Guláš (fotorecept)

Autor receptu: elysa

Po včerajšom diétnom obede- podľa mojich synov- tvarohových palacinkách a zeleninovej polievke, sa moji drahí večer ozvali, že zajtra prosíme Ťa niečo uvar- teda guláš...

6-8
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Slaninu nakrájame na kocky, dáme topiť do hrnca.
  2. Necháme roztopiť, prilejeme olej, pridáme cibuľu pokrájanú na väčšie kocky. Dusíme do sklovita.
  3. Udusenú cibuľu stiahneme z plameňa, pridáme sladkú aj štipľavú papriku, mleté čierne korenie, soľ.
  4. Dobre rozmiešame, chvíľu opražíme na stiahnutom plameni.
  5. Pridáme lečo, čerstvú papriku pokrájanú na pásiky, račiny zbavené šupky- pokrájané na kocky.
  6. Necháme prevrieť a pridáme mäso pokrájané na kocky.
  7. Na silnejšom plameni necháme mäso, aby sa zavrelo, často miešame, trvá to asi 10 minút. Guláš prikryjeme a dusíme na slabšom plameni.
  8. Podlievať ešte nie je treba, mäso aj zelenina majú svojej šťavy zatiaľ dosť. Na podlievanie som si nachystala vývar z kostí.
  9. Po hodine je mäso takmer polomäkké, vývar som stále nepoužila. Nožom som popučila a prekrojila cesnak na menšie kúsky, pridala do gulášu.
  10. Pridáme očistené na kocky pokrájané zemiaky, tu som už priliala vývar. Dala som všetok- bolo ho 6 dcl, to bola jediná priliata tekutina. Pridala som aj 1 PL domáceho pikantu.
  11. Tu už prikrytý guláš dusíme do mäkka. Na konci ešte podľa chuti dochutíme- soľou, korením, majoránkou. Môj bol pikantný tak akurát- lečo aj pikant štípu.
  12. Podávame s čerstvým chlebom. U nás doma máme radi guláš hustý od mäsa, zeleniny a kociek zemiakov, keď podlievame, tak len na úroveň surovín v hrnci, inak by to už bola gulášová polievka.