Hríbová a rajčinová focaccia (fotorecept)

Autor receptu: lenkapav

Focaccia patrí medzi najobľúbenejšie maškrty môjho manžela a nášho 5-ročného syna. Je to vďačná kysnutá pochúťka s nekonečnou možnosťou obmien.

05 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Postup

  1. Z múky, vody, droždia, cukru, soli a olivového oleja vypracujeme vláčne cesto.
  2. Necháme približne 45 kysnúť. S cestom sa veľmi dobre pracuje, je vláčne.
  3. Po vykysnutí rozdelíme na dve polovice.
  4. Medzitým si pripravíme plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie, polejeme olejom a posypeme soľou. Na takto pripravenom plechu rukami cesto polejeme troskou oleja a porozťahujeme jemným vyťahovaním a "klopkaním" prstami do požadovaného tvaru - jeden diel cesta na jednu polovicu plechu.
  5. Ako vidno na obrázku, na jednu focacciu som pouzila cesnakový olej (pripravila som si ho deň vopred z jedného roztlačeného strúčika cesnaku, ktorý som zaliala troškou olivového oleja). Na focacciu s cesnakovým olejom rozdelíme sušené hríby, ktoré sme si deň vopred zaliali vriacou vodou. Na druhú focacciu som rozdelila nakrájané sušené rajčiny. Keby som mala zelené olivy, dám aj tie, ale došli a obchody sú zatvorené....
  6. Focaccie necháme cca. 30 minút nakysnúť. Medzitým zapneme rúru na maximálnu teplotu - u mňa 250°C.
  7. Keď focaccia chytí farbu, vyberieme ju z rúry a netrpezlivo čakáme, kedy konečne vychladne. Vôňa, ktorá sa z nej šíri kuchyňou, je úžasná! Prajem Vám k nim dobrú chuť.