Gruľovníky

abend - bez fotkyabend, 4. januára 2012

Po Vianociach a oslavách Silvestra a Nového roku som hľadala niečo na odľahčenie zažívacieho traktu , natrafila som na český receptár " Bramboriáda" jedlá Zobraziť celý popisPo Vianociach a oslavách Silvestra a Nového roku som hľadala niečo na odľahčenie zažívacieho traktu , natrafila som na český receptár " Bramboriáda" jedlá zo zemiakov a ajhľa naše slovenské gruľovníky ,český názov je caletky a recept je zo západných Čiech. Rýchlo pripravené, finančne nenáročné, chutné jedlo, my sme ho mali namiesto chlebíka ku kapustnici a na večeru s kúskom údeného mäska, to viete dojížďáky.

8 ks
porcií
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
20 dkg
1 ks
2 Čl
  na potretie




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, scedíme poloteplé ošúpeme, necháme vychladnúť.Zemiaky najemno postrúhame, osolíme pridáme vajíčko a hladkú múku:Na pracovnej doske z uvedených surovín vypracujeme hladké cesto. Z cesta urobíme valček z ktorého odkrajujeme kúsky, ja som každý kúsok ešte v dlaniach premiesila a vytvorila väčšiu guľku tú som potom vyvaľkala na placku priemer asi 20 cm, takto pripravené placky pečieme na suchej teflónovej panvici, upečenú placku som potrela roztopeným maslom. V Čechách tieto gruľovníky podávajú so surovou kyslou kapustou, u nás na Spiši s opraženým bravčovým mäsom. Prílohou môže byť čokoľvek na čo má kto chuť.

Diskusia k receptu

ancicka
Je to starý recept.Voľakedy sa robieval asi všade,nielen v čechách.
U nás na spiši sa volali langoše a u nás konkretne sme ich volali ciganiky.Piekli sa na kuchynskom sporáku priamo na "bľache".Boli pripečené do tmavá,perto ten názov.
Upečené sa potreli roztopeným maslom.Mali sme ich radi aj s osladeným,len tak s čiernou kávou-meltou.Večšinou na večeru.
ancicka
Píšeš "u nás na spiši".Si pravdepodobne rodáčka?
dajda
Akože lokše,ale ja tam vajce nedávam.. no určite,ked budem robiť -- vyskúšam
betty21
zo zemiakov je všetko dobré, mne to tiež pripomína lokše...
bimka
toto jedlo robila už moja babička a v mojej kuchyni je pravidelne, lebo každý ho má rád. Naozaj u nás na dolnom Spiši sa volajú GRUĽOVNÍKY ( tiež bez vajíčka) a sú prílohou ku kačacinke, či husacinke ako na Západnom Slovensku, kde sa volajú langoše. Langoše na Spiši je niečo iné ( potreté cesnakom) No ale deti to majú rady aj samostatné a to tak že čisté polejem troškou mliečka, do ktorého rozpustím masielka....je to super....
pacik
U nás sú to "osušky" a na večeru s dobrým čajíkom veľká dobrota :-)
jeka
podľa receptu sú to zemiakové lokše a sú veľmi dobrééééé... s kyslým mlieko alebo cmarom vtedy je u nás veľká hostina.
marta09
u nás sú to lokše alebo podľa babky komperniky, my sme ich tiež potreli opraženým maslom a plnili krištálovým cukrom alebo slivkovým lekvárom alebo pomletým makom s cukrom. Môj ocko ich mal rád len s maslom. Dávno som ich nerobila, navnadili ste ma na ne v sobotu ich robím .......
marikafil
jasné, lokše - ku kačičke, potreté kačacou masťou a výpekom, mňam
viedra
jejej ved to su u nas lokše akurat nedavam vajce
abend
Milé Varecháčky, nebudem odpovedať jednotlivo, som rada, že väčšina z nás pozná toto jedlo , ale dovolím si oponovať a polemizovať, či lokše, langoše alebo gruľovníky. Ku kačacinke či husacinke robím lokše, jasné,že bez vajíčka, ale tie sú výrazne tenšie, po upečení ich kladiem na seba a prekryjem čistou utierkou aby boli vláčne, potieram kačacou, resp. husacou masťou pred podávaním. Langoše robím z kysnutého cesta a vysmážam na masti a potom potieram cesnakom. Takže pre mňa sú to tri jedlá, síce podobné, ale nie identické. A ešte odpoveď či som zo Spiša. Nie, ale veľmi rada tam trávim dovolenku, a keď som napísala u nás na Spiši, tak to som myslela no u nás na našom čarovnom Slovensku.
evanaaa
@Abend , dobre si to vysvetlila, že sú si podobné, ale možno len tým, že sú guľatého tvaru, ale oponovala by som @Bimka , ktorá hovorí, že na západnom Slovensku sú to langoše - nie, tie sú ,ako píše @Abend , s kysnutého cesta a potierajú sa cesnakom (po novšom aj kečupom so syrom, ap.) a nepodávajú sa k hydine, a lokše sú zo zemiakového cesta a múky pečené na platni.
remcula
Výborná věc!! Jen lituji, že to nejde dělat na sklokeramické desce..
babucenka
áno remcula, sú výborné a môžeš ich piecť nasucho na teflonovej panvici a dievčatá na Spiši sa volajú"gruľaniky" a jedia sa s opraženou klobáskou a pomastené výpekon z nej, dobrú chuť...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia