Hlivová polievka s mrveničkou (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Tato polievka sa u nás varí už dve generácie. Je to moja obľúbená polievka. Kupovaná hliva nie je tak voňavá ako volne rastená na bukoch v prírode. No postačí aj kúpená.

8
porcií
10 minút
príprava
40-50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako prvé si dám múku na dosku do múky do stredu rozbíjam vajce a vymiesim tvrde cesto, pripadne dám do neho jednú lyžicu vody.
  2. Cesto musí byť tvrde a suché. Zoberiem strúhadlo a na veľkých okách strúham mrveničku.
  3. Pridávam múku aby sa to nelepilo. Tuto mrveničku robím v predstihu tak dve hodiny aby trochu obschla.
  4. Keď mam mrveničku hotovú idem si pripravovať ostatné suroviny. Keď neminieme všetku mrveničku necháme dobre uschnúť a mame na iné varenie.
  5. Všetko si očistím a nakrájam. Zemiaky asi na 1cm kocky. Hlivu tak na 2cm kúsky. Cibuľu nakrájam na drobno a cesnak nasekám.
  6. Koreňovú zeleninu si pokrájam asi na 1cm kocky.
  7. V hrnci 4 l rozpustím masť dám cibuľu dusiť do sklovitá. Potom pridám koreňovú zeleninu. Chvíľu podusím.
  8. Pridám nakrájanú hlivu ešte pár minút podusím. Často miešam nech sa mi to na dne hrnca sa nelepí.
  9. Teraz to zalejem 2,5 l vody , pridám zemiaky a čerstvo pomleté čierne korenie s rascou spolu. Osolím a ja obyčajne pridám jednú malú čili . Je ju tam vidieť. Nechám to variť, aby bolo všetko mäkké. To od bodu varu asi 20 - 30 minút.
  10. Z masti hladkej múky malom hrnci si urobím bledú zásmažku odstavím zo sporáka pridám mletú červenú papriku premiešam. Prilejem do nej trochu studenej vody premiešam a vlejem do hrnca s hlivou. Chvíľu počkám nech sa to znovu rozvarí a pridám mrveničku,toľko podľa toho aké to chcem mať husté asi za dve hrste. Mrveničku som pred tím preosial nech v nej nie je múka. Znovu nechám variť nech sa mrvenička uvarí.
  11. Keď je už aj mrvenička mäkká tak pridám nakrájanú petržlenovú vňať premiešam a odstavím zo sporáka prípadne dosolím a hotovo. Nechám to aspoň 20 minút postáť nech prejdú chute. Môžem podávať na tanier. Prajem dobrú chuť.