Hummus z Iraku

Autor receptu: guard777

Tento hummus som vydrankal od kuchára v zelenej zóne v Bagdade.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Cez noc namočený cícer (24 hodín), sa prepláchne studenou vodou. Do hrnca sa pred varením pridá jedlá sóda, ktorá urýchli jeho zmäknutie. Varí sa okolo dvoch hodín.
  2. Domäkka uvarený a vychladnutý cícer sa presype do mixéru. Mixujeme minimálne 10 minút a až potom pridávame studenú vodu alebo ľadovú triešť (voda musí byť čo najstudenšia, aby bol hummus pekný biely). Do hladkej kaše vmiešame tahini (sezamovú pastu) a roztlačený cesnak. Mixujeme ešte ďalších 10 minút.
  3. V tejto fáze pridávame soľ a šťavu z citrónu, znovu mixujeme a ochutnávame.
  4. Niektoré krajiny Blízkeho východu cesnak nepridávajú. Pred podávaním sa v Iraku (čo som zažil na vlastnej koži) zvykne porcia poliať kvalitným panenským olivovým olejom a poprášiť červenou sladkou paprikou. Nemienim špekulovať nad názvom hummus a hummous je mi to jedno a tak isto nad rôznymi variáciami je ich asi tisíc. Mne chutilo takto a to je si myslím podstatné.