Foto: makinka31
Tieto koláčiky si pamätám z detstva. Robievala ich stará mama a keďže nás bolo veľa vnúčat,robila ich výnimočne, lebo ich príprava je náročnejšia.Ale výsledok Zobraziť celý popisTieto koláčiky si pamätám z detstva. Robievala ich stará mama a keďže nás bolo veľa vnúčat,robila ich výnimočne, lebo ich príprava je náročnejšia.Ale výsledok stojí za to:)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
300 ml vlažné |
|
80 g alebo margarín na pečenie |
|
1/2 kocky |
|
1/2 KL |
|
1 sáčok |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
300-400 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-hustý |
|
Drobenka : | |
30 g |
|
20 g |
|
20 g |
|
rozšľahané |
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, vanilkový cukor, soľ, urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, posypeme cukrom a zalejeme vlažným mliekom (100 ml), jemne zamiešame a počkáme pokiaľ nám vzíde kvások. Maslo necháme rozpustiť v mlieku, pridáme k múke, pridáme 2 žĺtky a vypracujeme hladké nelepivé cesto,ktoré pomúčime a necháme na teplom mieste odpočívať.
-
2
Pripravíme si tvarohovú plnku: tvaroh zmiešame s cukrom kryštálovým (množstvo podľa chuti), vanilkovým cukrom, hrozienkami a kandizovanou pomarančovou kôrou (môžeme postrúhať aj čerstvú kôru z dobre umytého citróna).
-
3
Cesto si vyvaľkáme na hrúbku 0.5 cm a vykrajujeme pohárom alebo vykrajovačkou. Ak si niekto pamätá výraz "horčičák" a má ho doma, tak použije ten,lebo to je tá správna veľkosť.
-
4
Na polovicu koliesok dávame tvarohovú plnku.
-
5
Vždy spájame koliesko s plnkou a prázdne kolieska, ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba, lebo koláče ešte nakysnú. Takto pripravené koláče necháme odpočívať ešte 1/2 hodinku.
-
6
Vezmeme sklenený pohár a dnom vytlačíme do koliesok jamky,
-
7
do ktorých ukladáme hustý slivkový lekvár (kto si pamätá v tégliku s krásnymi slivkami?)
-
8
Drobenku si pripravíme v miske, zmäknuté maslo spracujeme rukou s hrubou múkou a cukrom a len tak rukou posypeme lekvár na koláčikoch. A už len okraje potrieť rozšľahaným vajíčkom a šup do rúry.
-
9
Pečieme v dobre vyhriatej rúre pri 180°C asi tak 30 minút do zlatista. Vyberiem, necháme vychladnúť a ...dobrú chuť!!!
na víkend príde dcérka s rodinou, napečieme koláčiky.
vďaka @makinka31.
Doteraz som piekla takéto koláče len po pol. 4 a dosť - okraje potrieť vajíčkom a šup do rúry. toto sú 2v1 :D
ale co sa tyka mna, tak ja pomery nestrudujem, ja si pozriem len postup a zbezne komponenty. Aj pri tomto recepte....cesto kysnute ma kazdy uz asi svoje oblubene...ja tiez..a plnku do tvarohu si tiez pri tomto robim svoju. ale faktom ostava, ze takeho cloveka ako si ty, je treba...niekto kto sa chce drzat striktne receptov , moze mat pri nepresnostiach problem.
dakujem za pripomienku:) uz som opravila, asi som to v rychlosti prehliadla, aj to sa stava.
vsetkym vam dakujem za komentare.
ailuj82- hruba muka ja v povodnom recepte, ktory mam od starej mamy a poviem pravdu, ze ja som bola milo prekvapena, ake boli jemne z hrubej muky:) vcera som ich skusala so susenym drozdim a zdali sa mi o kusocek horsie ako z cerstveho. takze kazdy musi vyskusat, co a ako komu chuti:)
vybusna- babickin napad sa mi zda byt super!!!! cas je niekedy neuprosny,takze vyskusam, dakujem