Hríbovo-hubová torta Máryška Šedivá

Autor receptu: nonna

Použila som v tomto recepise väčší počet surovín a možno zdanlivo na prvý pohľad neladiacich chuťovo. Ale podarilo sa mi vykreovať celkom ľahodné jedlo, s netradičnou, zaujímavou chuťou. Záleží aj na použitých hríboch, je naozaj najlepšie dať zmes rôznych, prípadne tých najlepších, z rodiny dubákovitých, šampiňóny či hliva v tomto prípade by boli málo výrazné. Jabĺčkami sa dosiahne voňavosť a väčšia šťavnatosť. Aj opražené orechy dodajú svojskú, príjemnú príchuť.

4
porcie
50 minút
príprava
95 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hríby a huby očistíme, umyjeme, pokrájame na tenšie plátky, hlúbiky na kolieska a dáme na rozohriaty olej, kým pustia šťavu. Zalejeme trochou predhriatej vody a udusíme.
  2. Zemiaky uvaríme v šupe, ošúpeme a pokrájame na hrubšie plátky. Jabĺčka rozkrojíme na štvrtiny, vyberieme jadrovníky, nakrájame na tenšie mesiačiky a dáme na kúsok rozohriateho masla. Necháme asi 2 minúty osmahnúť. Cibuľu nakrájame na tenké kolieska.
  3. Kefír zmiešame s jogurtom, vmiešame doň práškovú polievku a solamyl, nastrúhaný parmezán, okoreníme korením Bylinkové maslo a jemne osolíme.
  4. Vymastíme masťou jenskú misu a ako prvú vrstvu dáme polovicu zemiakov, na ktoré poukladáme tenké plátky masla a posypeme polovicou Šalátového korenia. Na zemiaky dáme polovicu jabĺčok, na ne polovicu cibule, opatrne osolíme a ďalej celú masu udusených hríbov, do ktorých sme zamiešali čierne korenie a nasekané a na sucho opražené orechy.
  5. Všetko zalejeme polovicou kefírovej omáčky. Na hríby dáme opäť cibuľu, trošku posolíme, jabĺčka a nakoniec zemiaky, ktoré posypeme ostatkom Šalátového korenia a dáme poslené plátky masla.
  6. Zalejeme druhou polovicou kefírovej omáčky a dáme zapiecť pri 200°C cca na 50 minút.