekla odokryte.

    Hunki Halupki (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

svetlana9
no paráda - to je vlastnej "pečená plnená paprika" na kyslej kapuste - čo ľudia nevymyslia, ale môže to byť parádne. Príprava vyzerá síce zložito aj je časovo dosť náročná, ale za ten výsledok to určite stojí- ukladám do KK
alzbetka2
pekný recept, môže byť aj dobrý, uložila som si ho na vyskúšanie...
hviezdickaz
aj mne sa to celkom pozdava... ale nechala by som sa pozvat,mne by sa to asi nechcelo varit :))) ,no pre istotu ukladam ...
sylvinka
Voľakedy som takéto niečo už robila. Ďakujem za pripomenutie. Mňam.
babav
To je vyborny recept! Poznam podobny co sa tyka plnky,
bez kyslej kapusty,zalievaju sa iba rajcinami.Recept si ukladam,
urcite vyskusam ;-)
helca103
podobný recept mi dala kamarátka zo Sobraniec volajú to holubky a je to veľmi dobré....
zdezda
mňaaaaam, hneď by som si dala, vyskúšam:-)
jody
Hej, aj mne to pripomina holubky, recept je krasny a okamzite som nan dostala chut. A pri niektorych jedlach sa podla mna stiera rozdiel medzi slovenskou a madarskou kuchynou.
marianne69
....sranda je,ze ja som nieco velmi podobne,netvrdim,ze rovnake jedla na oslave u Poliakov:-)Golombky,neviem ci sa to tak pise....ale chutilo to vyborne...
kata50
Mám pocit, že takto sa robia na východnom Slovensku - holubky. No veď aj v tvojom názve Hunki Halupki je podobné slovo. Aký je ten svet malý :-)) Fotorecept perfektný a jedlo ešte viac. :-))
jatanika
myslím, že sa robia aj na Ukrajine... asi by som konečne mala aj ja skúsiť niektorý z "holúbkových" receptov ... @palokuchki , opäť pekne odprezentovaný recept ... určite boli chutné
palokuchki
Dakujem vam vsetkym. Po prezreti mnozstva receptov z madarskej kuchyne si myslim, ze su velmi podobne slovenskej a vlastne stredoeuropskej kuchyne. Videla som velke mnozstvo receptov na gulase, paprikase, palacinky a halusky. Ja myslim, ze to je este vplyv zo spolocneho nazivania v Rakursko-Uhorskej Rise. @marianne69 , my tiez mame priatelov poliakov, ktori varia golombky. Ta kysla kapusta dodala tomuto jedlu prijemnu chut.
sracz
Krasna praca i chut inspirovana spomienkami na nase Slovensko! Dala si si, mila @palokuchki , zalezat! Aj ja mam rad taketo perfektne postupy, vhodne aj pre kucharov amaterov, ci zaciatocnikov! "Holubky" robim casto a rad; v kombinacii s kyslou domacou kapustou, ako podklad pod vlastne plnene sladkokapustove listy, ktore robievam mensie a potom ich vidlickou "kradnem" aj studene z hrnca (niekedy ich je aj 50 az 60). Hej a podavam ich s kopcekom kyslej hustej smotany a zajedam domacim chlebikom! Raz urcite pridam aj svoj variant. Dakujem Ti za inspiraciu a obdivujem Tvoju pracovitost i doslednost aj v kuchyni!
palokuchki
@sracz , dakujem. Budem rada, ak pridas svoju verziu. S tou kyslou smotanou to bude urcite velmi dobre. Moj muz bol vcera tak ako spominas ty. Chodil ustavicne k pekaciku a odkrajoval si po kuskoch.
zinnajdha
"Halupki" - to maďari tak vyslovujú naše slovo holubky. A odkiaľ to slovo Hunki ??? Žeby od slova Húni - malí Húnikovia takto robia holubky ???
bejaja
krásny a výborný recept, poznam trochu podobnú verziu, podľa ktorej to robím, určite skúsim pripraviť aj podľa tvojho rcp.
fionecka
U nás sa tomu hovorí ... SÁRMA ... rfecept pochádza z rodiny môjho otca, z Dolnej zeme ... Len s tým rozdielom, že sa dusí, nie pečie a podáva sa s kyslou smotanou ....
babidka
@palokuchki , tak sa to robi aj u nas :-) a este asi 5-6 dalsich verzii...vsetky su velmi chutne . Dokonca sa robia aj bez ryze - s krupami alebo struhanymi zemiakmi ...je to asi jedlo , ktore ma na vychode kazdy rad:-)))) a nesmie chybat na ziadnej rodinnej oslave ...
jarunka
U nas to tiez volame SARMA, Je to jedlo mojho detstva. Stara mama vzdy uvarila toho velky hrniec. Jedavali sme to vzdy na zabijackach na veceru. Vyborne.
palokuchki
Este raz vam vsetkym dakujem. @zinajdha , tebe dakujem za vysvetlenie nazvu. Ja madarsky neviem, len som opisala nazov ako bol v povodnom recepte. Vyzera to, ze holubky, golombky, sarma alebo halupki maju oblubene vsetci nasi susedia. Nasla som link na opis madarskej kuchyne, ak chcete, precitajte si.  www.maggi.sk/Magazin/Svetova-kuchyna/Madarska-kuchyn...
a este jeden  commons.wikimedia.org/wiki/Category:Cuisine_of_Hungary...
julica
Keď už sa tak všetci pustili do pusty za maďarské halušky, treba povedať, že toto je typické jedlo balkánu - sarma :) Krásny recept
janger
Iste vyborne jedlo, pekny fotopostup. Dala si si, ako vzdy, zalezat :-).
palokuchki
@2010 , dostala som tvoj koment na mail. Dakujem. Ja nemam vobec v zaujme sa dohadovat ci tento moj recept je prave madarske jedlo. Vlozila som tento recept , lebo som ho nasla na tejto stranke  www.food.com/recipe/old-fashioned-authentic-hunky-ha...
Aj na prvej stranke co som vlozila sa pise ze plnene kapustne listy-toltott kaposzta su oblubene madarske jedlo. Mne vobec nejde o ten vysavac. Nevlozila som ten recept kvoli tomu. @janger , dakujem.
2010
@palokuchki , mne sa nedalo pridat k tvojmu receptu. Ja si robim len srandu, ja tiez nemam zaujem viest dalsiu vojnu odkial je tento recept,
je to stare vyborne jedlo, klasika vychodnej europy a co si pridala je vyborna madarska verzia .

janger
Danka, srdecne ti blahozelam ku krasnej vyhre :-))).
tizian1cat
gratulujem, krásny recept, kopec práce za nim, nech je to aj holub z marsu, nemusí ta to zaujímat, kto uz v byvalom rakusko-uhorsku vie povedat, kde sú presné korene receptu, je to uz naozaj smiesne. Este raz ti srdecne gratulujem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dorisa
KRÁSNY RECEPT, BLAHOŽELÁM K VÝHRE, ZASLÚŽIŠ SI.
jerica
Zaslúžená výhra,teším sa s Tebou,:-)) Veľké gratulujem k receptu spraveným s láskou k vareniu ktorá je cítiť v každom Tvojom recepte:-))
palokuchki
Dakujem Redakcii a vsetkym vam za krasne blahozelania. Ste vsetci velmi zlati.
frezia68
Srdečne blahoželám k výhre,recept výborný a obľúbený :-)))
sportak
Môj komentár je síce neskôr, ale tento rcp je úžasný.
jerica
síce je tu môj koment,len nedá mi aby som nenapísala,že súhlasím so @sportak - om




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia