Hamburgerové žemle zo špaldovej múky - kváskové fotorecept
Foto: homemadetastywithlucy
Milujem hamburgery. A aj to je jeden z dôvodov, prečo som začala kváskovať. Aby som si mohla pripraviť žemle, ktoré mi nebudú robiť zdravotné Zobraziť celý popisMilujem hamburgery. A aj to je jeden z dôvodov, prečo som začala kváskovať. Aby som si mohla pripraviť žemle, ktoré mi nebudú robiť zdravotné problémy. Pri recepte som sa inšpirovala tu na vareche @Siisa ďakujem :)
porcií
na 220 °C
Suroviny
Štartér: | |
2 PL |
|
100 g |
|
100 ml vlažná |
|
Cesto: | |
500 g |
|
1 ks v šupke uvarený |
|
3 PL |
|
1 ks |
|
1,5 ČL |
|
250 ml |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Večer si pripravíme rozkvas z materského kvásku, múky a vody. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste v noci pracovať. Uvaríme si zemiak a necháme ho cez noc vychladnúť.
-
2
Ráno si zo štartéra, najemno nastrúhaného zemiaku a ostatných surovín vymiešame v mixéri cesto. Miesime na najvyššom stupni asi 7 minút.
-
3
Vypracujeme pružné nelepivé cesto. Prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky kysnúť asi na 7 hodín. Môžeme ho nechať kysnúť aj na teplom mieste. Vtedy je čas kysnutia kratší, teda 2,5 - 3 hodiny.
-
4
Po vykysnutí dáme cesto na pomúčenú dsku, kde ho trochu premiesime.
-
5
Cesto si rozdelíme na bochníky, podľa toho aké veľké žemle chceme. Uložíme na plech a necháme kysnúť ešte 2 hodiny.
-
6
Pred pečením žemle posypeme sezamom. Rúru si vyhrejeme na 220 stupňov. Na spodok si dáme starý plech. Vložíme plech so žemľami a na spodný starý plech vylejeme pohár vody. Rúru rýchlo zatvoríme. Pečieme 20 -25 minút. Po 10 minútach rúru otvoríme, aby para vyšla von.
-
7
Po vytiahnutí žemle potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť na mriežke.
-
8
Žemle sú mäkučké a veľmi chutné. Takto vyzerali na reze.
-
9
Môžete si pripraviť takýto úžasný burger s hovädzím mäsom, dusenými šampiňónmi, opečenou slaninkou, šalátom a cesnakovým dresingom. Dobrú chuť!
@Siisa nemáš zač... veď tvoje recepty sú super inšpirácia pre mňa. Aj keď teda si ich upravím podľa seba... varenie je tak trochu pre mňa aj o tom, že do toho môžem dať kúsok seba ;) Ale tvoje kváskové recepty som si pozrela všetky a postupne skúšam