Hríbovo-hubová torta Máryška Šedivá
Autor receptu: nonna
Použila som v tomto recepise väčší počet surovín a možno zdanlivo na prvý pohľad neladiacich chuťovo. Ale podarilo sa mi vykreovať celkom ľahodné jedlo, s netradičnou, zaujímavou chuťou. Záleží aj na použitých hríboch, je naozaj najlepšie dať zmes rôznych, prípadne tých najlepších, z rodiny dubákovitých, šampiňóny či hliva v tomto prípade by boli málo výrazné. Jabĺčkami sa dosiahne voňavosť a väčšia šťavnatosť. Aj opražené orechy dodajú svojskú, príjemnú príchuť.
4 porcie |
50 minút príprava |
95 minút tepelná úprava |
Postup
- Hríby a huby očistíme, umyjeme, pokrájame na tenšie plátky, hlúbiky na kolieska a dáme na rozohriaty olej, kým pustia šťavu. Zalejeme trochou predhriatej vody a udusíme.
- Zemiaky uvaríme v šupe, ošúpeme a pokrájame na hrubšie plátky.
Jabĺčka rozkrojíme na štvrtiny, vyberieme jadrovníky, nakrájame na tenšie mesiačiky a dáme na kúsok rozohriateho masla. Necháme asi 2 minúty osmahnúť.
Cibuľu nakrájame na tenké kolieska.
- Kefír zmiešame s jogurtom, vmiešame doň práškovú polievku a solamyl, nastrúhaný parmezán, okoreníme korením Bylinkové maslo a jemne osolíme.
- Vymastíme masťou jenskú misu a ako prvú vrstvu dáme polovicu zemiakov, na ktoré poukladáme tenké plátky masla a posypeme polovicou Šalátového korenia. Na zemiaky dáme polovicu jabĺčok, na ne polovicu cibule, opatrne osolíme a ďalej celú masu udusených hríbov, do ktorých sme zamiešali čierne korenie a nasekané a na sucho opražené orechy.
- Všetko zalejeme polovicou kefírovej omáčky.
Na hríby dáme opäť cibuľu, trošku posolíme, jabĺčka a nakoniec zemiaky, ktoré posypeme ostatkom Šalátového korenia a dáme poslené plátky masla.
- Zalejeme druhou polovicou kefírovej omáčky a dáme zapiecť pri 200°C cca na 50 minút.