Ham and eggs s jadrovníkmi paprík fotorecept
Foto: sracz
Netuším kedy Vy, ale ja som ho po prvýraz jedol okolo roku 1963 v rýchliku „Tatran“ počas cesty do bratislavskej La Franconi. Bolo Zobraziť celý popisNetuším kedy Vy, ale ja som ho po prvýraz jedol okolo roku 1963 v rýchliku „Tatran“ počas cesty do bratislavskej La Franconi. Bolo mi dovolené sledovať kuchára, „balancujúceho“ pri plynovom šporáku, ktorý počas „friško jachajúceho“ expressu, dokázal žonglovať s panvicou. Ja som rokmi praxe tiež získal istotu, kedy volské oká a plátky šunky dokážem tepelne pripraviť na jednej „ťapši“. Dnes som ich obohatil prílohou s ďalším variantom využitia „srdiečok“ paprík so šalotkou a petržlenovou vňaťou.
porcie
príprava
Suroviny
2-3 PL |
|
240-250 ml |
|
6-7 ks (plátky) |
|
240-250 ml pokrájaná |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 KL čerstvé |
|
4-5 ks |
|
6-7 ks (tenké plátky) |
|
Postup
-
1
Príprava je naozaj jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník. Stačí mať všetko (riad, pomôcky i suroviny) pripravené po ruke, opatrne manipulovať s tepelným ohrevom a hlavne, mať pre koho variť, toho kto si to zaslúži a má Vás rád!
-
2
Do prvej panvice, s 2-3 KL oleja, som spoločne naukladal pokrájanú šalotku, jadrovníky paprík („srdiečka“) a „broky“ z halúzok petržlenovej vňate.
-
3
Keď bolo všetko mäkké a vláčne, pridal som ½ lístkov petržlenovej vňate a „oriešok“ masla.
-
4
Po zmiešaní a krátkom podusení aj druhú ½, teraz už bez premiešania a nechal čakať na záver.
-
5
Do druhej panvice, s troškou oleja a masla som vložil tenké plátky šunky, po minútovom ohriatí ich pomocou kuchynských klieští poprevracal a „pribuchol“ na ne celé vajíčka. Než sa „volské oči“ upiekli, plátky šunky som ešte 2-3 razy pootáčal, až začali dostávať bronzovú farbu.
-
6
Tak to vyzeralo na raňajkovom tanieri; stačilo len pridať biele pečivo, alebo chlieb a kávu.
-
7
S oleandrami vysokými tak do 150 cm, v kríčkovej a polokmeňovej forme, som sa okrem nášho domova stretol od Jadranského po Blatické more. Považujem za zázrak, že v tunajších teplotne extrémnych celoročných podmienkach (od 20-50 ºC), ich „bush-e“ dorastajú cez 4 m s bielymi, červenými i ružovými kvetmi.
-
8
Mojím najobľúbenejším je ich stromový tvar, ktorý familiárne oslovujem ako moje nevestičky!
Diskusia k receptu