Hruškovo-jablkový džem (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Viem, ze pre vas je tento recept uplne mimo sezony. Pre mna je zase varenie lekvarov a zavaranie velmi aktualna cinnost. Pridavam recept teraz, mozno sa niekomu zapaci a vyskusa, ked bude u vas sezona. Zazvor dava tomuto dzemu velmi prijemnu chut.

25 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na tento lekvar som pouzila jablka z nasej urody. Neboli striekane, tak preto su neni ani velmi pekne. Najlepsie je pouzit taky druh jablk, ktore sa dobre rozvaraju.
  2. Prvykrat som pouzila tieto cervene hrusky Williams. Na druhu davku tohto dzemu som potom pouzila hnede hrusky Beurre Bosc.
  3. Najprv som si vytlacila stavu z citronov a naliala som ju do hrnca, kde budem varit dzem. Semienka z citronov som si odlozila. Jablcka som ocistila, vybrala jadrovnik a pokrajala som ich na mensie kusky. Pokrajane jablcka som premiesavala s citronovou stavou, aby mi jablcka neohnedli.
  4. S hruskami som spravila podobne. Cistila som ich aj krajala postupne po troch styroch kusoch a hned som ich premiesavala s citronovou stavou.
  5. Na vrch pokrajaneho ovocia som nasypala cukor a pridala som ocisteny a nakrajany zazvor.
  6. Vsetko som premiesala a dala varit.
  7. Supky z jablk a jadierka z citrona som zaviazala do platenej latky.
  8. Uzlik s jablkovymi supkami som vlozila do variaceho sa dzemu. Vsetko spolu pekne bublalo
  9. a za asi 1,5 hodiny bol dzem uvareny. Prvykrat som nedavala nijaky zelirovaci prostriedok, dzem bol trochu redsi. Druhykrat som pridala praskovy pektin. Dzem je pekny husty, da sa pouzit aj do buchiet.
  10. Horuci uvareny dzem som naliala do vysterilizovanych poharov a pohare som zatvorila.