Hermelín zapečený v cestíčku (fotorecept)
Autor receptu: evusik
inšpiráciu na tento recept som čerpala z obrázku na webe... lístkové cesto som vymenila za kysnuté, pridala som orechy a použila syr z bielou plesňou... výsledok predčil všetky moje očakávania...
4 porcie |
20 minút príprava |
15 minút na 220 °C |
Postup
- Múku preosejeme do misky, do stredu urobíme jamku, vylejeme časť mlieka, pridáme kvasnice a štipku cukru, zakryjeme a necháme vzísť kvások. Potom pridáme zvyšok mlieka, olej alebo rozpustené maslo (100g), soľ a vypracujeme cesto, necháme aspoň hodinku vykysnúť
- vykysnuté cesto rozdelíme na štyri časti, môžeme aj na viac záleží od toho aký veľký je syr... ja som robila len dva batôžky, zo zvyšku cesta som upiekla pletenky
- každú časť rozvaľkáme, do stredu dáme syr
- na vrch poukladáme tenké plátky jablka a posekané orechy... lepšie je použiť kyselšie jablko
- syr zabalíme do batôžka, potrieme vajíčkom, posypeme semienkami a necháme na plechu podkysnúť
- pečieme na 220°C asi 12-15 minút
- piecť batôžky treba tesne pred podávaním
- pretože najlepšie na tom je keď si odlomíte kúsok kôrky a namočíte ju do horúceho syra v kombinácii s jabĺčkom a orechmi je to fantasticky dobré... kto má rád syr a dá sa samozrejme použiť akýkoľvek iný, tak odporúčam vyskúšať...
- takto zapečený hermelín môže byť výborným a prekvapujúcim pohostením pre návštevu ktorá má rada syry :-)
- ešte na záver: nabudúce oriešky dopredu opražím, budú ešte lepšie a voňavejšie