Foto: sracz
Nenechajte sa, prosím, zmiasť krajcom chleba, na ktorom si hovie „veliká lžečka“! To som len nevedel, ako sa Vám pochváliť, že s pečením chlebíka, Zobraziť celý popisNenechajte sa, prosím, zmiasť krajcom chleba, na ktorom si hovie „veliká lžečka“! To som len nevedel, ako sa Vám pochváliť, že s pečením chlebíka, Božieho to daru, v domácich podmienkach to ešte stále viem! Dostal som sa ku krásnemu trsu hlívy, tak som ju skombinoval v jednej z domácich slovenských špecialít, v hovädzom paprikáši! So slovenskou ryžou, jednoducho a rýchlo pripravenou, to bola na tanieri, na jazyku, aj v „brušku“ naozaj polahoda! Ak som Vás presvedčil, pridajte sa a navarte si!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
250-333 g prerastená |
|
podľa potreby PL |
|
250-333 g nastrúhaná väčšia |
|
1 200-1 500 g z krku |
|
podľa chuti g |
|
1 PL červená |
|
1 ČL |
|
1 ks mäsitá |
|
1 ks mäsitá veľká |
|
500-600 g nakrájaná na slížiky |
|
500-600 ml (alebo voda) |
|
3-4 pretlačené strúčiky |
|
Príloha: | |
250-333 g |
|
podľa možností na ozdobu |
|
podľa chuti g |
|
Postup
-
1
do pokrájanej a vyškvarenej slaniny som nastrúhal cibuľu, tentoraz žltú, dolial 2 PL kukuričného oleja a podusil, až zavoňala
-
2
do cibuľového základu som vložil na väčšie kocky pokrájaný mäso z hovädieho krku, premiešal a nechal ho „zatiahnuť na bielo“
-
3
pridal som 2 KL soli, asi ML (Mokka Lyžičku) čMČK, PL mletej sladkej papriky, ML guľášovo-klobásovej zmesi, premiešal a 6÷7´ nechal „prepojiť“ chute korenín
-
4
čas som využil na pokrájanie veľkej zelenej papriky a šťavnatej paradajky,
-
5
ktoré som pridal k mäsu a nechal „pustiť“ šťavu, ~ 60´
-
6
hlivu som pokrájal na hrubšie pásiky, asi ako držky,
-
7
priložil ju k mäsu, podlial vodou (kto chce, môže použiť mäsový vývar), pretlačené strúčiky cesnaku a po premiešaní nechal dusiť ešte dobrú ½ hodinku
-
8
uznajte, že pohľad na hotový mäso_hlivový paprikáš, prevonia cez monitor až do Vašej domácej kuchyne
-
9
priebežne som uvaril aj slovenskú ryžu ako prílohu; jednoducho a rýchlo = na dno „kastróla“ som naniesol „film“ kukuričného oleja (~ PL), nasypal ¼ litra „orzo“, čiže našu slovenskú ryžu, priebežným miešaním nechal chytiť „melír“, zalial ½ litrom vody, pridal KL soli, PL masla (ak použijete vývar, tak maslo vynecháte), zamiešal, prikryl, až sa ukázali „dierky“, opäť premiešal, vypol zdroj tepla, prikryl a nechal „dodýchať“
-
10
tak a toto je porcia podľa „gusta“ mojej nežnej ½ i mojej dcérky Angeliky voňavej, viac mäsa ako cestoviny, či inej prílohy! No čo!?! Hlavná vec, že im chutí! Ta ňe?
a posielam ti prekrásne * * * * *