Foto: tiginko
Dlhšie som už nevarila túto vynikajúcu polievku, musím totiž šetriť vlastnými hubami. Recept som našla asi pred 20 rokmi v nejakom časopise a časom Zobraziť celý popisDlhšie som už nevarila túto vynikajúcu polievku, musím totiž šetriť vlastnými hubami. Recept som našla asi pred 20 rokmi v nejakom časopise a časom som si ho prispôsobila, ale základné ingrediencie zostali, lebo tvoria vynikajúcu kombináciu.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Hríby (ideálne suchohríby, dubáky) namočíme do cca 1/2 l vody na pol hodiny. Očistíme zemiaky a nakrájame na menšie kúsky.
-
2
Do hrnca dáme asi 2 l vody, pridáme hríby aj s vodou, nakrájané zemiaky, sušené slivky a bobkový list. Zatiaľ nesolíme. Varíme 1/2 hodiny. Po uvarení vyberieme bobkový list a snažíme sa zhruba spravodlivú polovicu a všetky slivky odobrať do druhej nádoby a rozmixovať ju do hladka.
-
3
Potom ju vlejeme naspäť, pridáme obe rozmiešané smotany, soľ, čierne korenie podľa chuti a zvyklostí a nastrúhanú citrónovú kôru z polovice veľkého citróna. Necháme polievku krátko zovrieť. V prípade, že sa nám zdá veľmi hustá - záleží to na veľkostiach našich hrstí a zemiakov, dolejeme trochu vriacej vody. Po odstavení pridáme polievkovú lyžicu masla a polievkovú lyžicu citrónovej šťavy. Ochutnáme a poprípade dosolíme. PS: fotky mám nejaké odfláknuté, včera som varila obed dosť hekticky... ale keď ten recept naozaj stojí za zverejnenie!
@katka78 predstav si, že ten názov polievky si dobre pamätám - Babičkina polievka, tak teraz neviem, či nebola tvojej starej mamy :-) Pôvodne bola zahusťovaná múkou a nebola vôbec mixovaná. Ja sa snažím používať bielu múku čo najmenej, tak preto tento spôsob. A celú mixovať nechcem, nech je do čoho zahryznúť
Ďakujem vám baby za nahliadnutie, určite by sa vám tá chuť tiež zapáčila, zatiaľ každému veľmi chutila