Hemendex

Ham and eggs s jadrovníkmi paprík (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Netuším kedy Vy, ale ja som ho po prvýraz jedol okolo roku 1963 v rýchliku „Tatran“ počas cesty do bratislavskej La Franconi.* Bolo mi dovolené sledovať kuchára, „balancujúceho“ pri plynovom šporáku, ktorý počas „friško jachajúceho“ expressu, dokázal žonglovať s panvicou. Ja som rokmi praxe tiež získal istotu, kedy volské oká a plátky šunky dokážem tepelne pripraviť na jednej „ťapši“. Dnes som ich obohatil prílohou s ďalším variantom využitia „srdiečok“ paprík so šalotkou a petržlenovou vňaťou.

2
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Príprava je naozaj jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník. Stačí mať všetko (riad, pomôcky i suroviny) pripravené po ruke, opatrne manipulovať s tepelným ohrevom a hlavne, mať pre koho variť, toho kto si to zaslúži a má Vás rád!
  2. Do prvej panvice, s 2-3 KL oleja, som spoločne naukladal pokrájanú šalotku, jadrovníky paprík („srdiečka“) a „broky“ z halúzok petržlenovej vňate.
  3. Keď bolo všetko mäkké a vláčne, pridal som ½ lístkov petržlenovej vňate a „oriešok“ masla.
  4. Po zmiešaní a krátkom podusení aj druhú ½, teraz už bez premiešania a nechal čakať na záver.
  5. Do druhej panvice, s troškou oleja a masla som vložil tenké plátky šunky, po minútovom ohriatí ich pomocou kuchynských klieští poprevracal a „pribuchol“ na ne celé vajíčka. Než sa „volské oči“ upiekli, plátky šunky som ešte 2-3 razy pootáčal, až začali dostávať bronzovú farbu.
  6. Tak to vyzeralo na raňajkovom tanieri; stačilo len pridať biele pečivo, alebo chlieb a kávu.
  7. S oleandrami vysokými tak do 150 cm, v kríčkovej a polokmeňovej forme, som sa okrem nášho domova stretol od Jadranského po Blatické more. Považujem za zázrak, že v tunajších teplotne extrémnych celoročných podmienkach (od 20-50 ºC), ich „bush-e“ dorastajú cez 4 m s bielymi, červenými i ružovými kvetmi.
  8. Mojím najobľúbenejším je ich stromový tvar, ktorý familiárne oslovujem ako moje nevestičky!