Hlúbová polievka
Hlúbová polievka

Hlúbová polievka s perličkami

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 20. júna 2017

Dnešná improvizácia bez fotopostupu. Manžel vylízal tanier, tak sa delím:-)

3-4
porcie

Suroviny

1 ks (bez drevnatej časti)
1000 ml
2 PL
180 ml
20 g
1 strúčik
200 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Ostala mi voda z varenia zemiakov, zvyknem ju použiť na prípravu polievky. Zvýšil mi takisto hlúb z brokolice, ktorú som parila ako prílohu k pečenému kurčaťu. Vývar s vodou som postavila variť, hlúb som orezala po drevnatú časť, elektrickým sekáčikom posekala na drobno a nasypala do vývaru spolu s drobnými krúpkami. Na miernom ohni sa to potom varilo do zmäknutia. Vývar bol slaný, takže soľ som už nedávala.

  2. 2

    V kastróliku som nechala roztopiť maslo, nasypala naň múku a za stáleho miešania na slabom ohni sa mi utvorila bledá zápražka. Po minútke som pridala aj očistený cesnak pokrájaný na tenké plátky a keď sa rozvinie jeho vôňa, miešame už len chvíľu, zalejeme smotanou a metličkou rýchlo miešajúc vlejeme celé do vriacej polievky.

  3. 3

    Necháme ešte povariť a po odstavení môžeme obohatiť trhanými bylinkami, napr. kôprom. Bylinky nesekáme (to nás učil aj skvelý Gabo Kocák v nedeľu).

Diskusia k receptu

mitzy
Polievka vyzerá úžasne dobre poďľa surovín, dala by som si. 5*
1x haji
hadik
Určite by som zmenil ten názov na "Hlúbová polievka s krúpmi". Pod súčasným názvom si skôr predstavím vtáky - perličky ( www.google.sk/search?q=perli%C4%8Dky&client=firef...


Ale vzletné názvy úplne mimo reality sú pre túto autorku typické, nestarnúcim evergreenom sa okrem piesní Karla Gotta a Heleny Vondráčkovej stala jej chuťovečka Zemiaky s ĎPH  varecha.pravda.sk/recepty/zemiaky-s-dph-fotorecept/48069-...
takže nič nové pod slnkom.
kukulienka71
@Hadik (20.6.2017 16:20)

ty sa rozhodni, čo chceš...raz sa nemám brať tak vážne, raz ti vadia vzletné názvy...veď mne je úplne fuk, čo si ty predstavuješ pod tým názvom;-) kto chce, pochopí hneď pri čítaní surovín, kto nechce, nepochopí, len rýýýýpe:-DD
haji
Milá @Kukulienka71 , výborná polévka! I já jsem našla kouzlo brokolice, celkem nedávno. Nevím proč, dříve jsem nebmohla brokolici ani vidět, ani cítit, natož jíst. Dělala jsem v sobotu polévku s brokolicovými hlúbmi, fikaně jsem je tyčákem rozmixovala. Dále nové brambory, mrkvička, stopkový celer, vše vařeno ve vývaru z uzeného masa. Byla výborná. A k názvu krúpov - perličiek: kdo chce psa bít, hůl si najde. Tento název je na pytlíku vytištěný, tedy viditelný. Kdo nechce, nevidí, kdo nechce, neví. Možno je to tým, že Brutík ani Hadik nikdy krúpy nepapali, nekupovali. Nakupujú vo Zverimexi a tak majú bližšie k perličkám dvúnohým. Krásný den přeji všem!
kukulienka71
@Haji (20.6.2017 16:47)

vďaka za pridanú skúsenosť, som rada, že si si brokolicu obľúbila. Toto je verzia veľmi jednoduchá, nenáročná na suroviny a predsa chutná.
1x haji
jack
Veľmi dobrú polievočku si navarila.Na takéto hrozné horúčavy ako stvorená:-)
hadik
@Kukulienka71 (20.6.2017 16:36)

Ale veď podľa teba je dôležité, aby názvy jedál neboli zavádzajúce a mätúce, alebo nie? Len tak mimochodom, ako sa má kamoška Ibolya?
staflik
Prekvapuješ, taká šéfkuchárka a používaš zápražku.
arnilka
výborná polievočka, páči sa mi využitie surovín, si šikuľka!
5*
kuchticka
Si vynaliezava- prakticka zena.
Takto robim casto polievku i ja. Ostane mi vyvar zo zeleniny, zemiakov - nevylejem, pouzijem na polievku pridanim cerstvej zeleniny, byliniek atp.