Hanácke koláče fotorecept

makinka31 - bez fotkymakinka31, 3. apríla 2011
Hanácke koláče (fotorecept)
Foto: makinka31

Tieto koláčiky si pamätám z detstva. Robievala ich stará mama a keďže nás bolo veľa vnúčat,robila ich výnimočne, lebo ich príprava je náročnejšia.Ale výsledok Zobraziť celý popisTieto koláčiky si pamätám z detstva. Robievala ich stará mama a keďže nás bolo veľa vnúčat,robila ich výnimočne, lebo ich príprava je náročnejšia.Ale výsledok stojí za to:)

18
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
300 ml vlažné
80 g alebo margarín na pečenie
1/2 kocky
1/2 KL
1 sáčok
2 ks
1 PL
300-400 g
 -hustý
Drobenka :
30 g
20 g
20 g
 rozšľahané




Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, vanilkový cukor, soľ, urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, posypeme cukrom a zalejeme vlažným mliekom (100 ml), jemne zamiešame a počkáme pokiaľ nám vzíde kvások. Maslo necháme rozpustiť v mlieku, pridáme k múke, pridáme 2 žĺtky a vypracujeme hladké nelepivé cesto,ktoré pomúčime a necháme na teplom mieste odpočívať.

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si tvarohovú plnku: tvaroh zmiešame s cukrom kryštálovým (množstvo podľa chuti), vanilkovým cukrom, hrozienkami a kandizovanou pomarančovou kôrou (môžeme postrúhať aj čerstvú kôru z dobre umytého citróna).

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto si vyvaľkáme na hrúbku 0.5 cm a vykrajujeme pohárom alebo vykrajovačkou. Ak si niekto pamätá výraz "horčičák" a má ho doma, tak použije ten,lebo to je tá správna veľkosť.

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na polovicu koliesok dávame tvarohovú plnku.

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vždy spájame koliesko s plnkou a prázdne kolieska, ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba, lebo koláče ešte nakysnú. Takto pripravené koláče necháme odpočívať ešte 1/2 hodinku.

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vezmeme sklenený pohár a dnom vytlačíme do koliesok jamky,

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do ktorých ukladáme hustý slivkový lekvár (kto si pamätá v tégliku s krásnymi slivkami?)

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Drobenku si pripravíme v miske, zmäknuté maslo spracujeme rukou s hrubou múkou a cukrom a len tak rukou posypeme lekvár na koláčikoch. A už len okraje potrieť rozšľahaným vajíčkom a šup do rúry.

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme v dobre vyhriatej rúre pri 180°C asi tak 30 minút do zlatista. Vyberiem, necháme vychladnúť a ...dobrú chuť!!!

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

kata50
Krásne spracovaný postup. Musia byť aj chutné. :-))
tonicka53
krásne koláče; pekne spracovaný recept, uložený /vytlačený/ :D;
na víkend príde dcérka s rodinou, napečieme koláčiky.
vďaka @makinka31.
Doteraz som piekla takéto koláče len po pol. 4 a dosť - okraje potrieť vajíčkom a šup do rúry. toto sú 2v1 :D
vybusna
manzelova babicka ich robila tak, ze na polovicu rozvalkaneho cesta naznacila poharikom kruzky, tam nakladla plnku a druhu polovicu len prehodila cez to plnkovite cesto. No a potom vykrajovala poharom naraz a tym ze stlacila obidve cesta k sebe jej to lepsie drzalo. islo jej to ohromne sikovne a ja to urcite tak nedokazem.
paveljrk
Chutia už len na obrázku a čo ešte v skutočnosti.Sťahujem,vyskúšam.
marienka44
@Makinka31 ,nikto z čítajúcich si nevsimol chybu, a sice v rozpise sú 2 vajcia a v postupe o nich ani zmienka. :-)Patria do cesta /to by som brala/ alebo do tvarohu /aj tam treba, inac tvaroh sa v ceste stratí/ ? Dakujem za opravu a vysvetlenie .
marianna76
super, takéto koláče mám rada, len nikdy neviem, čo potom s tým cestom dookola...
vybusna
@marienka ty si hlava mapa :o))) u teba som si vsimla, ze vypozorujes kazdu nezrovnalost a upozornis na to...Po tvojom komentari si vzdy poviem..ako je to mozne ze som si to nevsimla?
ale co sa tyka mna, tak ja pomery nestrudujem, ja si pozriem len postup a zbezne komponenty. Aj pri tomto recepte....cesto kysnute ma kazdy uz asi svoje oblubene...ja tiez..a plnku do tvarohu si tiez pri tomto robim svoju. ale faktom ostava, ze takeho cloveka ako si ty, je treba...niekto kto sa chce drzat striktne receptov , moze mat pri nepresnostiach problem.
ailuj82
Takéto koláče som robila len raz z hrubej múky a nebolo to bohviečo. Druhý raz som dala hladkú a boli o 100% lepšie.
makinka31
marienka,
dakujem za pripomienku:) uz som opravila, asi som to v rychlosti prehliadla, aj to sa stava.
vsetkym vam dakujem za komentare.
ailuj82- hruba muka ja v povodnom recepte, ktory mam od starej mamy a poviem pravdu, ze ja som bola milo prekvapena, ake boli jemne z hrubej muky:) vcera som ich skusala so susenym drozdim a zdali sa mi o kusocek horsie ako z cerstveho. takze kazdy musi vyskusat, co a ako komu chuti:)
makinka31
a este som zabudla
vybusna- babickin napad sa mi zda byt super!!!! cas je niekedy neuprosny,takze vyskusam, dakujem
jerica
máš ich krásne , nie je čo dodať,robievam dokonca v krátkom čase pridám,tak ako spomenula @vybusna robievala ich moja svokra jedna ruka v "zadku" a druhou len to tak fičalo bola vynikajúca kuchárka na koláče hlavne z kysnutého,vždy som ju obdivovala ako rýchlo dokázala spraviť parné buchty a nie málo :-))
tothka
Tak takéto koláčiky už konečne musím spraviť, robievam síce podobné,ale nie je to ono. Už ukladám.
dandy
Ja som robila koláčiky tak, že som plnku dala na cesto a potom zabalila ako buchtu, potom som robila jamky, dala lekvár, ale vajíčkom sa lepšie potiera pred drobenkou :-) Inak to nebolo veľa práce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia