Hermelín zapečený v cestíčku fotorecept

evusik - fotkaevusik, 1. októbra 2014
Hermelín zapečený v cestíčku (fotorecept)
Foto: evusik

inšpiráciu na tento recept som čerpala z obrázku na webe... lístkové cesto som vymenila za kysnuté, pridala som orechy a použila syr z bielou plesňou... výsledok predčil všetky moje očakávania...

4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 ml vlažné
100 ml (alebo maso)
1/2 kocky
1/2 ČL
1 ČL
Náplň:
4 ks
2 ks kyslé
 na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do misky, do stredu urobíme jamku, vylejeme časť mlieka, pridáme kvasnice a štipku cukru, zakryjeme a necháme vzísť kvások. Potom pridáme zvyšok mlieka, olej alebo rozpustené maslo (100g), soľ a vypracujeme cesto, necháme aspoň hodinku vykysnúť

    Hermelín zapečený v cestíčku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vykysnuté cesto rozdelíme na štyri časti, môžeme aj na viac záleží od toho aký veľký je syr... ja som robila len dva batôžky, zo zvyšku cesta som upiekla pletenky

    Hermelín zapečený v cestíčku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    každú časť rozvaľkáme, do stredu dáme syr

    Hermelín zapečený v cestíčku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na vrch poukladáme tenké plátky jablka a posekané orechy... lepšie je použiť kyselšie jablko

    Hermelín zapečený v cestíčku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    syr zabalíme do batôžka, potrieme vajíčkom, posypeme semienkami a necháme na plechu podkysnúť

    Hermelín zapečený v cestíčku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pečieme na 220°C asi 12-15 minút

    Hermelín zapečený v cestíčku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    piecť batôžky treba tesne pred podávaním

    Hermelín zapečený v cestíčku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pretože najlepšie na tom je keď si odlomíte kúsok kôrky a namočíte ju do horúceho syra v kombinácii s jabĺčkom a orechmi je to fantasticky dobré... kto má rád syr a dá sa samozrejme použiť akýkoľvek iný, tak odporúčam vyskúšať...

    Hermelín zapečený v cestíčku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    takto zapečený hermelín môže byť výborným a prekvapujúcim pohostením pre návštevu ktorá má rada syry :-)

    Hermelín zapečený v cestíčku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ešte na záver: nabudúce oriešky dopredu opražím, budú ešte lepšie a voňavejšie

Diskusia k receptu

26 komentárov k receptu
@evusik , Skoro az nemam slov. Parada. Viem si predstavit ako predjedlo na slavnostnejsiu prilezitost. Zijem v "krajine syrov" a tento Tvoj recept je jednoducho uzasny.
krásny nápad, krásna práca a to kysnuté cesto namiesto (pre mňa dosť nechutného) lístkového, musí byť skvelé….
namiesto jablka sa dajú určite použiť aj brusnice, alebo džem, úžasné
ukladám do kolónky fantastické - tie ktoré určite najbližších desať rokov robiť nebudeme /až keď začnú chodiť hladní nápadníci našich dcérok :)/
ale očarili ma….
@jamarlen som rada, že sme dve, ja som to tu len tak potichučky občas spomínala, že nemám rada lístkové cesto, aj keď ho sem tam používam... ale pre mňa je mastné, trúsivé skrátka nie :)
@kukulienka71 u nás ľúbime syry všetci ale zrovna dcéra syry z akoukoľvek plesňou do úst nedá :)
@zolik tak ten výber syrov ti úprimne závidím...
@brambora @zuzanka1367 ďakujem :)
Ty zrejne vies, co u nas chuti. urcite ich pripravym nabuduci tyzden, ked sa zide cela rodina. A tak som rozmyslal, naplnit ten syr zmasou, ako pri nakladanych hermelinoch. Mame radi aj pikantne jedla, ta to asi sparvim pol na pol.
Nadherny balicek s prekvapenim, fotka, tvuj recept.
Ani ja nemusim to mazlave list testo.
@jamarlen dobry napad v kk "fantastcke" :-) Tak uz je tam i @evusik :-)
Pridam spis koreni a brusinky. Mam rada takoveto zajimave, neotrele recepty *****
dievčence a chlapci @jamarlen prepáč ja som myslela, že si žena, ďakujem za nakuknutie...
nezvyknem ospevovať vlastné recepty ale tento ma dostal, mám rada kombináciu syra, ovocia, orechov takže toto bolo presne podľa mojich chutí... ináč mám rada prispôsobivé recepty, t.j. každý si dá čo mu chutí... viem si predstaviť takéto balíčky s rôznymi syrmi, rôznymi náplňami, zvrchu ich označiť rozdielnou posýpkou aby si každý mohol vybrať čo mu chutí...
toto bola taká skúška, viem, že to budem robiť znova a budem viac vymýšľať a určite vyskúšam aj niečo viac sladké, alebo štipľavé... ďakujem za vaše nápady :-)
@evusik , uz niekolko krat som vyskusala tento Vas recept: aj s chlebovym cestom, dnes vsak s listkovym - je jemnejsie, chuti nam viac. Robim aj "detsku" verziu: namiesto plesnoveho syra pouzijem polovicu parenice - je to taktiez vyborne. Dakujem za skvely recept.




Pridaj komentár k receptu: