Hanácke koláče (fotorecept)
Autor receptu: makinka31
Tieto koláčiky si pamätám z detstva. Robievala ich stará mama a keďže nás bolo veľa vnúčat,robila ich výnimočne, lebo ich príprava je náročnejšia.Ale výsledok stojí za to:)
18 porcií |
120 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Do misy nasypeme múku, vanilkový cukor, soľ, urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, posypeme cukrom a zalejeme vlažným mliekom (100 ml), jemne zamiešame a počkáme pokiaľ nám vzíde kvások. Maslo necháme rozpustiť v mlieku, pridáme k múke, pridáme 2 žĺtky a vypracujeme hladké nelepivé cesto,ktoré pomúčime a necháme na teplom mieste odpočívať.
- Pripravíme si tvarohovú plnku: tvaroh zmiešame s cukrom kryštálovým (množstvo podľa chuti), vanilkovým cukrom, hrozienkami a kandizovanou pomarančovou kôrou (môžeme postrúhať aj čerstvú kôru z dobre umytého citróna).
- Cesto si vyvaľkáme na hrúbku 0.5 cm a vykrajujeme pohárom alebo vykrajovačkou. Ak si niekto pamätá výraz "horčičák" a má ho doma, tak použije ten,lebo to je tá správna veľkosť.
- Na polovicu koliesok dávame tvarohovú plnku.
- Vždy spájame koliesko s plnkou a prázdne kolieska, ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba, lebo koláče ešte nakysnú. Takto pripravené koláče necháme odpočívať ešte 1/2 hodinku.
- Vezmeme sklenený pohár a dnom vytlačíme do koliesok jamky,
- do ktorých ukladáme hustý slivkový lekvár (kto si pamätá v tégliku s krásnymi slivkami?)
- Drobenku si pripravíme v miske, zmäknuté maslo spracujeme rukou s hrubou múkou a cukrom a len tak rukou posypeme lekvár na koláčikoch. A už len okraje potrieť rozšľahaným vajíčkom a šup do rúry.
- Pečieme v dobre vyhriatej rúre pri 180°C asi tak 30 minút do zlatista. Vyberiem, necháme vychladnúť a ...dobrú chuť!!!