Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke fotorecept

babidka - fotkababidka, 23. februára 2013
Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke (fotorecept)
Foto: babidka

Všetci asi poznáte Beef Stroganoff - alebo jednoducho Stroganov . Receptov je neúrekom - pravých , nepravých aj ľavých :-) Asi toľko ako je legiend o vzniku tohto jedla ... Tieto mäsove guľky som našla v jednej kuchárskej knihe pod nazvom "Guľky Stroganov" ... Bez ohľadu na mierne "nepresny" názov je to jedlo veľmi chutné a u nás doma dosť obľúbené .

4-5
porcie
30 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
asi 2 - 3 strúčiky
1 ČL
1 ČL
3 PL
1 ČL
1 ks
200 g
1 PL
200 g (alebo iné huby)
150 - 200 ml
200 ml (alebo kyslá smotana)
100 g (alebo maslo)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pomelieme si hovädzie mäso .Pridáme doňho prelisovaný cesnak , soľ a mleté čierne korenie .

    Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hladkú múku si zmiešame s červenou paprikou a čiernym korením .Z mäsa si urobíme guľky a obalíme ich v ochutenej hladkej múke .

    Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V hrnci si zohrejeme olej alebo maslo /maslo je podľa mňa chutnejšie/ a guľky opražíme .

    Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opražené guľky zalejeme paradajkovým pyré .Môžete použiť aj čerstvé olúpané paradajky alebo pretlak. Pridáme časť hovädzieho vývaru , zakryjeme a necháme pomaly dusiť asi 40 minút .

    Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na panvici si opražíme pokrájanú cibuľu , pridáme pokrájané sampiňony alebo sezónne hríby , pridáme dijonskú horčicu , podlejeme zvyšným vývarom a necháme zovrieť .

    Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom hríby pridáme k mäsu a ešte spolu dusíme asi 10 minút .

    Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na záver pridáme smotanu . Ak nemáte creme fraiche , pridajte par lyžíc kyslej smotany . Premiešajte , zložte zo sporáka a nechajte odpočívať .

    Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odpočívať má mäso a nie vy - teraz je presne čas na uvarenie cestovín . My máme najradšej rúrky - penne rigate . Ale môžete použiť široké rezance , makaróny , rigatoni , "šrubky" fusilli , rigatoni ....aké sa vám uráči :-) Na tanier dáme uvarené cestoviny , pridáme guľky a omáčku .Ak máte čerstvú petržlenovú vňať , doporučujem ňou posypať / primerane /celú porciu...a dobrú chuť.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
mňaaaam, páči sa mi tvoj recept, inšpiratívne, vydarené fotky :-)
no nech sa to volá ako chce, nebudeme nad tým maturovať, ale podľa zloženia to musí byť dobrota... určite vyskúšam :-)