Foto: pusta
Tento recept je z časopisu Nový čas pre ženy Extra zo septembra 2010. Je to veľmi chutná a dobrá štrúdľa, u nás doma veľmi Zobraziť celý popisTento recept je z časopisu Nový čas pre ženy Extra zo septembra 2010. Je to veľmi chutná a dobrá štrúdľa, u nás doma veľmi obľúbená maškrta, preto sa s Vami o jej recept rada podelím, máličko som ho upravila.
porcia
príprava
na 90/180 °C
Suroviny
4 ks |
|
štrúdľové cesto: | |
150 g |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
1 štipka |
|
2 - 3 PL |
|
na rozvaľkanie cesta |
|
maková plnka: | |
120 g |
|
50 ml |
|
2 PL |
|
na hrot noža |
|
1 balenie |
|
50 g |
|
1 ks |
|
1 - 2 PL |
|
nálev na varenie hrušiek: | |
200 ml, kvalitne - Riezling vlašský |
|
250 - 300 ml |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
na potretie cesta: | |
30 g |
|
na posypanie upečenej štrúdle: | |
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Pripravila som si 4 pekné hrušky, ktoré som...
-
2
ošúpala, stopky som zatiaľ ponechala. Pripravila som nálev zmiešaním bieleho vína s 250 ml vody, cukru, citronovej šťavy a nechala som ho zovrieť. Do nálevu som opatrne vložila hrušky tak, aby boli celé namočené, ak treba, potom prilejte ešte vodu. Pomalým varom som ich varila 5 minút, odstavila som ich z ohňa a nechala úplne vychladnúť v náleve.
-
3
Vychladnuté hrušky som vybrala z nálevu, prekrojila som ich najprv na polovicu, potom na štvrťky, zbavila som ich stopky, jadrovníka a pokrájala na väčšie kocky.
-
4
Cesto som pripravila tak, že na dosku som preosiala múku, do stredu som vyhlbila jamku a do nej som dala žltok, štipku soli, 1 PL oleja a spracovala som na pevné a rovnorodé cesto.Z cesta som vyformovala guľu, potrela zvyškom oleja, zakryla a nechala 30 minút odpočívať. Túto časť receptu som nefotila.
- 5
Pripravila som suroviny na makovú plnku.
- 6
Do hrnca som nasypala mak.
- 7
V druhom hrnci som zohriala mlieko a ked bolo horúce, zaliala som ním mak a nechala som ho asi 10 minút napučať.
- 8
Pridala som žltok, škoricu, cukor,vanilínový cukor, rum a kocky hrušiek, opatrne som všetko premiešala. Ak by bola plnka hustá, treba primiešať ešte 2 -3 PL vody, aby sa dala dobre rozotierať
- 9
Na dosku som dala teflonovú foliu na pečenie, ktorú som jemne pomúčila a cesto som rozvaľkala do obdlžníka na hrúbku 2 - 3 mm. Na 2/3-tiny cesta som rozotrela rovnomerne, makovo-hruškovú plnku, pričom som ponechala asi 3 cm široký okraj. Voľnú časť cesta som potrela rozpusteným maslom a pomocou folie som stočila do štrúdle, na oboch koncoch som voľné cesto zahla na spodok štrúdle. /zabudla som odfotiť/.
- 10
Z folie som štetcom odstránila prebytočnú múku, štrúdľu aj s foliou som opatrne preniesla na plech a potrela som štrúdľu rozpusteným maslom. Kto nemá foliu, môže rozvaľkať cesto priamo na pečiacom papieri a potom aj s papierom preniesť na plech.
- 11
Piekla som 40 minút v trúbe vyhriatej na 180 stupňov, kým nezískala zlato-žltú farbu. Troška plnky mi vytieklo.Vychladnutú štrúdľu som pokrájala na 3 - 4 cm široké rezy, ktoré som posypala práškovým cukrom preosiatym cez sitko.
- 12
Pokrájanú štrúdľu som uložila na podnos.
- 5
Diskusia k receptu