Hummus z Iraku

guard777 - bez fotkyguard777, 19. novembra 2016

Tento hummus som vydrankal od kuchára v zelenej zóne v Bagdade.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

500 g
150 g
1 ks
1 lyžička
2 lyžičky
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Cez noc namočený cícer (24 hodín), sa prepláchne studenou vodou. Do hrnca sa pred varením pridá jedlá sóda, ktorá urýchli jeho zmäknutie. Varí sa okolo dvoch hodín.

  2. 2

    Domäkka uvarený a vychladnutý cícer sa presype do mixéru. Mixujeme minimálne 10 minút a až potom pridávame studenú vodu alebo ľadovú triešť (voda musí byť čo najstudenšia, aby bol hummus pekný biely). Do hladkej kaše vmiešame tahini (sezamovú pastu) a roztlačený cesnak. Mixujeme ešte ďalších 10 minút.

  3. 3

    V tejto fáze pridávame soľ a šťavu z citrónu, znovu mixujeme a ochutnávame.

  4. 4

    Niektoré krajiny Blízkeho východu cesnak nepridávajú. Pred podávaním sa v Iraku (čo som zažil na vlastnej koži) zvykne porcia poliať kvalitným panenským olivovým olejom a poprášiť červenou sladkou paprikou. Nemienim špekulovať nad názvom hummus a hummous je mi to jedno a tak isto nad rôznymi variáciami je ich asi tisíc. Mne chutilo takto a to je si myslím podstatné.

Diskusia k receptu

cesminaz
Ja robim hummus casto,nielen z ciceru ale aj z bielej fazule,mam tu aj recept :-) Myslim,ze je v podstate taky isty ako tvoj.Len ja si to zvyknem väcsinou urychlit a urobit ho z ciceru z konzervy :-)
natascha1
Hummusu nie je nikdy dosť. Je fajn, že si sem pridal túto verziu priamo od zdroja. Veľmi rada vyskúšam hummus podľa Teba.
guard777
Tiež som ho robil z konzervy, ale s čerstvým sa nedá porovnať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia