Guláš (fotorecept)
Autor receptu: elysa
Po včerajšom diétnom obede- podľa mojich synov- tvarohových palacinkách a
zeleninovej polievke, sa moji drahí večer ozvali, že zajtra prosíme Ťa niečo uvar- teda
guláš...
6-8 porcií |
30 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Slaninu nakrájame na kocky, dáme topiť do hrnca.
- Necháme roztopiť, prilejeme olej, pridáme cibuľu pokrájanú na väčšie kocky. Dusíme do sklovita.
- Udusenú cibuľu stiahneme z plameňa, pridáme sladkú aj štipľavú papriku, mleté čierne korenie, soľ.
- Dobre rozmiešame, chvíľu opražíme na stiahnutom plameni.
- Pridáme lečo, čerstvú papriku pokrájanú na pásiky, račiny zbavené šupky- pokrájané na kocky.
- Necháme prevrieť a pridáme mäso pokrájané na kocky.
- Na silnejšom plameni necháme mäso, aby sa zavrelo, často miešame, trvá to asi 10 minút. Guláš prikryjeme a dusíme na slabšom plameni.
- Podlievať ešte nie je treba, mäso aj zelenina majú svojej šťavy zatiaľ dosť. Na podlievanie som si nachystala vývar z kostí.
- Po hodine je mäso takmer polomäkké, vývar som stále nepoužila. Nožom som popučila a prekrojila cesnak na menšie kúsky, pridala do gulášu.
- Pridáme očistené na kocky pokrájané zemiaky, tu som už priliala vývar. Dala som všetok- bolo ho 6 dcl, to bola jediná priliata tekutina. Pridala som aj 1 PL domáceho pikantu.
- Tu už prikrytý guláš dusíme do mäkka. Na konci ešte podľa chuti dochutíme- soľou, korením, majoránkou. Môj bol pikantný tak akurát- lečo aj pikant štípu.
- Podávame s čerstvým chlebom. U nás doma máme radi guláš hustý od mäsa, zeleniny a kociek zemiakov, keď podlievame, tak len na úroveň surovín v hrnci, inak by to už bola gulášová polievka.