Ham and eggs s jadrovníkmi paprík fotorecept

sracz - fotkasracz, 29. októbra 2019
Ham and eggs s jadrovníkmi paprík (fotorecept)
Foto: sracz

Netuším kedy Vy, ale ja som ho po prvýraz jedol okolo roku 1963 v rýchliku „Tatran“ počas cesty do bratislavskej La Franconi. Bolo mi dovolené sledovať kuchára, „balancujúceho“ pri plynovom šporáku, ktorý počas „friško jachajúceho“ expressu, dokázal žonglovať s panvicou. Ja som rokmi praxe tiež získal istotu, kedy volské oká a plátky šunky dokážem tepelne pripraviť na jednej „ťapši“. Dnes som ich obohatil prílohou s ďalším variantom využitia „srdiečok“ paprík so šalotkou a petržlenovou vňaťou.

2
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

2-3 PL
240-250 ml
6-7 ks (plátky)
240-250 ml pokrájaná
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
2-3 KL čerstvé
4-5 ks
6-7 ks (tenké plátky)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Príprava je naozaj jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník. Stačí mať všetko (riad, pomôcky i suroviny) pripravené po ruke, opatrne manipulovať s tepelným ohrevom a hlavne, mať pre koho variť, toho kto si to zaslúži a má Vás rád!

    Ham and eggs s jadrovníkmi paprík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do prvej panvice, s 2-3 KL oleja, som spoločne naukladal pokrájanú šalotku, jadrovníky paprík („srdiečka“) a „broky“ z halúzok petržlenovej vňate.

    Ham and eggs s jadrovníkmi paprík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď bolo všetko mäkké a vláčne, pridal som ½ lístkov petržlenovej vňate a „oriešok“ masla.

    Ham and eggs s jadrovníkmi paprík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po zmiešaní a krátkom podusení aj druhú ½, teraz už bez premiešania a nechal čakať na záver.

    Ham and eggs s jadrovníkmi paprík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do druhej panvice, s troškou oleja a masla som vložil tenké plátky šunky, po minútovom ohriatí ich pomocou kuchynských klieští poprevracal a „pribuchol“ na ne celé vajíčka. Než sa „volské oči“ upiekli, plátky šunky som ešte 2-3 razy pootáčal, až začali dostávať bronzovú farbu.

    Ham and eggs s jadrovníkmi paprík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tak to vyzeralo na raňajkovom tanieri; stačilo len pridať biele pečivo, alebo chlieb a kávu.

    Ham and eggs s jadrovníkmi paprík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    S oleandrami vysokými tak do 150 cm, v kríčkovej a polokmeňovej forme, som sa okrem nášho domova stretol od Jadranského po Blatické more. Považujem za zázrak, že v tunajších teplotne extrémnych celoročných podmienkach (od 20-50 ºC), ich „bush-e“ dorastajú cez 4 m s bielymi, červenými i ružovými kvetmi.

    Ham and eggs s jadrovníkmi paprík (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mojím najobľúbenejším je ich stromový tvar, ktorý familiárne oslovujem ako moje nevestičky!

    Ham and eggs s jadrovníkmi paprík (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

2 komentáre k receptu

Pridaj komentár k receptu: