Hrušovský lepník bezlepkový - pokus fotorecept
Foto: frezia68
Už dávnejšie som po lepníku pokukávala, lebo má certifikát Regionálny produkt HONT z r. 2014. Tradične sa piekol v kamennej
peci pred pečením Zobraziť celý popisUž dávnejšie som po lepníku pokukávala, lebo má certifikát Regionálny produkt HONT z r. 2014. Tradične sa piekol v kamennej
peci pred pečením chleba ako skúška, či je už pec dobre vykúrená na cca 300 °C. Teda sa piekol z chlebového cesta, ktoré
bolo
vypracované v korýtku, gazdiná odtrhávala kúsky cesta, urobila bochník a po vykysnutí rozvaľkala na kruh hrúbky asi 0,5 cm o
priemere asi 35 cm, sádzala do pece a piekla 5 minút obyčajné a cca 10 minút plnené.
Zdroj: Viac informácií o tradičnom Hrušovskom lepníku
porcie
príprava
na 250 °C
Suroviny
1000 g |
|
100 g uvarené nastrúhané |
|
1 kocka |
|
vlažné |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Na potretie: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
Na plnku: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Dnes som piekla bezlepkový chlieb, tak som vyskúšala 2 ks lepníkov, lebo som bola zvedavá na chuť. Kto pečie chlieb, z cesta si odtrhne na bochník a nechá kysnúť, po vykysnutí vyvaľká kruh s priemerom cca 25-35 cm, podľa veľkosti plechu. Nepíšem recept na chlieb, každý má svoj osvedčený, niekto bez rasce, bez zemiakov, niekto pridá kyslé mlieko či jogurt. Ja som pridala zemiaky podľa doporučenia na lepníky. Na 1 kg múky 100 g uvarených zemiakov.
-
2
Bezlepkové cesto sa nenafúklo ako kysnuté, mala som asi nechať hrubšie. Piekla som na 250 °C 5 minút a po otočení ešte 5 minút, lebo boli akési bledé. Hneď po upečení som ich potrela maslom a jeden natrela jahodovým džemom, druhý masťou s cesnakom. Na degustáciu stačí. Mala som obavy, že budú tvrdšie, ale boli mäkké, fajné. Keď sa piekli v peci, po vytiahnutí sa ometali husacím krídlom od múky, aj od popola. S čistotou sa nepreháňalo, popol vraj pomáha tráveniu.
-
3
A koho zaujíma viac informácií o Hrušovskom lepníku, kliknite si na odkaz. Je to dobrota stará asi 300 rokov. Tak dobrú chuť :-).
Děkuji za přiblížení. Na zdroj kuknu, díky. Víš, pro mě je to celé nové, zajímavé a mám delší vedení... Jsi milá!
Ďakujem za pripomenutie