Hovädzia špička s hladkolistým kelom fotorecept
Foto: sracz
Niečo pre chalupárov, alebo aj fanúšikov grilovania. Rýchlovka, ktorá sa oplatí. Tých čerstvých listov tzv. kelu je niekoľko variantov a ja som zvykol Zobraziť celý popisNiečo pre chalupárov, alebo aj fanúšikov grilovania. Rýchlovka, ktorá sa oplatí. Tých čerstvých listov tzv. kelu je niekoľko variantov a ja som zvykol dusiť aj listy mladučkého kalerábu. Jarné stravovanie začíname, už niekoľko rokov po sebe, s vidinou už letného obliekania sa do plaviek. Takže žiadne uhľohydráty, aspoň na nejaký čas, v cestovinových či zemiakových prílohách. Nie iba v sieti obchodov, ale aj na jarných zeleninových trhoch, rínkoch či „pľacoch“ je široká ponuka chutných produktov.
porcie
príprava
Suroviny
500-600 g (Tri-Tip) |
|
Marináda: | |
2 PL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
2 PL (na pečené mäso) |
|
Dokončenie: | |
1,5 PL |
|
12-15 ks |
|
2 KL |
|
1 KL |
|
1 ML |
|
2-3 PL (alebo kukuričný) |
|
3-4 strúčiky |
|
2-3 KL |
|
Postup
-
1
Do neporušeného igelitového vrecúška som nalial po 2 PL olivového oleja, sójovej, worcesterskej a BBQ omáčky (na grilované a pečené mäsá), všetky pretriasol a vložil k ním odblanený a očistený trojuholník hovädzej špičky. Dôkladne pretriasol a vložil na noc, vlastne až do času „Č“, kedy som pripravoval obed, do chladničky.
-
2
Okrem hladkolistého som mohol použiť aj kučeravý kel, či iné listy zeleniny.
-
3
Kúsok mäsa som „vyslobodil“ z vrecúška s marinádou, uložil ho na celofánovú fóliu, dôkladne potrel horčicou, žiaľ liptovská sa mi už dávno minula, posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
-
4
Z listov kelu som vyrezal silné „nervy“, pokrájal ho a očistil strúčiky cesnaku,
-
5
pretlačil ich na veľkú panvicu (ak máte wok, tak ho môžete použiť), prisypal kopcovitú KL sušených feferónkových zrniečok, premiešal a 3-4 minúty orestoval, než začali zrniečka praskať.
-
6
Nasledovali asi na cm pokrájané, jemne osolené a okorenené listy kelu, ktoré som premiešal a nechal 10-12 minút pod pokrievkou dusiť. Na záver som ich „korunoval“ hoblinkami masla.
-
7
Než sa kel podusil, na „rebrovanej“ liatinovej panvici, s KL oleja rozotretého papierovým obrúskom, som po 3-4 minúty obojstranne opiekol hovädziu špičku.
-
8
Potom som mäso pokrájal na 12-15 mm kúsky a keďže neobľubujeme mäso z „krvavého kúpeľa“,
-
9
ešte minútku ich piekol po obidvoch stranách na 1 PL oleja a s 1 ČL masla.
-
10
Podával som s duseným listovým kelom a pokrájanou paradajkou. Tak toto je môj najlepší recept na šťavnatý chutný Tri-Tip vyrobený na panvici, grile alebo v rúre, marinovaný cez noc v steakových koreninách a olivovom oleji.
-
11
…ešte som Vám ostal dlžný pohľad na zostavu „nočnej“ marinády a
-
12
ďalší variant listnatého kelu.
Ďakujem Ti, @Farbuska milá za komentár! Som presvedčený, že si zamaškrtíte!
Keby som vedel uhádnuť 6 čísiel do lotérie, tak ako som vopred uhádol Tvoju reakciu, vážená @Afataga priateľka milá s vareškou. Za tie roky už dobre poznám Tvoje chúťky na krvavé mäsá a z duše Ti ich doprajem. Zo srdca úprimne Ti ďakujem za "nákuk" i za hrejivé slová v komentári!
:)