Foto: srac
Verte – neverte ale jednoduchší rcp na prípravu hovädzinky si naozaj nedokážem predstaviť! Pôvod má určite z Írska. St. Patrick Day {III/17} si Íri, Zobraziť celý popisVerte – neverte ale jednoduchší rcp na prípravu hovädzinky si naozaj nedokážem predstaviť! Pôvod má určite z Írska. St. Patrick Day {III/17} si Íri, aj tu v Des Moines – Iowa, uctievajú práve touto špecialitou. Varieva sa v každej ich domácnosti a pretože je zároveň lahôdkou, prevzali ju aj ostatní staroosadníci i „pristáši“ – vrátane mňa s mojou krajšou ½. Obchody ponúkajú hovädzinu (brisket) už v náleve a s vrecúškom korenia, tak stačí iba kúpiť a uvariť, či upiecť. Ja som ale varil po svojom!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,5-2 kg |
|
podľa potreby ml |
|
4 PL |
|
1 PL |
|
Koreniny: | |
2-3 ks |
|
2 čl |
|
6-8 ks |
|
2-3 ks |
|
1 čl |
|
1 čl |
|
Príloha: | |
|
|
podľa potreby g |
|
8-10 ks |
|
Postup
-
1
… patričný kúsok hovädieho mäsa umyjeme pod tečúcou studenou vodou, vložíme do hrnca, zalejeme vodou (~ 2 000 ml), prisypeme 4 PL soli a 1 PL kryštálového cukru, prikryjeme pokrievkou a uložíme na pár dní do chladničky (ja som ho tam mal týždeň v uzatváracom plastikovom vrecku)! V deň „D“ – teda, ak nastal čas varenia, mäso vyberieme zo slaného nálevu (ten už splnil svoju úlohu, tak poputuje do výlievky), uložíme ho do varného hrnca, zalejeme studenou vodou tak, aby bol ponorený, prisypeme všetky koreniny - bobkový list 2÷3 ks; celé čierne korenie 2 KL; celé nové korenie 6÷7 ks; klinčeky 2÷3 ks; semienka horčice 1 KL; semienka jalovca 1 KL - (kto je múdry, všetky koreniny vloží do kovového vajíčka na čaj a nemusí ich potom „naháňať“ v polievke; ja som tentoraz „zaváhal“ – lepšie povedané zabudol); položíme na šporák, privedieme do varu, asi po 30´pozbierame penu, zdroj energie nastavíme na režim „buľkotanie“ a počas pozorovania občasných bubliniek, varíme do mäkka (asi 120´ na 1 000 g mäsa – ale to už každý / každá z Vás pozná svoju normu)
-
2
mäso sa varí, máme dostatok času na mariáš, alebo Loru vo dvojici a medzitým pripravíme hlávku kapusty (prípadne aj zemiaky, my sme ostali „iba“ pri kapuste) na varenie; odstránime z nej nepotrebné listy, rozrežeme ju na ¼_inky
-
3
vykrojíme hlúbik, ja som ho potom zjedol a ¼-inky po dĺžke rozpolíme
-
4
ak je hovädzinka uvarená, porozkladáme okolo nej osminky kapusty (kto má chuť na zemiaky, tak ich olúpané a rozpolené, pridá ku kapuste) a v priebehu 20÷30´ ju s mäsom uvaríme – a to je vlastne všetko
-
5
uvarené mäso i zeleninu vyberieme na porcovací tanier (vývar necháme vychladnúť, nalejeme ho do plastmisiek a uložíme do mrazničky, ďalej už viete čo s ním)
-
6
pripravíme si takéto „gustuš“ porcie a jeme a koštujeme a lahodíme si … a na záver nezabudneme zapiť „fajne vychladeným a oroseným dvanáckom zes Plzně“ – nezabudnite dať vedieť, ako „šmakovalo“ Vám!
-
7
a dnes som nám na raňajky pripravil opäť paprikové jaderníky–srdiečka, tentoraz však restované na slanine a cibuli, s volským okom a hrebeňmi pečenej slaniny naviac => => kalorická bomba, po ktorej som išiel klčovať záhradu a rúbať drevo do kozuba
a ty hovoríš, že z írska:))))
marinovanie sa mi páši, robievam tak kura
ale toto je o inom =to ma láka..hovädzinka plus kapusta s ňou uvarená..hmmm..
dakujem @srac milý..za novú špecichuť...možno..raz...to moje chuťové bunky poznajú-a budú mať názor vlastný...pekný deň...:-)