Foto: mesiar50
Hamburger je vlastne z mletého masa aké sa používa aj pri výrobe fašírok.Takže dnes si vyhotovíme takpovediac z jedného dva.
Suroviny
Suroviny na mleté maso: | |
1000 g |
|
3 PL |
|
18 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
1 hlava |
|
podľa uváženia |
|
Suroviny na žemľu: | |
300 g |
|
100 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
200 ml |
|
100 ml |
|
1 ks |
|
na posyp |
|
1 PL (maslo) |
|
Postup
-
1
Začneme hádam s prípravou cesta na žemľu.Postupujeme prosím takto: Preosiate múky premiešame zo suchým droždím,vlažným mliekom,vlažnou vodou,soľou a cukrom.Ja som sa stým akože veľmi nehral.Z mixérom s hnietacími hákmi som si cesto vymiesil.Trvalo mi to sotva štyri minúty.Cesto zľahka poprášime múkou ,zakryjeme utierkou a dáme ho kysnúť
-
2
Cesto nám nakysne zhruba za 45 min.
-
3
Ďalej si spravíme dlhšiu knedľu z ktorej si budeme odkrajovať hrubsie pasiky a potom z toho kúska cesta si vyformujeme cesto na žemle.
-
4
Takže sme si spravili takéto buchtičky ako to vidieť aj na obr.4.Ja som ich trochu narezal nožom a posypal som ich celou rascou.Buchtičky som natrel mierne slanou vodou a dal som ich piecť na 180 C 30-35 minút.Rúru som si nepredhrieval.Na spodok rury som umiestnil nadobu s teplou vodou,aby sa mi v rure vytvorila para.
-
5
Žemle som po upečení potrel studenou vodou a zakryl som ich utierkou.
-
6
Nech sa vám páči žemľa v priereze.
-
7
Pokračujeme prípravou masa na fašírky resp.hamburger.Keď som pracoval v masovýrobe tak sme ho robievali kombináciou bravčového a hovadzieho masa.Dnes si ho pripravíme,len z bravčového masa.Samozrejme možete použiť maso podľa vašej chuti a uváženia.Či to bude hovadzie,baranie,kuracie,bravčové resp.mix bravčový s hovadzím vlastne záleží už,len na vás.Raz som miešal klobásky a hamburger pre jedného turka.Keďže moslimovia nekonzumujú bravčové tak tie klobásky a hamburger pozostával iba z hovadzieho masa,loja z boku a miesto cesnaku sme pridávali smaženú cibuľu.Takže najprv si usmažíme cibuľu.Keď bude sklovitá tak k nej pridáme posekanú petrežlenovú vňať a ešte trocha posmažíme.
-
8
Na pomleté maso aplikujem koreniny a ostatné pomocné suroviny.
-
9
Maso hnietime mixérom s hákmi zhruba asi 3 minúty.Takto vyhnietené maso bude pri smažení súdržné.Keďže sme do diela nepridávali vajíčka a ani spojivo resp.prát tak je zmes istená zemiakovým škrobom.
-
10
Ďalej si spravíme gule z masa a dlaňou ich zvrchu zľahka potlačíme aby sme maso na fašírky akože sformovali.Potom ich povaľkáme v strúhanke.
-
11
Maso na hambrger si spravíme podobne ako maso na fašírky iba s tým rozdielom,že ich plochou stranou noža potlačením sformujeme na tenšie placky a neobalime ich v struhanke.Placky masa smažíme na rozpálenej masti,masle či oleji do zlatohnedej farby.
-
12
Fašírky si tiež posmažíme do zlatohneda.
-
13
Hamburger a fašírky uložíme do nádoby vystlanej servítkou. Prajem vám dobrú chuť.
Ďakujem ti pekne zolik.
Som rád,že sa ti jedlo páči.Srdečná vďaka.
Ďakujem ti pekne gitka61.
Teší ma,že sa ti recept páči.Ďakujem pekne.
Velmi pekne ti ďakujem.
V masovyrobe sme mali recept na hamburger z bravcoveho a hovadzieho,ale to jahnacie s hovadzim musi byt suprove,tie chute si viem len tazko predstavit.
Urcite v buducnosti vyskusam.Vdaka.
Ja som si zvykol na tie hnietace haky mixera.Trenim sa cesto prijemne zohreje a potom sa pekne nakvasi.Maso som mal z mangalice a nechcel som don ine miesat.Iste by sme uspeli na nejakej gulyas party,ved uz ako 20 rocny som varieval na futbalovych turnajoch a roznych spolocenskych akciach.Bolo by mi velkou ctou varit s tebou pri jednom kotli.A k tym hamburgerom snad,len tolko,ze v masovyrobe sme ich najpr uvarili ako salamu.Na druhy den po celkovom vychladnuti vyrobku sa jednoducho z toho salamu odkrojilo a prudko sa posmazilo.Dakujem ti za poucne rady priatelu Feri a zelam ti zo Siach vsetko dobre.
Originalny hamburger sa robi prevazne z hovadzieho,alebo mix hovadzie a bravcove ako si to podotkla aj ty pri svojich karbenatkach resp.fasirkach.V muke som zvykol obalovat fasirky aj ja.Ryby v mierne paprikovej muke.Maso sa moze samozrejme pouzit kto ake ma rad.,,Kraca"tu hlavne o tom vyhnieteni masa aby sa nam dany vyrobok takpovediac neroztvoril pri jeho smazeni.Budem rad ked hamburger odskusas.Srdecna vdaka.
Ked prides tak budes tu.Rad ta privitam samozrejme ked nebudem v nl.A o penovej som ti pisal v mojom najnovsom recepte.Dakujem ti pekne @ariela6 .Cauko.
našla som takúto stránku, tak som si na teba spomenula, dúfam, že sa ti to podarí otvoriť, ak sa ti to nepáči, tak to vymaž....
Velmi dobre ,rad sa naucim nieco nove.Dakujem ti mila aroooo.