Hlivová polievka s mrveničkou fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 28. júna 2015

Tato polievka sa u nás varí už dve generácie. Je to moja obľúbená polievka. Kupovaná hliva nie je tak voňavá ako volne rastená na Zobraziť celý popisTato polievka sa u nás varí už dve generácie. Je to moja obľúbená polievka. Kupovaná hliva nie je tak voňavá ako volne rastená na bukoch v prírode. No postačí aj kúpená.

8
porcií
10 minút
príprava
40-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
3 ks
1 ks
3 strúčiky
1 ks
1 ks
5 dkg
1 PL
1 PL
Na mrveničku:
150 - 200 g
1 ks
Na zásmažku:




Postup

  1. 1

    Ako prvé si dám múku na dosku do múky do stredu rozbíjam vajce a vymiesim tvrde cesto, pripadne dám do neho jednú lyžicu vody.

    Hlivová polievka s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto musí byť tvrde a suché. Zoberiem strúhadlo a na veľkých okách strúham mrveničku.

    Hlivová polievka s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridávam múku aby sa to nelepilo. Tuto mrveničku robím v predstihu tak dve hodiny aby trochu obschla.

    Hlivová polievka s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď mam mrveničku hotovú idem si pripravovať ostatné suroviny. Keď neminieme všetku mrveničku necháme dobre uschnúť a mame na iné varenie.

    Hlivová polievka s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko si očistím a nakrájam. Zemiaky asi na 1cm kocky. Hlivu tak na 2cm kúsky. Cibuľu nakrájam na drobno a cesnak nasekám.

    Hlivová polievka s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koreňovú zeleninu si pokrájam asi na 1cm kocky.

    Hlivová polievka s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V hrnci 4 l rozpustím masť dám cibuľu dusiť do sklovitá. Potom pridám koreňovú zeleninu. Chvíľu podusím.

    Hlivová polievka s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridám nakrájanú hlivu ešte pár minút podusím. Často miešam nech sa mi to na dne hrnca sa nelepí.

    Hlivová polievka s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz to zalejem 2,5 l vody , pridám zemiaky a čerstvo pomleté čierne korenie s rascou spolu. Osolím a ja obyčajne pridám jednú malú čili . Je ju tam vidieť. Nechám to variť, aby bolo všetko mäkké. To od bodu varu asi 20 - 30 minút.

    Hlivová polievka s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z masti hladkej múky malom hrnci si urobím bledú zásmažku odstavím zo sporáka pridám mletú červenú papriku premiešam. Prilejem do nej trochu studenej vody premiešam a vlejem do hrnca s hlivou. Chvíľu počkám nech sa to znovu rozvarí a pridám mrveničku,toľko podľa toho aké to chcem mať husté asi za dve hrste. Mrveničku som pred tím preosial nech v nej nie je múka. Znovu nechám variť nech sa mrvenička uvarí.

    Hlivová polievka s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Keď je už aj mrvenička mäkká tak pridám nakrájanú petržlenovú vňať premiešam a odstavím zo sporáka prípadne dosolím a hotovo. Nechám to aspoň 20 minút postáť nech prejdú chute. Môžem podávať na tanier. Prajem dobrú chuť.

    Hlivová polievka s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

ubka
Chutná polievocka, vyhovujú mi Tvoje chute:-) 5*
1x sumec
izabella929
@patroveckypitrs , a nie len hlivová, ale u mňa úžasne obľúbená s mrveničkou kuriatková..tak toto je pre mňa polievka č.1..mám rada aj mäsové vývary, ale táto stojí vysoko na portále..krásne a chutne si navaril a určite by som si prisadla k tvojmu stolu..) teraz neviem, či tvoj nick je ozajstný a vyjadruje aj tvoje krstné meno Peter...v tom prípade, Ti prajem všetko najlepšie k meninám a nech Ti to aj naďalej dobre varí.-)
1x sumec
junior
Presne je to tá polievka, ktorou ma obšťastňovala moja prababka. Mala zlaté ruky. Samozrejme, huby boli také, aké dal les. Je to za 5*.
1x sumec
mijaita
mne se libi kombinace hlivy a mrvenicky ( strouhani) s cervenou parikou, mozna troskou hezky do zlatova opecene cibulky. Ta korenova zelenina s bramborou uz se mi tam chutove nevejde. Hodi se mi tedy jen cast receptu, ale i to se pocita, dik !
kecemis
Vynukajuca polievka. Takto varievala mija mamina a tak to varim aj ja. Dakujem za pripomenutie, cas hubou sa blizi a urcite bude aj u nas. Pre osviezenie chute zatial budu ale musiet stacit len kupovane.
babkamt
presne takúto varím aj ja. Niekedy zo špičiek, kuriatok, aj zo suchohríbov. Tiež ju mám v receptoch. Z hlivy, hoci ju máme radi som ju ešte nevarila. V našej rodine je obľúbená. Ďakujem za pripomenutie. Bude tento týždeň:-)
gabriele
vyborna polievka...u nas casto varena...okrem hlivy hlavne z roznych rebernatych lesnych hub-kuriatok, plaviek, muchotravky cervenkastej, podpnoviek, povabnic...nasim favoritom je tato polievka z muchotravky cervenkastej...predpokladam, ze na Patrovci o nu nemas nudzu :)
1x sumec
venusa
Hliva je vdacna na kadeco a pre polievku stvorena. Ja ju robim moc jednoducho, iba na cibuli porestovanu a zasypanu cervenou sladkou paprikou a zaliata vodou a ked je skoro hotova, nasadzem do nej zemiakove halusky (bez vajca) a dochutim.
bozulka
Bola to naša obľúbená polievka,ale už viac rokov som ju nerobila.Práve som pozerala na hlivu v chladničke a rozmýšľala čo s ňou, už viem a mrvenička z domácich vajec ktoré som dnes dostala...zajtrajšok je vyriešený,ďakujem za nápad.
1x sumec
olinka12
Zajtra bude u nás k obedu hlivu pestujeme v pivnici už zarodila tretí krát
1x sumec
maseka
Díky za recept páči sa mi, zajtra bude u nás na obed. Mám hlivu, ktorú doma pestujem.


1x sumec
pavoldz
Fantazia,dnes som si ju pripravil presne podla receptu.Musim sa krotit aby aj detom zostalo :)
1x sumec
sumec
Milujeme túto polievku, ďakujeme..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia