Halušky s vajcom a s pažítkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Halušky s vajcom je stará dobrá klasika, ktorá symbolizuje nepochybne jar. Každý z Vás toto jedlo určite pozná. Mám tu už aj recept, ale dnes som pridala aj pažítku. Rýchlo hotové, výborné a veľmi chutilo s ľadovým šalátom s citrónovou zálievkou. Pridávam viac-menej ako inšpiráciu do Vášho jedálnička.

2
porcie
40 minút
príprava
3 -4 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som nasypala polohrubú múku a zmiešala so soľou.
  2. Pridala som vajce /piekla som Sladké lúpavé briošky a zostalo mi takmer celé/.
  3. Priliala som studenú vodu, najprv 250 ml, postupne som pridávala, celkom som potrebovala 350 ml. Tento údaj je orientačný, každá múka si povie, koľko jej potrebuje.
  4. Vzniklo cesto konzistencie hustejšieho liateho cesta. Treba len zhruba premiešať, nesmie sa vypracovať, lebo by sa ťahalo a nešli by robiť halušky potom. Nechala som ho 30 minút odpočívať.
  5. Zatiaľ som si pripravila vajcia, osolila som ich a rozšľahala spolu.
  6. Odpočinuté cesto som dala do haluškárne a pretláčala som ho do vriacej osolenej vody.
  7. Ked vyplávali na povrch, varila som ich 3 -4 minúty, občas som ich premiešala, aby sa nezlepili.
  8. Halušky som scedila do jenskej misy a premiešala s 1 PL oleja, nezlepia sa, jenská misa ich udrží teplé.
  9. V panvici na rozohriatom oleji som spravila redšiu praženicu, zvyšok dôjde v horúcich haluškách pri premiešaní. Niekto robí tak, že zohrieva halušky v oleji na panvici a pridá rozšľahané vajcia, mieša, kým vajcia primerane nestuhnú, ja to takto nerobím.
  10. Horúce halušky som premiešala s hotovou praženicou, celé som posypala pokrájanou pažítkou a čo iné chutí k tomu viac ako ľadový /hlávkový/ šalát s citronovou zálievkou? Praženicu som robila len pre dve osoby, večer budú samotné halušky k šampiňónovému perkeltu.