Halušky s vajcom a s pažítkou fotorecept

pusta - fotkapusta, 1. mája 2013
Halušky s vajcom a s pažítkou (fotorecept)
Foto: pusta

Halušky s vajcom je stará dobrá klasika, ktorá symbolizuje nepochybne jar. Každý z Vás toto jedlo určite pozná. Mám tu už aj recept, ale dnes som pridala aj pažítku. Rýchlo hotové, výborné a veľmi chutilo s ľadovým šalátom s citrónovou zálievkou. Pridávam viac-menej ako inšpiráciu do Vášho jedálnička.

2
porcie
40 minút
príprava
3 -4 minút
na 100 °C

Suroviny

500 g
1 ČL
1 ks
300 - 350 ml
2 - 3 ks/na osobu
podľa chuti
3 - 4 PL
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy som nasypala polohrubú múku a zmiešala so soľou.

    Halušky s vajcom a s pažítkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som vajce /piekla som Sladké lúpavé briošky a zostalo mi takmer celé/.

    Halušky s vajcom a s pažítkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Priliala som studenú vodu, najprv 250 ml, postupne som pridávala, celkom som potrebovala 350 ml. Tento údaj je orientačný, každá múka si povie, koľko jej potrebuje.

    Halušky s vajcom a s pažítkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vzniklo cesto konzistencie hustejšieho liateho cesta. Treba len zhruba premiešať, nesmie sa vypracovať, lebo by sa ťahalo a nešli by robiť halušky potom. Nechala som ho 30 minút odpočívať.

    Halušky s vajcom a s pažítkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ som si pripravila vajcia, osolila som ich a rozšľahala spolu.

    Halušky s vajcom a s pažítkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odpočinuté cesto som dala do haluškárne a pretláčala som ho do vriacej osolenej vody.

    Halušky s vajcom a s pažítkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ked vyplávali na povrch, varila som ich 3 -4 minúty, občas som ich premiešala, aby sa nezlepili.

    Halušky s vajcom a s pažítkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Halušky som scedila do jenskej misy a premiešala s 1 PL oleja, nezlepia sa, jenská misa ich udrží teplé.

    Halušky s vajcom a s pažítkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V panvici na rozohriatom oleji som spravila redšiu praženicu, zvyšok dôjde v horúcich haluškách pri premiešaní. Niekto robí tak, že zohrieva halušky v oleji na panvici a pridá rozšľahané vajcia, mieša, kým vajcia primerane nestuhnú, ja to takto nerobím.

    Halušky s vajcom a s pažítkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Horúce halušky som premiešala s hotovou praženicou, celé som posypala pokrájanou pažítkou a čo iné chutí k tomu viac ako ľadový /hlávkový/ šalát s citronovou zálievkou? Praženicu som robila len pre dve osoby, večer budú samotné halušky k šampiňónovému perkeltu.

    Halušky s vajcom a s pažítkou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

42 komentárov k receptu
Krásne pripomenutie.
Mama musela robiť do vajlingu, lebo prihrievané na panvici druhý deň ráno boli lepšie ako čerstvé. Praženica z 12 vajec nebola zvláštnosťou. Aj dnes jedna z nejlepších kombinácií.
podla mna ma tvoj postup jedinu chybu :) najprv oprazit halusky na troske masla, nech su aj trosku na niektorych miestach zhnednute a chrumkave a do toho az vajicka - vyskusaj to takto aspon raz :) u nas je to tak najoblubenejsie, len nie vzdy sa mi chce vyckavat, kym sa oprazia halusky.
@Abdul...pobavil si ma.-)))spomenula som si na moju susedku, ktorá ich v pondelok varilla na dvore v 50 litrovom kotlíku a celý týždeň ich mali a každý deň s inou obmenou...raz boli bryndzové, druhý deň boli kapustové, tretí deň s tvarohom, štvrtý s vajcom atd...a vždy si ich opiekli na chrumkavo.))..no nebolo to praktické? mohli spokojne pracovať na poli, navarené mali a každý deň s obmenou...len neviem, či sa im to neobjedlo...))
@iwuska , nerobím chybu. napísala som v bode 9. že niekto to robí práve tak, ako popisuješ, avšak aj to, že ja to tak nerobím.
to už je možná variácia, iste dobrá. ale mne sa s tým nechce hrať :-)
nemaj mi to za zlé. každý si môže zvoliť postup, ktorý mi mu vyhovuje. aj ten tvoj je veľmi dobrý.
dakujem za tvoj príspevok.
jáááj-halušky vajcové-to je jedlo férové...moje haluškové poradie:
bryndzové..vajcové..tvarohové..syrové..a potom k rôznym omáčkam..živio-halušky!!
a veru-možno budú ešte tento týždeň na obed i večeru...:-))
aj ja som ich dnes robila, len na halušky s vajcom a bryndzové robím cesto zásadne so zemiakmi, pažítky som dala teda omnoho viac a chýba mi tam ml.č.korenie, príloha hláv.šalát samozrejmosť
@tatranocka , ja robím halušky zo zemiakov, ak robím bryndzové, tu však nie. to na veci však nič nemení, každý si robí také, aké mu chutia. nič proti tomu nenamietam. :-)

Pridaj komentár k receptu: