Hríbovo-hubová torta Máryška Šedivá

nonna - fotkanonna, 11. februára 2013

Použila som v tomto recepise väčší počet surovín a možno zdanlivo na prvý pohľad neladiacich chuťovo. Ale podarilo sa mi vykreovať celkom ľahodné jedlo, Zobraziť celý popisPoužila som v tomto recepise väčší počet surovín a možno zdanlivo na prvý pohľad neladiacich chuťovo. Ale podarilo sa mi vykreovať celkom ľahodné jedlo, s netradičnou, zaujímavou chuťou. Záleží aj na použitých hríboch, je naozaj najlepšie dať zmes rôznych, prípadne tých najlepších, z rodiny dubákovitých, šampiňóny či hliva v tomto prípade by boli málo výrazné. Jabĺčkami sa dosiahne voňavosť a väčšia šťavnatosť. Aj opražené orechy dodajú svojskú, príjemnú príchuť.

4
porcie
50 minút
príprava
95 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g /a hríby/
250 ml
60 g strúhaný
2 PL
3 ks veľké
3 ks stredne veľká
2 ks stredne veľké
4 ČL prášková
3 ks veľké
30 g
trochu
1 ČL
1 KL (bylinkové maslo)
2/3 KL
1/3 KL
 na vymastenie pekáča




Postup

  1. 1

    Hríby a huby očistíme, umyjeme, pokrájame na tenšie plátky, hlúbiky na kolieska a dáme na rozohriaty olej, kým pustia šťavu. Zalejeme trochou predhriatej vody a udusíme.

  2. 2

    Zemiaky uvaríme v šupe, ošúpeme a pokrájame na hrubšie plátky. Jabĺčka rozkrojíme na štvrtiny, vyberieme jadrovníky, nakrájame na tenšie mesiačiky a dáme na kúsok rozohriateho masla. Necháme asi 2 minúty osmahnúť. Cibuľu nakrájame na tenké kolieska.

  3. 3

    Kefír zmiešame s jogurtom, vmiešame doň práškovú polievku a solamyl, nastrúhaný parmezán, okoreníme korením Bylinkové maslo a jemne osolíme.

  4. 4

    Vymastíme masťou jenskú misu a ako prvú vrstvu dáme polovicu zemiakov, na ktoré poukladáme tenké plátky masla a posypeme polovicou Šalátového korenia. Na zemiaky dáme polovicu jabĺčok, na ne polovicu cibule, opatrne osolíme a ďalej celú masu udusených hríbov, do ktorých sme zamiešali čierne korenie a nasekané a na sucho opražené orechy.

  5. 5

    Všetko zalejeme polovicou kefírovej omáčky. Na hríby dáme opäť cibuľu, trošku posolíme, jabĺčka a nakoniec zemiaky, ktoré posypeme ostatkom Šalátového korenia a dáme poslené plátky masla.

  6. 6

    Zalejeme druhou polovicou kefírovej omáčky a dáme zapiecť pri 200°C cca na 50 minút.

Diskusia k receptu

mramar
fúha - veľmi zvláštna kombinácia rôznych ingrediencií. Neviem si dobre predstaviť hríby s jablkami a zemiakmi. Až mám chuť to vyskúšať. A nemáš k tomu žiadnu fotografiu?
nonna
@mramar - ďakujem Ti za pristavenie sa. Tá chuť je určite poživateľná, neboj a foto nemám, lebo je to dosť starý recepis, nemala som digifoťák a ani prístup na INT. Pekný a kulinárstvom preplnený víkend!
maris888
No je to ozaj zaujímavé a ten názov ma zaskočil :) lebo moje meno je meno je Mária Śedivá sranda že ...len neviem prečo má taký názov tá TORTA???




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia