Grilovaný pozdrav zo stredomoria

zemo - fotkazemo, 30. decembra 2009
Grilovaný pozdrav zo stredomoria
Foto: zemo

Maje babuľky majú veľmi rady cukinky a baklažán. A keďže ich mám rád aj ja (teda moje babuľky), ale radšej sústo z mäsa, tak Zobraziť celý popisMaje babuľky majú veľmi rady cukinky a baklažán. A keďže ich mám rád aj ja (teda moje babuľky), ale radšej sústo z mäsa, tak im robím túto zeleninku veľmi rýchlo. Aby som sa nezvegetariánil. Stačí vám na to trúba, s takou tou vrtuľkou. Čiže gril.

20 minút
príprava
7 minút
na 220 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Príprava jedla sa začína telefonátom mojej milovanej polovičke. Musím sa jej vždy opýtať, ktorý ten dzindzíg je na našej trúbe gril. Hore na lište sú vyobrazené tri vrtule. Jedna osamelá, druhá s tromi maličkými nad ňou a potom ešte jedna. Tá má nad sebou len dve vrtuľky. Potom, ako sa dozviem, čo si to vtedy v Krakovanoch zobrala za muža, zvolím strednú ikonku - čiže gril a nastavím ho na 220 stupňov.

  2. 2

    Medzi tým, ak robím baklažán, ho nakrájam na dlhšie plátky asi 1, 46 cm široké. Posolím z oboch strán a nechám horkosť vypotiť asi 20 minút. Po tomto čase plátky opláchnem pod teplou tečúcou vodou, priložím na ne na chvíľku tie husté papierové utierky, čo máme v kuchyni tam naľavo a vysuším. Soliť už netreba. Len posypem bazaličkou alebo ak chcete, môže byť aj "prováns". To je zmeska byliniek, ktorú bežne dostať. Mám pripravený aj cesnak, ale ten nedávam hneď na plátky, lebo v horúčosti grilu by zhorkol.

  3. 3

    Podobne je to aj s cukinou, ale s tým rozdielom, že túto zeleninku stačí iba nakrájať, netreba soliť, aby horkosť vyšla. Aby bola chrumkavejšia, ja ju vôbec nesolím. Až na tanierovi.

  4. 4

    Vymastím si dva plechy oliváčikom. Poukladám plátky baklažánu na jeden a na druhý cukinkové plátky. Keď má trúba tých 220 stupňov, ako treba, nastavím si čas na 4 minúty a verte, alebo neverte, to dokážem aj sám. Bez telefonátu mojej ľúbeznej. Keď mi to zapípa, obrátim plátky zeleniniek na druhú stranu a potriem pretlačeným cesnakom, ktorý som pre cukinku osolil a vymáčal s olejom, a pre baklažánik som urobil to isté, ale bez soli. Nastavím gril na 3 minúty a nechám dokončiť.

  5. 5

    Keďže sa olivového oleja nebojím, podávam zeleninu pre istotu iba s varenými zemiakmi. Pred ponúknutím stravy mojej dcérke alebo aj manželke, ak je doma, posolím baklažánik a sadnem si oproti stravníčkam, opriem si hlavu o lakeť a čakám na Rád statočnej varešky. Suroviny som naschvál nepísal v gramáži a množstve - základ je od srdca a priměřene!

Diskusia k receptu

vegetarianka
Skvelé baklažániky. Ja si nad tými vrtuľkami hlavu nelámem, baklažány hodím na niekoľko minút na titánovú panvicu postrašenú olivovým olejom. Je pravda, že sa mi potom nepodarí urobiť všetko naraz a kým dogrilujem poslednú várku, predchádzajúce už mám zjedené :-)
zemo
My nie sme bohatý, my máme len vrtuľky a nie titanové panvice, na ktorých si okrem Teba azda robí papu iba Tkáč a spol. z J und T. Ale pod vrtuľkou som sa za ten čas zlepšil, a grilujem to ešte kratšie. Je to lepšie. Aspoň stravníčky viac mľaskajú a chutí im priam božsky. :o)
vegetarianka
Ani ja nie som bohatá...titánovú panvičku som si nekúpila na žiadnej predraženej domácej predvádzačke, ale za 80 € v domácich potrebách ako svadobný dar...Je to moja JEDINÁ panvica :-)
zemo
Ale z titanu vydrží aj do zlatej svadby, nie? Aj keby ste sa rozišli... :o)
vegetarianka
Rozchod? To snáď nie. Asi by bol búrlivý a ešte by som tú panvicu použila ako zbraň. Je neskutočne ťažká. A určite by to vydržala...
zemo
Verím, láska prekoná aj údery.
Toť, minulý týždeň. Žena, čo si má všetko pamätať, zabudla pri maličkej horúčke 40 stupňovej, že sme mali 15. výročie svadby. No uznaj, mal som ju za to zabiť alebo s ňou žiť ďalej?
Keď som jej na druhý deň namiesto kytičky doniesol liečivú hovädziu polievku, čo by na človeka zmenila aj chorého ( vyber si koho chceš), mala v očiach vyčítavý pohľad. A prečo?
Mohol som ja za to, že sa frekvencia obrátok zemegule zrýchľuje a doma nemal kto kúpiť kalendár aj s takým červeným krúžkom, čo sme vždy mal na tomto výročí, aby som ho aj ja poloslepý zbadal, he?
vegetarianka
Práve dnes som do kuchyne konečne umiestnila kalendár na tento rok. Doteraz sme tam mali minuloročné Vianoce aj so sviatočným receptom :-)
Inak ja som tiež riadne zábudlivá a keby mobil nemal kalendár a pípajúce pripomienky som stratená. Myslím, že sa to výročie dá nastaviť aj na celý rok dopredu. Len aby si ho o rok nemal vybitý :-)
zemo
Ale mi sme sa brali s presýpacími hodinami vo vrecku, ty mladô premúdrenô!
zemo
Teda, ak učíš slovenčinu, v druhom slove nie je chyba. Ja som s ňou stál pri oltárovi - a tam MI povedala áno a potom sme boli zrazu MY. Ako sa len dokáže muž vynájsť, že :o)
frezia68
@Zemo :trocha diétujem a tak tento recept mi padne vhod,odkukám.Len uberiem jeden zemiak a pridám cukinu:-). A miesto olivového oleja,na ktorý som si nezvykla (hoci vraj veľmi zdravý) postraším prepusteným maslom:-),Kde sa túlaš?
1x zemo
zemo
Žijem, túlam sa po iných zábavkách, a žasnem, že si niekto po ôsmych rokoch spomenbie na tento recept. Píšem si o víne a pive, čiže som dosiahol vyšší level ako písať o papine :o) Aspoň z pohľadu mojich kamarátov z mokrej štvrte, ktorí má obdivujú, že sa živím alkoholom, a oni ho len pijú. A som domased, pesovod, kuchár bez donútenia a počítačosed. Tak to tam na Vareche všetko pozdravuj, kto si na mňa pamätá a varte, usmievajte sa a jedzte. Kašlite na pocity zo zrkadla, telo vie, prečo je také aké je :o)))
frezia68
@Zemo : Tak teraz sa Ti priznám,že mi ani neišlo tak o ten recept,ako som chcela vedieť,kde sa túlaš :-).Lebo som práve dala do Zážitkov na Varechu,takú skromnú spomienku na začiatky Varechy.A Ty o tom ani nevieš,ale som tu zablúdila kvôli Tvojim zážitkom,ktoré si tu uverejňoval a som sa na nich zabávala.Veď polícii Ťa nedám hľadať,tak som konala ako potmehúd ( prepáč),ale máš sa dobre.A kde uverejňuješ? Odpoveď je dobrovolná a ak neodpovieš,neurazím sa.A nemusím pozdravovať,príspevok sa ukáže v komentároch a tým sa každému pripomenieš. Tak si užívaj pero a aspoň občas si spomeň príspevkom aj na Varechu,lebo aj víno,či pivo je fajn,ale chlebom sme živí.Tak nech sa Ti darí :-).
zemo
Frezia68 tu je odkaz na stránku, kde sa motám už vari šesť rokov, nie pod básniským gastro menom Zemo, inak prezývka od čias gymnnázia, ale občianskou skratkou MN a ako Milan Nemec. Klikni si tam a mám tam na mrte básnickych i iných materiálov -  restauracie.etrend.sk





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia