Hovädzí paprikáš s hlivou fotorecept

sracz - fotkasracz, 23. októbra 2015
Hovädzí paprikáš s hlivou (fotorecept)
Foto: sracz

Nenechajte sa, prosím, zmiasť krajcom chleba, na ktorom si hovie „veliká lžečka“! To som len nevedel, ako sa Vám pochváliť, že s pečením chlebíka, Zobraziť celý popisNenechajte sa, prosím, zmiasť krajcom chleba, na ktorom si hovie „veliká lžečka“! To som len nevedel, ako sa Vám pochváliť, že s pečením chlebíka, Božieho to daru, v domácich podmienkach to ešte stále viem! Dostal som sa ku krásnemu trsu hlívy, tak som ju skombinoval v jednej z domácich slovenských špecialít, v hovädzom paprikáši! So slovenskou ryžou, jednoducho a rýchlo pripravenou, to bola na tanieri, na jazyku, aj v „brušku“ naozaj polahoda! Ak som Vás presvedčil, pridajte sa a navarte si!

4÷6
porcie
25÷30 minút
príprava
100÷120 minút
tepelná úprava

Suroviny

250-333 g prerastená
podľa potreby PL
250-333 g nastrúhaná väčšia
1 200-1 500 g z krku
podľa chuti g
1 PL červená
1 ČL
1 ks mäsitá
1 ks mäsitá veľká
500-600 g nakrájaná na slížiky
500-600 ml (alebo voda)
3-4  pretlačené strúčiky
Príloha:
250-333 g
podľa možností na ozdobu
podľa chuti g




Postup

  1. 1

    do pokrájanej a vyškvarenej slaniny som nastrúhal cibuľu, tentoraz žltú, dolial 2 PL kukuričného oleja a podusil, až zavoňala

    Hovädzí paprikáš s hlivou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do cibuľového základu som vložil na väčšie kocky pokrájaný mäso z hovädieho krku, premiešal a nechal ho „zatiahnuť na bielo“

    Hovädzí paprikáš s hlivou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridal som 2 KL soli, asi ML (Mokka Lyžičku) čMČK, PL mletej sladkej papriky, ML guľášovo-klobásovej zmesi, premiešal a 6÷7´ nechal „prepojiť“ chute korenín

    Hovädzí paprikáš s hlivou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    čas som využil na pokrájanie veľkej zelenej papriky a šťavnatej paradajky,

    Hovädzí paprikáš s hlivou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ktoré som pridal k mäsu a nechal „pustiť“ šťavu, ~ 60´

    Hovädzí paprikáš s hlivou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    hlivu som pokrájal na hrubšie pásiky, asi ako držky,

    Hovädzí paprikáš s hlivou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    priložil ju k mäsu, podlial vodou (kto chce, môže použiť mäsový vývar), pretlačené strúčiky cesnaku a po premiešaní nechal dusiť ešte dobrú ½ hodinku

    Hovädzí paprikáš s hlivou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    uznajte, že pohľad na hotový mäso_hlivový paprikáš, prevonia cez monitor až do Vašej domácej kuchyne

    Hovädzí paprikáš s hlivou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    priebežne som uvaril aj slovenskú ryžu ako prílohu; jednoducho a rýchlo = na dno „kastróla“ som naniesol „film“ kukuričného oleja (~ PL), nasypal ¼ litra „orzo“, čiže našu slovenskú ryžu, priebežným miešaním nechal chytiť „melír“, zalial ½ litrom vody, pridal KL soli, PL masla (ak použijete vývar, tak maslo vynecháte), zamiešal, prikryl, až sa ukázali „dierky“, opäť premiešal, vypol zdroj tepla, prikryl a nechal „dodýchať“

    Hovädzí paprikáš s hlivou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    tak a toto je porcia podľa „gusta“ mojej nežnej ½ i mojej dcérky Angeliky voňavej, viac mäsa ako cestoviny, či inej prílohy! No čo!?! Hlavná vec, že im chutí! Ta ňe?

    Hovädzí paprikáš s hlivou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

denyany
Veru, vonia až sem! A veru by som si dala! Škoda, že si tak ďaleko...
jozka2
ja to spravim s jahnacinkou,mam ju prave v chladnicke,chutne,vyborne,len sa do toho dat.5*****
kecemis
Navarene presne ako sa ma, chutne, dobre a hlavne z laskou. Pozdravujem do mesta s jednym z najkrajsich State Capitol v Statoch.
kukulienka71
5* za túto fantasticky chutnú dobrotu. Milujem tieto kombinácie. A pochvala aj za chlebík:-)
frezia68
Výborný perkelt si navaril a aj ten burkovčák je vydarený :-)
luss44
až som prehltla :) toto by mi veľmi chutilo, slov.ryžu nemám rada ale s knedľou alebo haluškami mňam :)
evanaaa
Hlivový paprikáš na smotane ( bez smotany je perkelt?) sme mali len teraz, nedávno, ale takýto mäsový by ma nenapadol spraviť. Tuším skúsim nabudúce, ale perkelt, ako ty si robil.
mesiar50
Parádička, paráda.Zbožňujem kombináciu hríbov a mäsa.Gratulujem k tvojej šikovnosti kamarát @sracz
a posielam ti prekrásne * * * * *




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia