Po Vianociach a oslavách Silvestra a Nového roku som hľadala niečo na odľahčenie zažívacieho traktu , natrafila som na český receptár " Bramboriáda" jedlá Zobraziť celý popisPo Vianociach a oslavách Silvestra a Nového roku som hľadala niečo na odľahčenie zažívacieho traktu , natrafila som na český receptár " Bramboriáda" jedlá zo zemiakov a ajhľa naše slovenské gruľovníky ,český názov je caletky a recept je zo západných Čiech. Rýchlo pripravené, finančne nenáročné, chutné jedlo, my sme ho mali namiesto chlebíka ku kapustnici a na večeru s kúskom údeného mäska, to viete dojížďáky.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke, scedíme poloteplé ošúpeme, necháme vychladnúť.Zemiaky najemno postrúhame, osolíme pridáme vajíčko a hladkú múku:Na pracovnej doske z uvedených surovín vypracujeme hladké cesto. Z cesta urobíme valček z ktorého odkrajujeme kúsky, ja som každý kúsok ešte v dlaniach premiesila a vytvorila väčšiu guľku tú som potom vyvaľkala na placku priemer asi 20 cm, takto pripravené placky pečieme na suchej teflónovej panvici, upečenú placku som potrela roztopeným maslom. V Čechách tieto gruľovníky podávajú so surovou kyslou kapustou, u nás na Spiši s opraženým bravčovým mäsom. Prílohou môže byť čokoľvek na čo má kto chuť.
U nás na spiši sa volali langoše a u nás konkretne sme ich volali ciganiky.Piekli sa na kuchynskom sporáku priamo na "bľache".Boli pripečené do tmavá,perto ten názov.
Upečené sa potreli roztopeným maslom.Mali sme ich radi aj s osladeným,len tak s čiernou kávou-meltou.Večšinou na večeru.