Foto: patroveckypitrs
Tato polievka sa u nás varí už dve generácie. Je to moja obľúbená polievka. Kupovaná hliva nie je tak voňavá ako volne rastená na Zobraziť celý popisTato polievka sa u nás varí už dve generácie. Je to moja obľúbená polievka. Kupovaná hliva nie je tak voňavá ako volne rastená na bukoch v prírode. No postačí aj kúpená.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
3 strúčiky |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
5 dkg |
|
|
|
|
|
|
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Na mrveničku: | |
150 - 200 g |
|
1 ks |
|
|
|
Na zásmažku: | |
|
Postup
-
1
Ako prvé si dám múku na dosku do múky do stredu rozbíjam vajce a vymiesim tvrde cesto, pripadne dám do neho jednú lyžicu vody.
-
2
Cesto musí byť tvrde a suché. Zoberiem strúhadlo a na veľkých okách strúham mrveničku.
-
3
Pridávam múku aby sa to nelepilo. Tuto mrveničku robím v predstihu tak dve hodiny aby trochu obschla.
-
4
Keď mam mrveničku hotovú idem si pripravovať ostatné suroviny. Keď neminieme všetku mrveničku necháme dobre uschnúť a mame na iné varenie.
-
5
Všetko si očistím a nakrájam. Zemiaky asi na 1cm kocky. Hlivu tak na 2cm kúsky. Cibuľu nakrájam na drobno a cesnak nasekám.
-
6
Koreňovú zeleninu si pokrájam asi na 1cm kocky.
-
7
V hrnci 4 l rozpustím masť dám cibuľu dusiť do sklovitá. Potom pridám koreňovú zeleninu. Chvíľu podusím.
-
8
Pridám nakrájanú hlivu ešte pár minút podusím. Často miešam nech sa mi to na dne hrnca sa nelepí.
-
9
Teraz to zalejem 2,5 l vody , pridám zemiaky a čerstvo pomleté čierne korenie s rascou spolu. Osolím a ja obyčajne pridám jednú malú čili . Je ju tam vidieť. Nechám to variť, aby bolo všetko mäkké. To od bodu varu asi 20 - 30 minút.
-
10
Z masti hladkej múky malom hrnci si urobím bledú zásmažku odstavím zo sporáka pridám mletú červenú papriku premiešam. Prilejem do nej trochu studenej vody premiešam a vlejem do hrnca s hlivou. Chvíľu počkám nech sa to znovu rozvarí a pridám mrveničku,toľko podľa toho aké to chcem mať husté asi za dve hrste. Mrveničku som pred tím preosial nech v nej nie je múka. Znovu nechám variť nech sa mrvenička uvarí.
-
11
Keď je už aj mrvenička mäkká tak pridám nakrájanú petržlenovú vňať premiešam a odstavím zo sporáka prípadne dosolím a hotovo. Nechám to aspoň 20 minút postáť nech prejdú chute. Môžem podávať na tanier. Prajem dobrú chuť.
Diskusia k receptu