Foto: elysa
Po včerajšom diétnom obede- podľa mojich synov- tvarohových palacinkách a zeleninovej polievke, sa moji drahí večer ozvali, že zajtra prosíme Ťa niečo uvar- teda Zobraziť celý popisPo včerajšom diétnom obede- podľa mojich synov- tvarohových palacinkách a zeleninovej polievke, sa moji drahí večer ozvali, že zajtra prosíme Ťa niečo uvar- teda guláš...
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
120 g |
|
0,5 dcl |
|
0,5 kg |
|
200 g |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
3 dcl |
|
1 kg |
|
1,5 PL |
|
1 ČL |
|
|
|
1 ČL |
|
4 - 5 strúčikov |
|
|
|
(alebo vývar) |
|
Postup
-
1
Slaninu nakrájame na kocky, dáme topiť do hrnca.
-
2
Necháme roztopiť, prilejeme olej, pridáme cibuľu pokrájanú na väčšie kocky. Dusíme do sklovita.
-
3
Udusenú cibuľu stiahneme z plameňa, pridáme sladkú aj štipľavú papriku, mleté čierne korenie, soľ.
-
4
Dobre rozmiešame, chvíľu opražíme na stiahnutom plameni.
-
5
Pridáme lečo, čerstvú papriku pokrájanú na pásiky, račiny zbavené šupky- pokrájané na kocky.
-
6
Necháme prevrieť a pridáme mäso pokrájané na kocky.
-
7
Na silnejšom plameni necháme mäso, aby sa zavrelo, často miešame, trvá to asi 10 minút. Guláš prikryjeme a dusíme na slabšom plameni.
-
8
Podlievať ešte nie je treba, mäso aj zelenina majú svojej šťavy zatiaľ dosť. Na podlievanie som si nachystala vývar z kostí.
-
9
Po hodine je mäso takmer polomäkké, vývar som stále nepoužila. Nožom som popučila a prekrojila cesnak na menšie kúsky, pridala do gulášu.
-
10
Pridáme očistené na kocky pokrájané zemiaky, tu som už priliala vývar. Dala som všetok- bolo ho 6 dcl, to bola jediná priliata tekutina. Pridala som aj 1 PL domáceho pikantu.
-
11
Tu už prikrytý guláš dusíme do mäkka. Na konci ešte podľa chuti dochutíme- soľou, korením, majoránkou. Môj bol pikantný tak akurát- lečo aj pikant štípu.
-
12
Podávame s čerstvým chlebom. U nás doma máme radi guláš hustý od mäsa, zeleniny a kociek zemiakov, keď podlievame, tak len na úroveň surovín v hrnci, inak by to už bola gulášová polievka.
Jezis no nie kazde jedlo ma na inu rodinu recept