Foto: pusta
Už som robila bravčové kocky na rasci a chutilo nám. Teraz som skúsila hovädzí móčing /nožinu, glejovku/ pripraviť na rovnakom základe ako guláš, ale Zobraziť celý popisUž som robila bravčové kocky na rasci a chutilo nám. Teraz som skúsila hovädzí móčing /nožinu, glejovku/ pripraviť na rovnakom základe ako guláš, ale bez mletej červenej papriky, pridala som cesnak, ktorého chuť veľmi dobre harmonizovala s mäsom a rascou, ešte som vylepšila pridaním zeleninovej papriky na záver. Podávala som na hniezde z dusenej ryže, ale môže byť aj iná príloha ako zemiaková kaša, varené zemiaky a rôzne cestoviny. Celkom obyčajné, ale výborné jedlo.
porcie
príprava
na 70 - 80 °C
Suroviny
500 g (alebo nožina, glejovka) |
|
500 g |
|
3 strúčiky |
|
1/2 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
3 PL |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Hovädzí móčing som umyla, osušila papierovou utierkou. Tiež je známy pod názvom nožina, glejovka alebo kližka.
-
2
Pokrájala som ho na väčšie kocky, počas dusenia sa dosť zmenšia, vyvarí sa z nich glej, ktorý prirodzene zahustí i ochutí výslednú šťavu.
-
3
Pokrájala som zelenú papriku na prúžky a cesnak na plátky.
-
4
Pokrájanú cibuľu som orestovala na rozpálenej domácej bravčovej masti do žlta,...
-
5
...podliala som ju malým množstvom horúceho domáceho hovädzieho vývaru z kostí a vydusila až na tuk. Tento postup som opakovala celkom 3x, podobne ako pri príprave gulášov a perkeltov, čím sa cibuľa rozpadne a dodá nielen chuť, ale zahustí prirodzene aj šťavu hotového jedla, dávam cibule rovnaké váhové množstvo, niekto zase objemové, ja to mám radšej takto. V žiadnom prípade sa nezahusťuje múkou!!!, zemiakom, škrobom - skrátka ničím iným. Ak nemáte práve domáci hovädzí vývar, použite kľudne horúcu vodu, avšak nikdy bujón z kocky!!!
-
6
Pridala som plátky cesnaku, orestovala som ich len krátko, kým sa rozvoňal - asi 1 minútu a...
-
7
...pridala som celú rascu, tiež som ju krátko orestovala, kým sa pekne rozvoňala - asi 1 minútu, má potom lepšiu výraznejšiu chuť.
-
8
Pridala som kocky mäsa, zvýšila som teplotu na maximum a...
-
9
...za sústavného miešania som opekala pekne do hneda si 15 minút, aby vznikla na povrchu jemná kôrčička, vdaka ktorej mäsko zostane vo vnútri pekne šťavnaté aj pri dlhom dusení.
-
10
Potom som mäsko na cibuľovo-cesnakovom základe s rascou podliala trochou horúceho domáceho hovädzieho vývaru z kostí, stlmila som plameň na minimum a prikryté som pomaly dusila cca 120 minút za& občasného premiešania a podlievania horúcim domácim hovädzím vývarom, aby sa neprerušil var.
-
11
Ked už bolo mäsko takmer mäkké, pridala som prúžky zelenej papriky, dusila som pod pokrievkou asi 15 minút, aby zostala trocha al dente, nesmie sa rozvariť na "blato". Niekedy ešte zvyknem pridať k paprike aj 2 pokrájané paradajky na zlepšenie chuti, nemusí však byť, paprika na chuť úplne postačuje.
-
12
Tu už sú hovädzie kocky uvarené a dobre vidno, že paprika sa nerozvarila. Osolila som len jemne až teraz, lebo vývar je slaný dosť.
-
13
Na tanieri som spravila dookola hniezdo z dusenej ryže a do stredu som nabrala horúce mäsko aj so šťavou.
-
14
ešte záber z blízka, ide o veľmi chutné voňavé jednoduché jedlo z mála surovín, šťava je hustejšia a nemá jej byť veľa , presne ako pri guláši, je rôsolovitá z rozpusteného gleju a hustá od cibule. Ako príloha okrem ryže je vhodná aj zemiaková kaša, varené zemiaky a rôzne cestoviny.
zajtra sa k tomuto receptu vrátim, som zvedavá na komentáre. hovorí sa, že "blbí lidi, taky lidi, pánbůh je má taky rád" ale niekedy mám podľa vyskytnuvších sa príspevkov dojem, že pod tvojimi receptami sa diskusií zúčastňujú pánbožkom mimoriadne milovaní varecháči/čky. čím to asi bude? :-)
dakujem.
asi ma majú veľmi radi :D :D :D /ironicky/
môj dobrý otec hovorieval nemecky: "Unser Herr hat eine grosse Tiergarten" :-))))
uvidíme zajtra, len príd...dnes ich vzrušujú moje Pečené jaternice ale oveľa viac dnešná torta od @tkatka , zgustli si tí "Pánom Bohom milovaní" nechutne a pritom bez diskusií je to dokonalá práca.
dakujem ti za pochvalu a za vysoké hodnotenie *****
no ja som nedávala schválne mletú červenú papriku, ale mäsko som opiekla do hneda do farby a kôrčičky, nechcela som, aby to bola nejaká obdoba gulášu.
ale ty si kľudne červenú mletú papriku pridaj, neriad sa mnou. tiež si myslím, že najlepšia príloha je ryža, ale aj dobrý chlieb a samozrejme fľaša dobrých uhoriek :-)
dakujem ti.
rýdziky zavárané sú tiež príma a vínko k tomu patrí.
dakujem za uznanie.
"každá chyžka, iná vareška" a každý si môže doladiť podľa seba koreninami.
som rada, že aj táto kombinácia sa ti ráta,hej, domáce je domáce.
dakujem za pekné hodnotenie a *****
dakujem.
ja najradšej s tým chlebom :D
dakujem.
No tak podľa tvojho príspevku ty už nepatríš ani do tej čechoslovakistickej kategórie, ak tak do podhorskej župnej kategórie, ty chudera.
a to im vôbec neodpovedám.
zdieľam tvoj názor.
dakujem.
Máš pravdu.Úbožiakom ani neodpovedaj.Tvoje recepty sú super.
neodpoviem im.
zo srdca ti dakujem.
Zároveň žiadame všetkých zúčastnených tejto diskusie o dostatok tolerancie a slušnosti. Ďakujeme.
len vyskúšaj, nebudeš ľutovať :-)
dakujem.
myslím, že tých istých, čo stále vyvolávajú hádky,degradujú recepty a znevažujú, ponižujú iných, dokonca útočia nechutne na osobu prispievateľov, by nezaškodilo zablokovať, aspoň niekoľkých z nich a zavládne na Vareche.sk kľud a pokojná atmosféra pre pracovnú tvorivosť.
to je môj osobný názor a nielen môj, je nás veľa.
a tak ako mi radíš, nevšímam si tých, čo si liečia tu svoj komplex.
neboj, poslúchnem tvoju dobrú radu.
dakujem a veľmi srdečne a pozdravujem do Calgary :-)
myslím, že by ich za to všetko nezaškodilo zablokovať, takí sem nepatria!!!
máš absolútnu pravdu vo všetkom, čo píšeš :-)
bud rada, že si to nečítala v celej nahote! persiahlo to už všetky medze.
sľubujem ti janka milá, že budem nadalej variť dobroty, fotiť a uverejňovať :-)))))
dakujem za pekné úprimné povzbudivé slová :-)))
aj ja ti prajem krásny pohodový kľudný víkend :-)
dobre si to pamätám. je to len môj osobný názor, iba som ho slušne vyjadrila, to hádam smiem ako ktokoľvek iný na Vareche, žiadne rýpanie a pokiaľ mi je známe, nie je to len môj názor.
rozhodnutie však nechávam redakcii.
dakujem ti veľmi pekne za tvoju starosť o mňa.
prečo v odpovedi @rea1 opakuješ to - čo redakcia vymazala..??
prečo to živíš..??
želám ti pokojný deň s radosťou žitý...:-)
tvoje vysoké hodnotenie mojej práce i kvality mojich receptov ma nesmierne teší , je to pre mňa nesmierna česť, ktorá ma zaväzuje :-)
úprimne ti za všetko dakujem.,
ak mi to dovolíš, napísala som len čistú pravdu v odpovedi pre @rea1.
a to hádam smiem.
aj ja tebe prajem pokojný deň s radosťou žitý... :-)