Hrášková polievka zo Stredozemia fotorecept
Foto: kucharka
Trochu iný "šmrnc" :-) Dúfam, že aj vy si obľúbite túto polievku, tak ako aj my.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Rozmrazený hrach dáme do hrnca s nakrájaným petržlenom, vňaťou, tymianom, bobkovým listom a zalejeme vodou. Posolíme a pokoreníme (so soľou opatrne, lebo ančovičky sú slané). Varíme 15 minút.
-
2
Vyberieme bobkový list a polievku rozmixujeme.
-
3
Na panvici zatiaľ zohrejeme maslo, pridáme ančovičky a varechou ich "popučíme", aby sa roztopili. Opekáme pár sekúnd. Toto potom môžeme pridať do polievky (do hrnca) alebo touto omáčkou pokvapkať polievku až keď bude na tanieri.
-
4
Do hrnca s vriacou vodou, soľou a octom, rozbijeme vajcia a varíme asi 2-3 minúty. Vajcia vyberieme na tanier a opatrne utierkou osušíme.
-
5
Na panvici opečieme kolieska obľúbenej klobásky.
-
6
Hotovo, môžeme servírovať. Polievku "ozdobíme" vajíčkom, klobásou a ak ste nepridali predtým ančovičky, tak pár kvapkami ančovičkovej omáčky. Dobrú chuť.
No veď. Je to len malá zmena klasickej polievky, nič zložité a obohatí každodennú kuchyňu.
Viem, ze z ancoviciek je velmi chutna "zalievka". Mam tu jeden salat na Vareche, v ktorom je robena zalievka z ancoviciek. A bolo to velmi chutne.
Casto sa cloveku zdaju niektore kombinacie cudne. Ale treba vyskusat niekedy aj nieco ine, ako sme zvyknuti :-).
Ono tie ančovičky vlastne len akoby dochutia polievku na slano, neprerážajú chuť ostatných surovín.
A s vyskúšaním nových chutí úplne súhlasím! Ja rada skúšam nové jedlá, a tak učím aj deti, myslím si, že to patrí k obohateniu osobnosti, a je to prvý krok k tolerancii k ostatným kultúram.
Ďakujem dievčence, som rada, že sa páči. Veď skúste, či aj vám bude chutiť :-)