Hruškovo-jablkový džem fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 13. apríla 2012

Viem, ze pre vas je tento recept uplne mimo sezony. Pre mna je zase varenie lekvarov a zavaranie velmi aktualna cinnost. Zobraziť celý popis Viem, ze pre vas je tento recept uplne mimo sezony. Pre mna je zase varenie lekvarov a zavaranie velmi aktualna cinnost. Pridavam recept teraz, mozno sa niekomu zapaci a vyskusa, ked bude u vas sezona. Zazvor dava tomuto dzemu velmi prijemnu chut.

25 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
2 kg
1 kg
120 g nakrajany na drobno
1 kg




Postup

  1. 1

    Na tento lekvar som pouzila jablka z nasej urody. Neboli striekane, tak preto su neni ani velmi pekne. Najlepsie je pouzit taky druh jablk, ktore sa dobre rozvaraju.

    Hruškovo-jablkový džem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prvykrat som pouzila tieto cervene hrusky Williams. Na druhu davku tohto dzemu som potom pouzila hnede hrusky Beurre Bosc.

    Hruškovo-jablkový džem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Najprv som si vytlacila stavu z citronov a naliala som ju do hrnca, kde budem varit dzem. Semienka z citronov som si odlozila. Jablcka som ocistila, vybrala jadrovnik a pokrajala som ich na mensie kusky. Pokrajane jablcka som premiesavala s citronovou stavou, aby mi jablcka neohnedli.

    Hruškovo-jablkový džem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    S hruskami som spravila podobne. Cistila som ich aj krajala postupne po troch styroch kusoch a hned som ich premiesavala s citronovou stavou.

    Hruškovo-jablkový džem (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na vrch pokrajaneho ovocia som nasypala cukor a pridala som ocisteny a nakrajany zazvor.

    Hruškovo-jablkový džem (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vsetko som premiesala a dala varit.

    Hruškovo-jablkový džem (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Supky z jablk a jadierka z citrona som zaviazala do platenej latky.

    Hruškovo-jablkový džem (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uzlik s jablkovymi supkami som vlozila do variaceho sa dzemu. Vsetko spolu pekne bublalo

    Hruškovo-jablkový džem (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a za asi 1,5 hodiny bol dzem uvareny. Prvykrat som nedavala nijaky zelirovaci prostriedok, dzem bol trochu redsi. Druhykrat som pridala praskovy pektin. Dzem je pekny husty, da sa pouzit aj do buchiet.

    Hruškovo-jablkový džem (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Horuci uvareny dzem som naliala do vysterilizovanych poharov a pohare som zatvorila.

Diskusia k receptu

tothka
@Palokuchki , máš pravdu, je to pre nás trochu mimo sezóny, ale cez leto, ako by sme našli. Tento džem rada vyskúšam, pridanie zázvoru do džemu je pre mňa niečo nové, takže si ukladám. Chválim aj varenie šupiek spolu s ovocím, určite má výbornú chuť aj vôňu.
tatranka
Pekný a zaujímavý recept.Trochu nás priblížil k letu.
margaretka28
Veľmi rada zaváram,takýto džem určite spravím,hrušky a jablká máme v záhrade a zázvor mám tiež rada,ale do džemu by ma to nenapadlo.dakujem za inšpiráciu ,zase budeme mať niečo nové.
zdenkas
Perfektná inšpirácia.Ďakujem za rcp.Určite vyskúšam.
babidka
Prakticka otazka : tu citronovu stavu nechavas v ovoci ?Predpokladam , ze ano ....ale kedze to mienim vyskusat , tak chcem mat istotu :-) Mam niekolko receptov kde sa do dzemu pridava zazvor , najvyssi cas aspon jeden uvarit:-)
palokuchki
Dakujem vam za vase pekne komentare. Som velmi rada, ak som niekoho inspirovala. @margaretka28 , zazvor sa dava aj do figoveho dzemu a je tam velmi chutny. @babidka , ta citronova stava tam zostala, varila sa spolu s tym ovocim.
valeri
perfektný recept, jablká mám aj teraz, len hrušky už nie, ale odkladám si recept a v sezóne vyskúšam.
zdenkas
Figový džem som ešte nejedla,prosííím ako sa vyrába.
marcy
určite vyskúšam,zázvor som práve dala do črepníka,som zvedavá na chuť v zaváranine :-D....@zdenkas ,figový si vždy donesiem od Jadranu,je vynikajúci aj do mrkvových šatôčiek,nerobím je to predsa exotika pre mňa spod Tatier
janger
Danka, jablkovo-hruskovy dzem som este nejedla, rada by som ochutnala, takze mozno niekedy spravim na ochutnanie. Nezavaram, ani dzemy nejako casto nerobim, lebo nemam zahradu. Inac, aj ten figovy, co spominas, moze byt vyborny.
neposed
Toto sa mi velmi paci, zase nieco ine, ako klasika. Pockam si na sezonu a urobim. Dakujem, uz teraz sa tesim.
palokuchki
@janger , @neposed , dakujem. @janger , pokym sme boli v Sydney ani ja som nezavarala a ani som nerobila nijake dzemy. Tu mam toho ovocia a zeleniny po ruke hodne a hlavne viem ze nie je striekane, tak toho vyuzivam.
skaredec
Zdravim do Australie,opet vam zacina vrcholit sezona,ktery recept na zavareniny pridate letos?Ziju V Uruguayi,tak jsme s temi sezonami skoro nastejno ... ziju na farme,ale letos nam vsechnu urudo pobilo krupobiti,takze misto sklizne jsem scitali skody,ale z toho co zbylobych rada neco vyrobila .... aktualne par hrusek by se naslo,dozravaji jablka - ten potluceny zbytek ... a fiky ... Na jablecno- hruskovy uz se tesim,ale nevite co z fiku?Rostou take u vas?Rostou ... je potreba si precist komentare.Ja ho loni zkousela klasicky - cukr + ovoce,ovoce+citronova stava,ovoce+pomerancova stava - asi pro mne nejchutnejsi,velmi jemny,zajimavy,ovoce+citronova stava a skorice.Miluju skorici.Mistnim nechutnaji,jsou zvykli na svou klasiku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia