Chlebové placky
Chlebové placky

Hrušovský lepník bezlepkový - pokus fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 6. mája 2021
Hrušovský lepník bezlepkový - pokus (fotorecept)
Foto: frezia68

Už dávnejšie som po lepníku pokukávala, lebo má certifikát Regionálny produkt HONT z r. 2014. Tradične sa piekol v kamennej peci pred pečením Zobraziť celý popisUž dávnejšie som po lepníku pokukávala, lebo má certifikát Regionálny produkt HONT z r. 2014. Tradične sa piekol v kamennej peci pred pečením chleba ako skúška, či je už pec dobre vykúrená na cca 300 °C. Teda sa piekol z chlebového cesta, ktoré bolo vypracované v korýtku, gazdiná odtrhávala kúsky cesta, urobila bochník a po vykysnutí rozvaľkala na kruh hrúbky asi 0,5 cm o priemere asi 35 cm, sádzala do pece a piekla 5 minút obyčajné a cca 10 minút plnené.
Zdroj: Viac informácií o tradičnom Hrušovskom lepníku

2
porcie
90 minút
príprava
10 minút
na 250 °C

Suroviny

1000 g
100 g uvarené nastrúhané
1 kocka
 vlažné
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
Na potretie:
Na plnku:




Postup

  1. 1

    Dnes som piekla bezlepkový chlieb, tak som vyskúšala 2 ks lepníkov, lebo som bola zvedavá na chuť. Kto pečie chlieb, z cesta si odtrhne na bochník a nechá kysnúť, po vykysnutí vyvaľká kruh s priemerom cca 25-35 cm, podľa veľkosti plechu. Nepíšem recept na chlieb, každý má svoj osvedčený, niekto bez rasce, bez zemiakov, niekto pridá kyslé mlieko či jogurt. Ja som pridala zemiaky podľa doporučenia na lepníky. Na 1 kg múky 100 g uvarených zemiakov.

    Hrušovský lepník bezlepkový - pokus (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bezlepkové cesto sa nenafúklo ako kysnuté, mala som asi nechať hrubšie. Piekla som na 250 °C 5 minút a po otočení ešte 5 minút, lebo boli akési bledé. Hneď po upečení som ich potrela maslom a jeden natrela jahodovým džemom, druhý masťou s cesnakom. Na degustáciu stačí. Mala som obavy, že budú tvrdšie, ale boli mäkké, fajné. Keď sa piekli v peci, po vytiahnutí sa ometali husacím krídlom od múky, aj od popola. S čistotou sa nepreháňalo, popol vraj pomáha tráveniu.

    Hrušovský lepník bezlepkový - pokus (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A koho zaujíma viac informácií o Hrušovskom lepníku, kliknite si na odkaz. Je to dobrota stará asi 300 rokov. Tak dobrú chuť :-).

Diskusia k receptu

farbuska
Oj, veľmi sa mi tvoje lepníky páčia... a veru také ploché. Prvýkrát o nich počujem, rada vyskúšam. Vďaka za tento recept.
haji
Zajímavý receptík, zajímavý a jistě chutný! Jen mi je záhadou kam se dává plnka. Nahoru po upečení? A do tvarohu brambory - uvařené ve slupce nejspíš, do toho skořice? jejda... Pochopila jsem to správně?. Plnka je sladká alebo slaná? Promiň, že se tak natvrdle ptám, milá @frezia68. Opět tvůj krásný talíř, vždy mě potěšíš!
frezia68
Ďakujem,@ Farbuska a @ Haji. Tak plnka sa môže natrieť pred pečením lepníka a preložiť na polovicu,vtedy sa pečie asi 10 min. Tvaroh sa zmiešal so strúhanými ,vareným zemiakmi a škoricou. A ak nie je preložený lepník,tak mu stačí aj 5 min.,lebo pec je vykúrená. A potom sa na sladko natieral slivkovým lekvárom. Ja som piekla 10 min. a po 5 min. som obrátila,hoci na 250°C. Ale pri recepte je udaný zdroj a tam sú zaujímavé informácie. A plnka je sladká,alebo slaná....môže sa lepník po upečení natrieť aj kačacou,husacou masťou,mne taká fajnotka doma chýbala :-).
haji
@frezia68 (7.5.2021 11:15)
Děkuji za přiblížení. Na zdroj kuknu, díky. Víš, pro mě je to celé nové, zajímavé a mám delší vedení... Jsi milá!
slavkabis
Ja pečiem chlebíky a ostatné dobroty z môjho kvásku. Na túto tradičnú slovenskú chuťovku sa chystám dlho. Chcem na záhrade vyskúšať v peci upiecť.
Ďakujem za pripomenutie
frezia68
@Slavkabis : Potom sa pochváľ fotkou. Z pšeničnej múky to je iný level a ešte v záhradnej tradičnej piecke,to bude dobrota :-). Nech sa podarí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia