Halušky z posúška fotorecept
Foto: Marikaa
Toto je veľmi starodávne a jednoduché jedlo naozaj z čias, keď mäso sa na tanier dostalo raz za čas. Nám veľmi chutí a rady Zobraziť celý popisToto je veľmi starodávne a jednoduché jedlo naozaj z čias, keď mäso sa na tanier dostalo raz za čas. Nám veľmi chutí a rady ho majú aj naše bratislavské vnúčatká. Možno zachutí aj vám, vyskúšajte.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z múky, vajíčka a vody vypracujeme rezancové cesto, vyvaľkáme, pokrájame na pásy - posúšky - a opečieme nasucho na platni alebo panvici. Necháme vychladnúť.
-
2
V hrnci necháme zovrieť vodu a osolíme. Posúšky nalámeme na kúsky.
-
3
Posúšky uvaríme vo vriacej vode, trvá to len chvíľku, treba ochutnať, majú byť uvarené ako cestoviny. Stiahneme zo sporáka, prelejeme trochu studenou vodou, precedíme a dáme do misy.
-
4
V rajničke rozpražíme maslo - cca 100-120 g masla a polejeme halušky. Premiešame, dosolíme a máme hotovo. My k tomu pripíjame sladké mlieko.
-
5
Posúšky si ja pripravím vždy dopredu, napríklad keď robím pirohy a ostane mi cesto. Dajú sa dobre skladovať a keď treba, tak mám rýchlo navarené.
- 6
Nakoniec trošku sentimentu. Obrus, na ktorom som fotila hotové jedlo, mám od mojej mamky. Je z ľanového plátna a ľan priadla aj plátno utkala mamka. Sama ho aj vyšívala ručne, aj ušila a čipka v strede je tiež práca jej rúk. Práve včera, keď som recept pripravovala, by mamka mala 88 rokov. Žiaľ, práve uplynulo 10 rokov, keď už naši obaja rodičia nie sú s nami.
- 6
už nikdy nebudem dieťa..
..krásny vyšívaný obrus..precízna a presná práca..)
Privolala si mi pekné spomienky, kam sa tie časy podeli.....